reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią i mlekiem modyfikowanym

reklama
Ja nieustannie biję się z myślami, czy nie przejść jednak całkowicie na mm. Serce mi się kroi, ale kurcze widzę, że jej bardziej solo służy niż w duecie z moim...Też ją bączyska męczą. To po pierwsze, a po drugie jednak porządnie się nim najada. Po moim budzi się co 1,5 godz. mniej więcej. Jestem w rozsypce z tym karmieniem. Dobija mnie to coraz bardziej.
Dobre rady zbieram jednoznaczne...Wóz albo przewóz...

Kochana przestań proszę...ja też dokarmiam bo poprostu moje cycki za mało produkują...dzisiaj przyjdzie mi laktator elektryczny i mam nadzieję,że coś pomoże...
moje dziecko najada się jak dostanie ok 100ml mojego mleka tylko to są dla mnie 2 odciągania,czyli jakieś 4-5h produkcji a ona się budzi po 3h i jest głodna...więc 2 razy dziennie musze jej dawać mm bo by była wiecznie głodna i wisiała mi na cycku...bez sensu...
Także się nie przejmuj...Ja to myślę,że jak do 3 m-ca dociągnę na cycku to będzie sukces...

pytanie moje jakkich uzywacie wkladek laktacyjnych? Bo mnie wiekszosc przecieka;/

Ja używam baby dream z Rossmana - są OK ale faktycznie grube. Moim typem nr 1 są już od poprzedniej ciąży wkładki Johnsona - tyle że sporo droższe a ja potrzebuję wkładek w ilościach hurtowych :)
Generalnie testowałam wkładki z Canpola też i też mi nie przeciekły.
Może spróbuj częściej je wymieniać?

Dziewczyny skąd Wy wiecie że pierś jest opróżniona ?-bo tak piszecie że wtedy dajecie do drugiej.
Mój tak choćby godzinę jadł to mleko ciągle leci a chcialabym by tak porządnie je wypróżnił może poczułabym jakąś ulgę choć najbardziej to mnie bolą brodawki. Ranki się nie goją bo ciągle małego karmię więc rana rozgrzebana od ciągnięcia (nowe rany się nie robią).

Ja staram się karmić tylko jedną piersią podczas jednego karmienia. Jeśli pierś jest opróżniona to jest wyraźnie miękka, dziecko ssąc nie przełyka albo puszcza pierś i domaga się jeszcze jedzenia.

Karenm, ja uznaję, że pierś jej opróżniona, jeśli nie słyszę przełknięć Małej w czasie ssania. Normalnie po każdym ruchu ustami słychać przełknięcie, ale jak mleka już nie ma albo jest mało, to przełknięcia są duuużo rzadsze. Wtedy zmieniam pierś. O ile Drobina jest głodna, bo często chodzi jej już tylko o pociamkanie piersi zamiast smoka ;)

Ale to może być mylące bo gdy mleko jest już gęstsze to przełknięcia mogą być rzadsze bo dziecko musi się najpierw napracować i nie przełyka za każdym pociągnięciem. Ja nie proponuję zmiany piersi za szybko - ssaniem dziecko nakręca laktację i następnym razem mleka będzie więcej aż w końcu będzie tyle, żeby najadło się z jednej piersi.

Ja widzę że ssie, ale przełykanie nie słychać...
Ja wyjmiesz dziecku pierś z buzi to naciśnij na brodawkę i zobacz czy mleko leci... faktycznie powinno być słychać przełykanie...

Ale to może być mylące bo gdy mleko jest już gęstsze to przełknięcia mogą być rzadsze bo dziecko musi się najpierw napracować i nie przełyka za każdym pociągnięciem. Ja nie proponuję zmiany piersi za szybko - ssaniem dziecko nakręca laktację i następnym razem mleka będzie więcej aż w końcu będzie tyle, żeby najadło się z jednej piersi.

Ja karmię z jednej piersi już od 2 czy 3 dnia na samej piersi. Bardzo rzadko się zdarza, żeby Drobina jadła z dwóch. Ale jeśli tak jest, to już po całkowitym (na tyle, na ile się da) opróżnieniu jednej - prawie w ogóle nie łyka, a po oderwaniu się od piersi szuka cały czas jedzenia. Znów ssie, ssie, ssie, nie łyka i znowu szuka. Wtedy daję drugą. No ale to się zdarza sporadycznie, najczęściej przed snem - może chce się najeść na noc :)

a ja mam za to problem z w jednej piersi od wczoraj mam pokarmu duzo a z drugiej prawie nic nie leci, zauwazylam to jak odciagam laktatorem mleczko, co moze byc przyczyna? dodam ze piers nie jest pelna tylko miekka, mozliwe zeby tylko w jednej piersi produkowalo sie mleko?

Ewa u mnie też właśnie na noc jakoś tak dziwnie długo trwają karmienia. Niby najedzona, ulana, odbeknięta, wszystko wyssana a ta jeszcze szuka... Myślę, że wtedy zachodzi potrzeba bliskości właśnie i ssania. Sprawę być może rozwiązałby smoczek, ale jakoś nie mam sumienia...

reklama
Ja tez nie moge polapac sie z ta oprozniona czy tez nieoprozniona piersia. Maly dosc dlugo je(slychac takie postekiwanie i polykanie), sam konczy i kiedy bym nie sprawdzila to i tak leci jeszcze z tego cyca, to ja nie wiem nigdy sie nie konczy czy co:eek: Nawet jak jest miekka juz piers to i tak z niej leci , choc Maly ma wtedy trudnosci z jej zlapaniem, ale nie chce mu dawac drugiej bo skoro jest w tej to jest to gestsze mleko, tamta gdybym dala to znow by sie napil tylko...
Ja wkladek uzywam bella mamma.

Dziewczyny ,ktore dokarmiaja mm, jakie mleko polecacie? Jakie uzywacie? chyba sie jednak zdecyduje, dzis znow nocka nie przespana bo (jak przypuszczam) Maly sie najesc nie mogl i ciagle sie budzil.Szkoda i jego snu i mojego, zreszta nie chce zeby glodny bidulek byl:-(

Do góry