reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych dzieciaczków piersią i /lub butelką

Majeczka, ja karmię piersią i dokarmiam MM (bebilon 1) i pediatra kazał dawać raz dziennie po 2 kropelki Juvit K+D.

reklama
Nikuss ja karmie NAN 1 i sobie chwale! Mały czasem ulewa ale to raczej z przejedzenia bo po bebiko 1 było zdecydowanie gorzej dlatego zmieniłam na NAN! Kupki są ładne,żółte i nadal kilka dziennie!

Czy wiecie o tym że dzieci karmione tylko mlekiem modyfikowanym, jeśli zjadają dziennie odpowiednią ilość mleka (tak jak pisze ilość porcji na puszcze) nie muszą jeść witaminy D? Ja przez to że podawałam witamine D oraz moje dziecko jest na mm i lubi sobie zjeść prawie wykończyłam moje dziecko! Zaczęło chlustać mlekiem mimo iż jadło o połowę mniej (jadło chociaż to bo wciskałam żeby zjadło cokolwiek) bo straciło apetyt.

No właśnie- a tego lekarze nie mówią. U nas położna kazała dawać D bezwzględnie, ale dajemy co drugi dzień , bo po obliczeniach jednostek wyszło nam , że gdyby dostawał codziennie to tez za dużo dla organizmu. Są tez różne witaminy D ,mocniejsze i słabsze. Ale trzeba uważać, ja będę podawać tylko przez okres zimowy potem odstawiam .

Z tą witaminą D to uważajcie bo łatwo przedawkować i różne skutki. U mnie jak byłam mała lekarz zalecił dużą dawkę i zostało przedawkowane w czym efektem u mnie jest mój niski wzrost. A w lato upalne nawet karmiąc piersią warto odstawić wit D bo słońce zawiera dużą dawkę tej witaminy.

mam pytanie do dziewczyn karmiących piersią, jak długo, ile minut ssają Wasze pociechy? na poczatku Kuba jadł leniwie i wolno, często przysypiając, tak potrafił jeść nawet godzinę, odkąd zaczęłam go karmić na siedząco, zaczął najadać się w ok 20 minut, a od kilku dni po ok. 10 minutach puszcza już pierś i nie chce więcej jeść, wścieka się, jak próbuję go dalej przystawiać. Teraz je łapczywie, ssa energicznie i bez przysypiania. Tylko czy 10 min to nie za mało? A domaga się jedzenia co ok. 3 lub 3,5 godziny.

Kota z mysli mi to pytanie wyciągnęłaś :) Alanek wczesniej tez jadl 30-40 minut a teraz 10 minutek i jest pojedzony. Tez sie zastanawiam czy to nie za krotko troche ale odstepy miedzy posilkami ma 3-4 godziny wiec glodny chyba nie jest.

ja już nie karmię ale jak mój Aleksy miał już 3-4tyg to też jadł tylko przez 10min a wcześniej potrafił wisieć po 40min.
położna tłumaczyła mi to, że dziecko im starsze tym silniejsze ma mięśnie twarzy/szczęki odpowiadające za ssanie i po prostu robi to szybciej.
gdyby był głodny to na bank dawałby mi o tym znać płacząc, złoszcząc się a on po prostu jadł szybciej, najadał się i zasypiał grzecznie!!
więc wg mnie nie ma się czym martwić!!

reklama
dzięki wielkie, ulżyło mi :) bałam się, że coś jest nie tak, ale to co piszecie jest logiczne.
nie mogę się doczekać ważenia, chyba sobie kupię jakąś elektroniczną wagę kuchenną i będę co tydzień kontrolowała, bo bieganie z małym do przychodni tylko na ważenie nie ma większego sensu.

Do góry