reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych maluszkow

Ale co z tymi malekserami i blenderami???Bo ja muszę do weekendu coś wybrać(teściowa na gwiazdkę chce nam kupić i uparła się już na ten tydzień:wściekła/y: ).
 
reklama
ja tez daje zupke z marchewki, pietruszki i ziemniaczka i nie znam innego domowego przepisu.Jak macie jakis to dajcie;-):tak:
 
Zuzia jutro pierwszy raz będzie jadła coś innego niż mleko...Niezłe opóźnienie ,nie?:-( Ale tak musiałyśmy...
 
aczemu kociu musialyscie? Lekarz zalecil, bo nie wiem czy pisalas a ja przeoczylam, czy co:confused:
Apropos sliczny nowy suwaczek:tak: :-)
 
My tez jemy zupke z ziemniaczka marchewki i kosteczke piersi z kurczaczka oczywiscie sama gotuje a mala je az pieje z radosci
 
Oto kilka przepisów. Mam też gdzieś książkę kucharska dla maluszka,a wersji elektronicznej. Jak ktoraś chce, mogę przesłać jednej, a później pścicie to dalej.5 miesiąc Pierwsza zupka marchewkowa Skład: 100 ml wody(użyta do przyrządzenia), 1 marchewka 0,5 ziemniaka 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka jarzynowa Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, 0,5 ziemniaka, odrobina pietruszki, odrobina selera, 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła, Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczke. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka marchewkowa z brokułami Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 1 marchewka 0,5 ziemniaka, odrobina pietruszki, odrobina selera, 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła, 3 brokuły Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka marchewkowa z warzywami Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 3marchewki, 0,5 ziemniaka, odrobina pietruszki, odrobina selera, koperek 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
 
