reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

onanana podobno po warzywkach lepiej nie dawac mleka bo to straszny mix jest dla brzuszka dziecka lepiej podac troche wody,juz dziewczyny pisaly tutaj ze po zupkach dawaly butle i dziecko czesto gesto zwracalo mixa w postaci warzywek z mlekiem mi tez moj tak robil i to czasem 1-2 godziny po zjedzeniu wiec wole podac mu wode czy soczku troszke a odczekac przynajmniej 1h do podania mleka :tak:
A sama marchewka w sloiczkach jest z Bobovity ;-)

reklama
Ssabrinko moja i bez marchewki ulewa, więc może masz rację. Tylko czy ona mi wytrzyma bez przerwę po marchewce do cyca.. zobaczymy. A marchewka wiem ze jest tylko nie moglam nigdzie kupić. No ale teraz już się gotuje więc dziś będziemy jeść:tak:

onanana a no i pepsi ma pewnie racje,Ja calkiem zapomnialam ze Majunia jest na cycu wiec pewnie tego cycka mozesz podac przed karmieniem a potem po:tak: tez wlasnie slyszalam ze podobno dzieci na cycu powinly miec choc na moment przed nowym pokarmem podany cyc :tak: a Ja pisalam bardziej o dzieciach na MM przedtem ;-)

ja też staram się tak ustawić, żeby od razu po marchewce nie sżło mleko, ale wiem, że czasami to jest niemożliwe, a moje dziecko nad wyraz domaga sie w takich sytuacjach cycy, więc daję :-) Ulewać ulewa cały czas, więc nawet tego nie powiązuje. dzisiaj zapodałam mu gastrotuss, może na troche ulewanie sie zmniejszy

Sabrina, tak naprawdę to mnie się wydaje, że obie mamy rację. Wszystkie te schematy i porady są bardzo ogólnikowe i jednym dzieciom pasują innym nie. I tak trzeba na swoim dziecku wypróbować każdą metodę i sprawdzić czy mu pasuje.

U nas w zasadzie jeden posilek jest juz niemleczny tzn zupka albo deserek popity sokiem jablkowym, albo jablkowo marchwiowym. Taki posilek to jest ok 60-120g dania (w zaleznosci czy to cos nowego czy cos co juz brzuszek Kubisia zna) i do popicia 40-70ml soku.

I czekamy maxmalnie dlugo do nastepnego mleczka tzn przynajmniej 1h, ale w standardzie jest to 2-2,5h.

pespi dokladnie!!! masz racje,kazdemu dziecko pewnie bedzie pasowalo troszke inaczej ;-) trzeba testowac na wlasnych dzieciach i obserwowac :tak: a z drugiej strony jesli dziecko po zupce glodne to przeciez tez meczyc go nie bedziemy bo ''lepiej odczekac'' wiadomo ze wtedy to mleko sie da :-D

A u nas na razie Sami je warzywka czy deserek jeszcze miedzy posilkami ale on zjada po 1/2 sloiczka :tak: no i doradca mi mowila ze do 6 miesiaca podstawowym pokarmem musi byc mleczko i karmienie innym produktem niz mleko najlepiej robic miedzy posilkami,mleko sie jedynie lekko przesunie ale nie likwidowac dopiero jak bedzie mial 6 miesiecy :tak: kazdy radzi inaczej :sorry:

Ostatnia edycja:
Nimfii - ja Ci chyba pomnik wystawię za te rady i linki:) Pepsi - Tobie też dzięki za link z tamtego forum:)

W takim razie dziś dodam Zośce do butli 1 ŁYŻECZKĘ tej kaszki - może wtedy przeleci przez smoczek. Karmienie łyżeczką u mnie narazie odpada, bo MM dokarmiam tylko przed snem a wtedy mała jest już po obu cycach i butle pije już na śpiocha.

Tak poczytałam te schematy i chyba wcześniej muszę zabrać się za rozszerzanie diety, żeby się wyrobić w czasie. Bo skoro przerwy z nowinkami to nawet 10 dni.... a ja do pracy wracam o zgrozo za równe 2 miesiące.

Dobrze, że siebie mamy na tym forum - doszłam do wniosku, że bez Was Maminki bym zginęła w gąszczu tej internetowej wiedzy:rofl2:

reklama
Anek, a jakbyś zrobiła tę kaszkę na gęsto na wodzie (no może nie mega gęsto) i podała łyżeczką, a potem pierś? Niekoniecznie wieczorem?

W tym schemacie, który wstawiłam powyżej są przerwy 5-7 dniowe między nowymi produktami, jak się nic nie dzieje, to myślę, że taka przerwa wystarczy.

Do góry