reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Karmienie naszych maluszkow

Ale co z tymi malekserami i blenderami???Bo ja muszę do weekendu coś wybrać(teściowa na gwiazdkę chce nam kupić i uparła się już na ten tydzień:wściekła/y: ).
 
reklama
ja tez daje zupke z marchewki, pietruszki i ziemniaczka i nie znam innego domowego przepisu.Jak macie jakis to dajcie;-):tak:
 
Zuzia jutro pierwszy raz będzie jadła coś innego niż mleko...Niezłe opóźnienie ,nie?:-( Ale tak musiałyśmy...
 
aczemu kociu musialyscie? Lekarz zalecil, bo nie wiem czy pisalas a ja przeoczylam, czy co:confused:
Apropos sliczny nowy suwaczek:tak: :-)
 
My tez jemy zupke z ziemniaczka marchewki i kosteczke piersi z kurczaczka oczywiscie sama gotuje a mala je az pieje z radosci
 
Oto kilka przepisów. Mam też gdzieś książkę kucharska dla maluszka,a wersji elektronicznej. Jak ktoraś chce, mogę przesłać jednej, a później pścicie to dalej.5 miesiąc Pierwsza zupka marchewkowa Skład: 100 ml wody(użyta do przyrządzenia), 1 marchewka 0,5 ziemniaka 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka jarzynowa Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, 0,5 ziemniaka, odrobina pietruszki, odrobina selera, 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła, Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczke. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka marchewkowa z brokułami Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 1 marchewka 0,5 ziemniaka, odrobina pietruszki, odrobina selera, 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła, 3 brokuły Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka marchewkowa z warzywami Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 3marchewki, 0,5 ziemniaka, odrobina pietruszki, odrobina selera, koperek 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
 
