reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie piersią, dieta mam karmiacych:)

Miranda Kasia ma racje, miałam niedawno ten sam problem, mała malutko mi przybrała i lekarz zasugerował że mam dokarmiac ale ja niedobra go nie posłuchałam tylko zaczełam często mała przystawiać do piersi jadła częsciej i w nocy też. Nie zniechęcaj się, duzo zalezy od naszego pozytywnego myslenia i nastawienia, ja w panice kupiłam mieszanke ale jak narazie stoi na półce w kuchni. A Karolinka super przybrała na ostatniej wizycie az sama byłam w szoku. Troszkę wysiłku i zobaczysz efekt bedzie :)) a z dokarmianiem ja bym poczekała...

reklama
moje wszystkie córy mało przybierały,ale zadnej nie dokarmiałam i teraz tez nie zamierzam,uważam,ze Jagoda wazy prawidłowo,poprzystawiaj ja cześciej i zważ za tydzień i bedziesz wiedziała ile przybrała,ale skoro malutka ci nie placze z głodu to napewno sie najada tylko poprostu moze szybciej spala i dlatego tak mało pokazało,albo jakaś waga zepsuta była

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi :tak: widzę że u wielu jest ten problem, ech
ja się trochę martwić zaczęłam bo był jakiś czas spokoju a teraz to masiakra i tak jak Jakubka mówisz przebieranie po kilka razy w ciągu dnia bo zalane ubranko że hoho,
izabela nie pocieszasz... do 7 m-ca :sorry:
majaam - spytam pediatrę na pewno tylko wizytę mamy szczepionkową dopiero w przyszłym tyg.
Marcelos też się właśnie zakrztusza, szkoda mi go, może to przez to częstsze ulewanie częsciej chce też jeść ostatnio :sorry:
a jak sprawdzić czy prawidłowo przybiera? tylko na wizytach u pediatry ważycie maleństwa czy same kładziecie na wadze? bo ja na ważę najpierw siebie a potem siebie + Marcelowca na ręcach ale to mało wiarygodne chyba :-p:cool:
moja Maja też potrafi ulać po gdzinie lub 2 nawet, ubrania też mokre...
te 7 miesięcy też mnie nie zadowala :wściekła/y:
ja chodziłam na ważenie co tydzień tego samego dnia do przychodni, te wagi domowe nie są wiarygodne, zastanawiałam się nawet nad kupnem takiej wagi dla noworodków

dziewczyny co myślicie o tym:
Byłam u pediatry i okazało się że Jagoda w ciągu 10 dni przybyła 100g, a wcześniej była ważona jeszcze w anglii na innej wadze. Byłam u pediatry ze szwagrem bo potrzebowałam jego pomocy w polskich realiach. Pani doktor powiedziała że przyrost jest minimalny, ale niestety nie poradziłam się co o tym sądzić. Co prawda dostałyśmy skierowanie na morfologię i żelazo, i jeżeli coś będzie nie tak to wyjdzie. Zdaję sobie sprawę że moze to byc np. anemia fizjologiczna do to ten wiek.
Moja siostra z szwagrem najmłodsze dzieci maja w wieku 19 lat. Jak się dowiedzieli że Jagoda mało przybiera to zrobili raban że mam mało mleka albo chude, złe mleko i że powinnam dokarmiać. Nawet wyjęła mi książeczkę z 83 roku napisana przez prof. doktor hab. Jakąs tam Jakąś tam, w której było żeby dzieciom karmionym piersią od 4 TYGODNIA podawać soki owocowe, a po 3MIESIĄCU kaszkę! I że ona tak wychowywała i jej dzieci dobrze przybierały na wadze.
Szlag mnie trafia że się ktoś miesza w moje wychowywanie bo ja chciałabym karmić tylko piersią do co najmniej końca 5 miesiąca, jak nie 6.
Wpisywałam Jagody wagę do tabelki i jest tylko odrobinę ponizej normy, tj. tej grubej czerwonej kreski.
Juz sama nie wiem co myśleć, czy powinnam dokarmiać jak mi każą czy robić swoje. Jagoda obecnie waży 5.95.
Jak to jest u was z tym przybieraniem? Więm że u większości ekstra, ale co z tymi dzieciaczkami gdzie jest gorze? dajecie coś więcej?
TO się spisałam, nie wiem czy komus będzie sie chciało czytać...
Maja też wcześniej w miesiąc przybrała tylko 110g i nic z tym nie zrobiliśmy, tzn. krew, mocz, posiew i podawałam substancję zagęszczającą zaleconą przez lekarza
niczym jej nie dokarmiam, tylko moje mleko (też się nasłuchałam, że mam chude mleko itp.)
teraz różnie przybiera w tydzień: 210g, 260g, 110g, 170g (kontrola w przeciągu 1 miesiąca) -mieści się w normach, choć mogła by więcej przybrać, ale to pewnie przez to ulewanie :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Ostatnia edycja:
reklama
Miranda a ta różnica to na 2 różnych wagach? bo u nas na 2 miesiace ważony w czrtek młody ważył 6160 na jednej wadze a w piatek 6380 na drugiej
także jak to różne wagi to wzielabym na to poprawke-to raz. 2-po 3cim miesiacu to miesiecznie ok pół kilo dziecko jak przybierze to też norma a trzy- zdarzyło wam sie to pierwszy raz wiec zdecydowanie poczekac co dalej i sie nie stresowac!!!

Do góry