reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie butlą

moja też kluseczka się zrobiła!! od mm chyba. nóżki ma takie słodziutkie. normalnie fotę muszę jej jakąś tu wkleić bo nie wiecie o czym ja mówię. wszak wy nie pan maciej:-D

reklama
jak szukałam w necie to wyszło mi, że Tysia waży za mało (waży 6kg), ale ur się 2960, ma drugi podbródek i jest kluseczką. Co innego jakby ur się z wagą 5kg i dopiero kg przytyła ;)

ale to chyba chodzi bardziej o sprawdzenie czy prawidlowo przybiera...jakby miesiac temu byla na 50centylu a teraz np spadla na 3 to chyba oznacza ze cos jest nie tak...bo porownujac wage ze wzrostem to moj tez wazy za malo a nie wyglada :-D

moze ja nie umiem liczyc albo czegos nie rozumiem
Zwykły przyrost w pierwszych 3 m-cach życia to:
120 - 210g / tydz , czyli 765 - 945 g /miesiąc

jesli 120g to jest minumum na tydzien razy 4tyg (+ 2-3dni) to jest 480-520g na tydzien wiec skad nagle 765minimum?

moze ja nie umiem liczyc albo czegos nie rozumiem
Zwykły przyrost w pierwszych 3 m-cach życia to:
120 - 210g / tydz , czyli 765 - 945 g /miesiąc

jesli 120g to jest minumum na tydzien razy 4tyg (+ 2-3dni) to jest 480-520g na tydzien wiec skad nagle 765minimum?

wiesz, że nawet tego nie zauważyłam, liczę sobie zawsze ile wychodzi tygodniowo i na tamte liczby nie patrzyłam :-D komuś się matematyka nie udała :-D

Bo tu chodzi o to, że 120-210/tydz średnia na zasadzie tego, ze lepiej jak dziecko w każdym tygodniu nie będzie miało tego minimum... tak mi się wydaje... ale z matematyką nie ma to nic wspólnego.

A tak poza tematem nasz żarłok na noc zjada już 210 mleka z kaszką lub kleikiem (po zrobieniu wychodzi z 240:)) obżarciuszek 180 zrobiło się za mało

Moja niby w nocy przesypia te 7 godzin bez jedzenia, np wczoraj zjadla o 20.00 180 ale o 3.00 sie obudzila na butle. Kojaze ze Olo juz mi na tym etapie cale noce przesypial. Wczoraj zakupilam aptamil 2 (hungry baby), moze pomoze, na razie jestem na etapie zmiany i mieszam z aaptamil1. Jak nie pomoze to z ta kaszka zaeksperemyntuje, Olo nie chcial mi jesc kaszki a jak juz to lyzeczka, do tej pory tak ma ale mu nie wciskam bo lekarka powiedzial mi ze kaszka tuczy i jak nie chce to nie dawac, mleko starczy...badz tu madry i pisz wiersze

jola ja juz wspomnialam o tym na głownym watku. wczoraj gadalam z pediatra o niśce, bo zeby przespala cala noc podalam jej 2 razy kaszke. po kaszce 180 ml spala do polnocy a po 150 mm do 5 rano. no i pediatra potwierdzila ze to nei glod budzi dzieci. przynajmniej od 4 mca...
a takie zapychanie to tuczenie dziecka...

a Ty przy pierwszy dzieciątku też bylas od razu na mm?

No u nas mleczkiem samym już dawno przestał się najadac, chyba musiałabym z 240 dawać, a tak to teraz na noc zjada 180-210 kaszki z mlekiem i spi od 20:30 do 7-8

ale chyba nie tuczę hmm

reklama
a my uczymy się pić mm, pierwsze próby były porażką, ale już coraz lepiej, młoda umie wypić już 60-70ml mm ;) potem zapija cycochem :) narazie pijemy tak raz dziennie coby brzuszek oswoić ;)

Jakie smoczki macie do butelek? z iloma dziurkami?

Do góry