Wszystko jakoś dziewnie sie zelwa , hmmm6 miesiąc Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem Skład: 20g mięso z indyka, odrobina kalafior, odrobina kalarepa, pietruszka - natka 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, 0,5 ziemniaka, 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka jarzynowa z cielęcinąSkład: 2 łyżeczki kleiku ryżowego 20 g surowego mięsa chuda cielęcina 100g wody1 marchewka 0,5 ziemniaka, odrobina pietruszki, odrobina selera, 20g brokułów 1 łyżeczka z oliwy z oliwek Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka marchewkowa z mlekiem modyfikowanym Skład: 60 ml wody 1 marchewka 0,5 ziemniaka, odrobina pietruszki, 60g mleka modyfikowanego 1 łyżeczka kleik ryżowy, Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i mleko jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! 7-8 miesiąc Zupka jarzynowa z królikiem i koperkiem Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, 1 ziemniak, 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła 40 g mięsa z królika, białych 40 ml soku z białych winogron, pietruszka, suszona cebula Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupka jarzynowa z kurczakiem i ryżem Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, 1 ziemniak, 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła 40 g mięsa z kurczaka 40 ml soku z białych winogron, pietruszka, suszona cebula odrobina przecieru pomidorowego Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy razem z sokiem z winogron na koniec dodajemy odrobinkę przecieru. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupa jarzynowa z buraczkiem Skład: 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, 1 ziemniak, ¼ pietruszki ¼ buraka 1 łyżeczka kleik ryżowy, 1 łyżeczka masła Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Po ugotowaniu warzywa rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy masło i kleik. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu Skład: 1 marchewka 1 ziemniak, odrobina pietruszki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 100 ml wody 2 łyżeczki kleiku ryżowego 40 g surowe chude mięso z piersi kurczaka lub indyka Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem.Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem.Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Wymieszać i podać maluchowi. 9 miesiąc Rosołek z ryżem Skład: 100 ml wody (użyta do przyrządzenia), 2 marchewki, ¼ pietruszki, odrobina pora, 40 g mięsa z szynki wieprzowej, 20 g mięsa z kurczaka, 1 ziemniak, 3 łyżki ryżu, 2 łyżki kleiku ryżowego suszona cebula, pietruszka – natka Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupa jarzynowa z drobiem i ryżem Skład: 100 ml wody (użyta do przyrządzenia), 1 marchew, 1 ziemniak, 5 łyżek kukurydzy, odrobina selera, 40 g mięsa z kurczaka, 10 g mięsa z indyka, 2 łyżeczki ryżu, 1 łyżeczka masła, odrobina pietruszki, odrobina pora, suszona cebula, koperek, pietruszka – natka Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Miękkie warzywa i mięso rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe! Zupa ogórkowa Skład: 100 ml wody (użyta do przyrządzenia), 1 ziemniaki, 2 ogórki kwaszone, 20 g mięso z kurczaka, 1 marchew, odrobina pora, pietruszka, , 4 fasolki szparagowe, suszona cebula, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka kleiku ryżowego Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy starte na tarce ogórki kwaszone i gotujemy jeszcze kilka minut.Zdejmujemy z gazu dodajemy masełko i kleik ryżowy. Mieszamy i chłodzimy do odpowiedniej temperatury, po czym podajemy dziecku. Zupa pomidorowa z indykiem i ryżem Skład: 100 ml wody (użyta do przyrządzenia), 5 łyżeczek przecier pomidorowego, 1 marchew, 20 g mięsa z indyka, 1 ziemniak, ¼ pietruszka, 3 łyżeczki ryżu, 3 łyżeczki kukurydzy, odrobina selera, 1 łyżeczka kleiku ryżowego odrobinka cebulki, koperek, pietruszka - natka Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przecier,kleik i posypujemy koperkiem. Studzimy do odpowiedniej temperatur. 10 miesięcy Polski krupnik Skład: 100 ml wody (użyta do przyrządzenia), 1 marchew, 1 ziemniak, ¼ pietruszki, 20 g mięso z szynki wieprzowej, 10g schabu, odrobina pora, 4 łyżeczki kaszy jęczmiennej, odrobina oliwy a oliwek suszona cebula, pietruszka - natka, ziarno kopru Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Wymieszać i podać maluchowi. Zupa jarzynowa z kluseczkami Skład: 60 ml wody (użyta do przyrządzenia), 1 marchew, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 ziemniak, odrobina selera 3 łyżeczki małego makaronu, 20 g schabu, 10 g mięso z szynki wieprzowej, oliwa z oliwek odrobina pora ,pietruszka, szczypta czosnek Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Makaron gotować oddzielnie aż będzie miękki rozdrobnić i dodać do zupki. Wymieszać i podać maluchowi. Zupa kapuśniak Skład: 100 ml woda (użyta do przyrządzenia), 1 marchew, malutka garstka kapusty kwaszonej 20 g mięsa z szynki, 1 ziemniak, odrobina pora, odrobina cebuli, 3 łyżeczki kaszy jęczmiennej, pietruszka - natka, majeranek, ziarno kopru Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy kaszą osobno przez 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso razem z kaszą.Kapuste gotować oddzielnie sprawdzając czy jest już dobra. Po ugotowaniu rozdrobnić mikserem i przełożyć do mięsa i warzyw wymieszać i jeszcze raz zmiksować. 11-12 miesięcy Zupa z płatkami jęczmiennymi Skład: 1 marchew 1 ziemniak, 1 łyżeczka startej pietruszki 1 łyżeczka startego selera 1 łyżeczka płatków jęczmiennych błyskawicznych 40g mięsa z piersi kurczaka 150 ml wody Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy selera i pietruszkę. Po 10 minutach dodajemy płatki i gotujemy aż będą miękkie.Ugotowane zupkę miksujemy i podajemy maluchowi. Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki Skład: 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 marchew, 70 ml wody (użyta do przyrządzenia), 40 g mięsa z indyka, 1 ziemniak, 6 łyżek zielonego groszku, pietruszka, 1 łyżka ryżu, cebula, 2 łyżki mleka w proszku pełne, pietruszka - natka, szczypta cukru, szczypta sól jodowanej, ziarno kopru Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przecier i ryż.Gotujemy jeszcze kilka minut, posypujemy koperkiem. Studzimy do odpowiedniej temperatur. Zupa warzywna Skład: 2 marchweki 1 pietruszka ¼ selera, małego pora,gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty 3 pomidory 3 ziemniaki 3 łyżki soczewicy 3 łyzki oleju sól pieprz natka pietruszki 1000 ml wody Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy olej i dodajemy warzywa. Dusimy 5 minut po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory i soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości .Ostudzić i podawać. Smacznego!!!
 
reklama
Do góry