Wszystko jakoś dziewnie sie zelwa , hmmm6 miesiąc Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem Skład: 20g mięso z indyka, odrobina kalafior, odrobina kalarepa, pietruszka - natka 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, 0,5 ziemniaka, 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka jarzynowa z cielęcinąSkład: 2 łyżeczki kleiku ryżowego 20 g surowego mięsa chuda cielęcina 100g wody1 marchewka 0,5 ziemniaka, odrobina pietruszki, odrobina selera, 20g brokułów 1 łyżeczka z oliwy z oliwek Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka marchewkowa z mlekiem modyfikowanym Skład: 60 ml wody 1 marchewka 0,5 ziemniaka, odrobina pietruszki, 60g mleka modyfikowanego 1 łyżeczka kleik ryżowy, Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i mleko jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! 7-8 miesiąc Zupka jarzynowa z królikiem i koperkiem Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, 1 ziemniak, 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła 40 g mięsa z królika, białych 40 ml soku z białych winogron, pietruszka, suszona cebula Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka jarzynowa z kurczakiem i ryżem Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, 1 ziemniak, 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła 40 g mięsa z kurczaka 40 ml soku z białych winogron, pietruszka, suszona cebula odrobina przecieru pomidorowego Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy razem z sokiem z winogron na koniec dodajemy odrobinkę przecieru. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupa jarzynowa z buraczkiem Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, 1 ziemniak, ¼ pietruszki ¼ buraka 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Po ugotowaniu warzywa rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy masło i kleik. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu Skład: 1 marchewka 1 ziemniak, odrobina pietruszki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 100 ml wody 2 łyżeczki kleiku ryżowego 40 g surowe chude mięso z piersi kurczaka lub indyka Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem.Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem.Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Wymieszać i podać maluchowi. 9 miesiąc Rosołek z ryżem Skład: 100 ml wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, ¼ pietruszki, odrobina pora, 40 g mięsa z szynki wieprzowej, 20 g mięsa z kurczaka, 1 ziemniak, 3 łyżki ryżu, 2 łyżki kleiku ryżowego suszona cebula, pietruszka – natka Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupa jarzynowa z drobiem i ryżem Skład: 100 ml wody (użyta do przyrządzenia), 1 marchew, 1 ziemniak, 5 łyżek kukurydzy, odrobina selera, 40 g mięsa z kurczaka, 10 g mięsa z indyka, 2 łyżeczki ryżu, 1 łyżeczka masła, odrobina pietruszki, odrobina pora, suszona cebula, koperek, pietruszka – natka Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupa ogórkowa Skład: 100 ml wody (użyta do przyrządzenia), 1 ziemniaki, 2 ogórki kwaszone, 20 g mięso z kurczaka, 1 marchew, odrobina pora, pietruszka, , 4 fasolki szparagowe, suszona cebula, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka kleiku ryżowego Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy starte na tarce ogórki kwaszone i gotujemy jeszcze kilka minut.Zdejmujemy z gazu dodajemy masełko i kleik ryżowy. Mieszamy i chłodzimy do odpowiedniej temperatury, po czym podajemy dziecku. Zupa pomidorowa z indykiem i ryżem Skład: 100 ml wody (użyta do przyrządzenia), 5 łyżeczek przecier pomidorowego, 1 marchew, 20 g mięsa z indyka, 1 ziemniak, ¼ pietruszka, 3 łyżeczki ryżu, 3 łyżeczki kukurydzy, odrobina selera, 1 łyżeczka kleiku ryżowego odrobinka cebulki, koperek, pietruszka - natka Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przecier,kleik i posypujemy koperkiem. Studzimy do odpowiedniej temperatur. 10 miesięcy Polski krupnik Skład: 100 ml wody (użyta do przyrządzenia), 1 marchew, 1 ziemniak, ¼ pietruszki, 20 g mięso z szynki wieprzowej, 10g schabu, odrobina pora, 4 łyżeczki kaszy jęczmiennej, odrobina oliwy a oliwek suszona cebula, pietruszka - natka, ziarno kopru Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Wymieszać i podać maluchowi. Zupa jarzynowa z kluseczkami Skład: 60 ml wody (użyta do przyrządzenia), 1 marchew, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 ziemniak, odrobina selera 3 łyżeczki małego makaronu, 20 g schabu, 10 g mięso z szynki wieprzowej, oliwa z oliwek odrobina pora ,pietruszka, szczypta czosnek Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Makaron gotować oddzielnie aż będzie miękki rozdrobnić i dodać do zupki. Wymieszać i podać maluchowi. Zupa kapuśniak Skład: 100 ml woda (użyta do przyrządzenia), 1 marchew, malutka garstka kapusty kwaszonej 20 g mięsa z szynki, 1 ziemniak, odrobina pora, odrobina cebuli, 3 łyżeczki kaszy jęczmiennej, pietruszka - natka, majeranek, ziarno kopru Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy kaszą osobno przez 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso razem z kaszą.Kapuste gotować oddzielnie sprawdzając czy jest już dobra. Po ugotowaniu rozdrobnić mikserem i przełożyć do mięsa i warzyw wymieszać i jeszcze raz zmiksować. 11-12 miesięcy Zupa z płatkami jęczmiennymi Skład: 1 marchew 1 ziemniak, 1 łyżeczka startej pietruszki 1 łyżeczka startego selera 1 łyżeczka płatków jęczmiennych błyskawicznych 40g mięsa z piersi kurczaka 150 ml wody Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy selera i pietruszkę. Po 10 minutach dodajemy płatki i gotujemy aż będą miękkie.Ugotowane zupkę miksujemy i podajemy maluchowi. Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki Skład: 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 marchew, 70 ml wody (użyta do przyrządzenia), 40 g mięsa z indyka, 1 ziemniak, 6 łyżek zielonego groszku, pietruszka, 1 łyżka ryżu, cebula, 2 łyżki mleka w proszku pełne, pietruszka - natka, szczypta cukru, szczypta sól jodowanej, ziarno kopru Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przecier i ryż.Gotujemy jeszcze kilka minut, posypujemy koperkiem. Studzimy do odpowiedniej temperatur. Zupa warzywna Skład: 2 marchweki 1 pietruszka ¼ selera, małego pora,gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty 3 pomidory 3 ziemniaki 3 łyżki soczewicy 3 łyzki oleju sól pieprz natka pietruszki 1000 ml wody Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy olej i dodajemy warzywa. Dusimy 5 minut po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory i soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości .Ostudzić i podawać. Smacznego!!!
 
reklama
Do góry