reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie butlą

Ja mam zawsze zagotowane więcej wody na mleko, w sumie to gotuję dwa razy dziennie. Raz właśnie na noc, akurat jak wyparzam butelki to nastawiam w garnku wodę. Moja Gabrysia pije mleko w temperaturze pokojowej, więc nie podgrzewam. W nocy rzadko płacze, głównie stęka i już wtedy wiemy, że zaraz będzie pobudka. U mnie jest tak, że współpracujemy z M i unikamy płaczu. On ją przewija a ja w tym czasie lecę do kuchni i robię mleko. Potem ja karmię :)

reklama
ja mam zawsze wode przegotowana zimna wiec dogotowuje w czajniku szybko odrobine..juz obczajone ze 1/3 goracej i 2/3 zimnej to idealna temperatura dla mlodego ;-) ale czasami jest tak ze obudzi sie na jedzenie dam smoka i robie mleko a on w tym czasie zasnie wtedy butla do torebki trzymajacej temperature i pozniej daje takie chlodniejsze

ja mam wode w podgrzewaczu i odmierzam mleczko i podaję młodej.
w zasadzie jeszcze nie wiem jak to jest, w sensie ile razy sie budzi bo raz spala do rana, a poprzedniej nocy 2xsie budzila ale potem rano spala dluzej...nie wiem jak to bedzie...
jak mi przyjdzie pojemnik na mleko w pr. to odmierzę sobie do niegoe 5 miarek i wsypie tylko do butli bo teraz za dlugo trwa odmierzanie...
no ale minus ogromy ze na cycu bralam mala, ona sobie pila a ja w tym czasie spalam...
a teraz stoje nad lozeczkiem...nie wyciagam jej. karmienie nocne to karmienie, a nie przytulanie sorry, ale w ten sposob mozna dziecka nauczyc szybko przesypiac cale noce, dla mnie to wazne bo mam ich troje i niedlugo wracam do pracy. potrzebuje wyspac sie w nocy...zreszta jak kazdy. noc jest do spania. w dzien ja przytulam, nosze, caluje. rano sie wyglupiamy przy przebieraniu.
no wlasnie, a jak wy podajcie mleko w nocy i wdzien? w dzien ja biore na rece, tak jak do cyca, tylko raz lub dwa w nocy nie wyciagam,
wczoraj nawet po smoczku zasnela ale dalam jej na spiocha to mleko bo szkoda zebys ie zmarnowalo... ile moze stac przygotowane juz mleko?
a no i mam pytanie

jak karmicie>/ na żądanie? czy regularnie co iles godzin a pomiedzy tym herbatka? trzymacie sie tych norm na pudelkach ? czy jak dziecko potrzebuje wiecej to dajecie wiecej?

Morgaine my już mamy karmienie regularne. Zacznę od kapieli: O 20 kapiel później 180ml mleczka z kaszką lub kleikiem, spi do ok 7, ok 7:30 180ml mleka, później o 11, o 14 obiadek (wprowadziliśmy już mięsko:)) o 17 180ml mleczka i tak do kąpieli:) między obiadkiem a posiłkiem o 17 czasem jakis owoc albo soczek. Herbatki/wody wypija około 0,5 l na dobę.

Czyli mamy tak od rana:
2x 180ml mleczka (7:30, 11)
obiadek (14)
soczek/owoc (ok. 16)
1x 180 ml mleczka (17)
1x 180 ml kaszka/kleik (po zorbieniu wychodzi ok 210:) (20:30)

co do nocy to... w nocy już nie jadamy:-)

Morgaine my nadal na zadanie ale nie czesciej niz co 2godz...mlody rzadko zje wiecej niz 120ml wiec czasami mu sie zdarzy ze zje juz za 2 godz.. najczesciej jemy ok 7, 9, 12, 15, 17, 19-20 i 2 w nocy.. w sumie dziennie ok 700-800ml...herbatka kilka razy dziennie jak goraco to wypije wiecej jak chlodno to tylko troszeczke

Morgaine my już mamy karmienie regularne. Zacznę od kapieli: O 20 kapiel później 180ml mleczka z kaszką lub kleikiem, spi do ok 7, ok 7:30 180ml mleka, później o 11, o 14 obiadek (wprowadziliśmy już mięsko:)) o 17 180ml mleczka i tak do kąpieli:) między obiadkiem a posiłkiem o 17 czasem jakis owoc albo soczek. Herbatki/wody wypija około 0,5 l na dobę.

Czyli mamy tak od rana:
obiadek (14)
soczek/owoc (ok. 16)
1x 180 ml mleczka (17)

Z jaka kaszką mieszasz to mleko?

Czyli mamy tak od rana:
obiadek (14)
soczek/owoc (ok. 16)
1x 180 ml mleczka (17)

Jejku jak ja zadroszczę tego braku jedzenia w nocy. No u Nas zawsze pobudka około 1 - butla potem 3 lub/i 5, o 6 często juz pobudka.
Jak to zrobic,zeby spał w nocy?

Jola Najpierw dawałam kleik ryżowy, a teraz kaszka malinowa Nestle.

Koot Jeszcze bez kaszki/kleiku F spał do 4-5, jak doszła kaszka/kleik śpi do 7-8. z kleikiem jest bardziej kaloryczny pokarm:)

Kurcze, a moja zjada mleko 6 razy dziennie, bo właśnie mamy to nocne karmienie jedno. I ostatnio zjada ok 150 ml a wcześniej ściągała 170 ml spokojnie.

reklama
ja mam zamiar wprowadzic nestle sinlac w przyszlym tyg. podawac na noc z butelki, moze dluzej pospi.
wlasnie moja ninia tez tak jak u wilmka, po 120 i co 2,5 -3 godz glodna.

no i tez wprowadze juz jakies jabluszko next week i marchewke...

Do góry