reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych dzieciaczków piersią i /lub butelką

reklama
Izi - nasza Kala nie ma problemu z przestawianiem się :) bo od samego początku miała raz butlę z moim mlekiem, a raz pierś, bo nie umiała ssać cycka i jeździliśmy do poradni Ją uczyć. Teraz ma sporo wyboru, bo pokarm (odpukać!!) mam cały czas w super ilości i jak mam możliwość to daję pierś, choć ostatnio kaprysiła przez katar, a jak chcę Ją nakarmić szybciej, bo np muszę coś zrobić w domu - to butelkę. Smoczek może w sumie dla Niej nie istnieć :/ czasami jak jest mocno wkurzona, np podczas przebierania body itp (bo nie cierpi się stroić;p) to possie dla uspokojenia.

A ja z innej beczki:
Czy któraś z mam, które mają już starsze dzieciaczki dawała kleik, tzn ok łyzeczkę do butelki po 3 miesiącu jako 1 posiłek?? bo mi mama mówi, że po 3 mies można raz dziennie zagęścić lekko kleikiem mleko moje... wiec się zastanawiam, choć mamy do 3 miesięcy jeszcze prawie 4 tygodnie :)

IZI mój Kacperek ciągnie cyca ale jak mnie nie ma to dostanie butle z mm bo ja nie bawię się w odciąganie, smoka bierze do spania ale też nie zawsze.
Ale moja Amelka miała tak jak Twoja, butelka mogła dla niej nie istnieć i za cholerę nie chciała butli przyjąć, jak gdzieś jechałam to z zegarkiem w ręku, żeby się nie darła. Amelka urodziła się w marcu i na siłę nauczyłam ją w lato butelkę by piła herbatkę żeby się nie odwodniła jak cyca przez upały nie ciągła, ale nauka była dramatem. Smoka nie ciągła, więc Twoja córcia tęż może być antybutelkowa i bardzo ciężko jej może być się nauczyć.

DANGNE kaszki i kleiki z regułu są od 4 miesiąca.

Izi, mój Kuba jest bardzo cycolubny, smoczka zaakceptował tylko z Aventa, wszystkie inne wypluwał i się darł, a musiałam jakiegoś wprowadzić, bo mały miał mega silny instynkt ssania. Butelki też mamy Avent i nie ma problemów w piciem, 2 razy pił z nich odciągnięte mleko i czasem podajemy mu herbatkę. Generalnie widzę, że nie przepada za piciem z butli, ale aż tak bardzo nie protestuje. Pije, bo pije.

Izi Emila dostaje czasami odciągniete, pije tez herbatke, mamy butelkę avent0+ i medeli, smoczek ciągnie jak zasypia w dzień bo wystarczy ją położyć na boczku ze smokiem i sama się usypia. Miałam smoczki nuk ale zaczely sie odbijac na grubych polikach i teraz mam aventu takie proste - Emilka akceptuje wszystko bez problemu, moze dzieki temu ze przez 8 tyg byla karmiona tylko w nakładkach?

Izi - nasza Kala nie ma problemu z przestawianiem się :) bo od samego początku miała raz butlę z moim mlekiem, a raz pierś, bo nie umiała ssać cycka i jeździliśmy do poradni Ją uczyć. Teraz ma sporo wyboru, bo pokarm (odpukać!!) mam cały czas w super ilości i jak mam możliwość to daję pierś, choć ostatnio kaprysiła przez katar, a jak chcę Ją nakarmić szybciej, bo np muszę coś zrobić w domu - to butelkę. Smoczek może w sumie dla Niej nie istnieć :/ czasami jak jest mocno wkurzona, np podczas przebierania body itp (bo nie cierpi się stroić;p) to possie dla uspokojenia.

A ja z innej beczki:
Czy któraś z mam, które mają już starsze dzieciaczki dawała kleik, tzn ok łyzeczkę do butelki po 3 miesiącu jako 1 posiłek?? bo mi mama mówi, że po 3 mies można raz dziennie zagęścić lekko kleikiem mleko moje... wiec się zastanawiam, choć mamy do 3 miesięcy jeszcze prawie 4 tygodnie :)

ja dawalam kleik jak przeszlismy z Patrykiem na sztuczne mleko od 6 miesiaca..
Dawalam na noc malutko zeby mi przesypial cale noce i tak bylo:)

Od dzis odciagam mleko codziennie i daje je moj M:) i bede ja uczyc smoka i buti bo zwariuje,nic nie idzie zrobic,bo tez tak jak Koty ma bardzo silny instynkt ssania...
Wiem ze to glupio na sile uczyc dziecko smoczka no alle musi niestety..

Dzieki za odp:)

Freiya- moja cały czas ciagnie przez nakładki i podejrzewam że z butlą też nie byłoby problemu. Troche upierdliwe jest to wyparzanie ale z drugiej strony mam amortyzacje jak mnie ugryzie :)
kota- prawdziwy facet, jak sie przyssie do cyca to koniec ! :-D

Nie chcę sie bawić w odciąganie. Z domu moge sie wyrywać max na 2h. Kupuję butelkę no i właśnie jakie mleko polecicie w zastępstwie cyca tak tylko awaryjnie ? Kasia bezkolkowa i bezzaparciowa

Kupinosia, ja awaryjnie mam bebilona. Ale jeszcze nie było sytuacji, narazie radzimy sobie z cycusiem. Nawet przetrwaliśmy kryzys laktacyjny. Jednak karmić piersią będę maksymalnie do 6 miesiąca- więc tak od około 5 miesiąca będę już wprowadzała powoli mm. Wybrałam bebilona sama, pediatra stwierdziła że to mój wybór, a ja skusiłam się dlatego że bebilon ma sporo alternatyw typu mleko na zaparcia i kolki, mleko HA i przeciw ulewaniu. Zawsze można podać a mleka (firmy) nie trzeba zmieniać.

Jeśli chodzi o butle i smoczki, to najbardziej lubi LOVI, mam sporo butli z aventu - bo dostałam sporo próbek od lekarki, ale jak pije z niej herbatkę to ciągle się ksztusi więc póki co poszły w odstawkę.

Kupinosia - ja miałam Nan jak przyjmowałam 2 dni antybiotyk, więc mąż nie znając się zbytnio wziął go na te 3 dni karmień i szczerze - ja nie polecam! Mała mocno ulewała po nim i nie za bardzo chciała jeść. No i z kupką było kiepsko.

reklama
Do góry