reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Ssabrina ja też mam ten sam niekapek i jest niby po 4 miesiącu, ale jakoś siejeszcze nie odważyłam z niego podać. Moze jak sie uporamy ze słoiczkami to spróbuję.

A moja Gwiazda nadal nie chce zupki jażynowej:baffled: Moze spróbuję z innymi warzywkami i potem wrócę do tej zupki, ech...:confused2:
Za to marchewkę z jabłkiem zjada cały słoiczek.

reklama
hej kochane, ja tylko na sekundkę, bo z telefonu :/

Aleks zjada już marchewke, dynie, ziemniaki, szpinak, z owoców prawie wszystkie dla dziecka 4+, czyli, jabłuszko, banan, brzoskwinia, morela, jagoda Jarzynową próbowaliśmy kilka di temu- kolka niesamowita :no:, najwyraźniej nie toleruje pora//pietruszki. Zupkę marchewkową z ryżem je ( słoiczek oczywiście). Tak więc to nie olej rzepakowy lub mąka kukurydziana.... Czy mogę spróbować podać np dynie z indykiem, jeśli nie "przeszliśmy jeszcze jarzynowej"?? Kupy są klocuszkowe, uformowane, ale nie ma wększych problemów ze zrobieniem, ostatnio nawet robi z dwie dziennie ( normą była 1 na dobę).

majuska jak pytasz o kaszki z glutenem to poza manna bede szla po najprostszej lini tj kaszki mleczno pszenne z Bobovity lub Nestle. Ewentualnie wielozobożowe, ale Mackowi one nie bardzo smakowaly. zobaczymy jak bedzie z Kubą.

margana nie wiem z jakiej firmy kupujesz zupke ale mozesz zakupic tez jarzynowa innej firmy ;) Czesto roznia sie w smaku. Ja mialam Gerbera i młodemu smakowalo.
Jesli bys sama gotowala to warto dodac kalarepe do zupky bo nadaje fajny posmak.

julianna
a tam w skladzie nie bylo czasem selera? On jest czesto alergiczny. Jesli nie to stawialabym bardziej na por niz pietruszke. Por zdaje mi sie ze jak cebula moze powodowac wzdecia.
Przyjrzyj sie jeszcze tej jarzynowej. moze podaj innej firmy?
Zawsze mozesz probowac z mieskiem, tylko najpierw dobrze jest wiedziec jaki skladnik spowodowal bol brzucha aby go ominac.
Mozesz sobie wybrac taki zestaw bezpieczny czyli np ziemniak, marchew i miesko, jesli wiesz ze te warzywa sie sprawdzily.

Dałam dzis kasze manne 2 łyzeczki na wodzie popa mi wyszła ze hej:-Djutro dodam wiecej wody Nimfii skarbnico wiedzy przez ile mam ta manne podawac codziennie?zwiekszac ilosc?ja taka nasza zwykła kasze manne ugotowałam.?.nie ogarniam tego karmienia...co po tej mannie dawac? jemy tylko jarzynowa i z ryzem i owoce.

agalodz gluten podaje się raz dziennie 2-3g, możesz już podawać dania z mięskiem po 5miesiącu tak w skrócie nimfii na pewno coś doradzi jeszcze :tak:

Dzieki kochana bede podawac z mieskiem ale narazie czekam nie chce wszystkiego nowego naraz wprowadzac zobacze jak po tej mannie i zołtko wprowadziłam.

Jak obiecałam - zdaję relację z "glutenowania" cz.1

Postanowiłam dać Zosi gluten przed obiadowymi cycami. Dziś to wyszła godz. 15:45. Zrobiłam 2 miarki MM (60ml) i dałam pół łyżeczki kaszki orkiszowej. Podałam małej łyżeczką (z silikonu). Trochę poszło boczkami na śliniak, ale zjadła a raczej wypiła dość ładnie. Potem dałam jej oba cyce na obiad.

Zosia po 18tej strasznie zaczęła płakać - coś ją bolało, nie wiem czy to brzuszek? Darła się kilka minut, aż przystawiłam ją do piersi i dopiero wtedy się uspokoiła. Zastanawiam się, czy ten płacz był spowodowany kaszką? Zaczął się ponad 2h po jej podaniu. W niedziele znowu spróbuję podać jej kaszkę w ten sam sposób i zobaczymy, czy znowu będzie ryk.

A teraz foto-relacja z naszego nieszczęsnego kaszkowania.
290320122122.jpg290320122117.jpg

Margana ja zaczelam podawac ale u nas na razie to jest przyzwyczajanie sie do nowego obiektu bardziej niz picie,cos tam leci mu i pije ale sam jeszcze nie potrafi zniego pic i jeszcze nie zalapal ze musi pociagnac cos ale jak sie kubeczek przechyli do buzi to leci z niego normalnie :tak:
Anek Zosia wyglada zadowolona i jest taka urocza :-) a z tym brzuszkiem to nie mam pojecia ale chyba za maly odstep czasu byl zeby zaczelo ja cos bolec ale moge sie mylic.
Majuska moj zjada tylko po 1/2 sloiczkow a czasem nawet mniej :tak: na razie uwazam ze dziecko jest na etapie poznawania smakow i ma prawo zjesc tylko troszke a nie caly sloiczek na raz wiec sie nie martw i daj swojej krolewnie czas ;-)

Ostatnia edycja:
agalodz 2 lyzeczki to nie za duza porcja? Skoro powinno byc 2-3g tj pol lyzeczki manny na 100ml.
W poradniku Bobovity czytalam ze dzieci karmione piersia maja ekspozycje na gluten tak ze - podawac po 2-3g manny na 100ml przez 2 miesiace.
Dzieci karmione MM maja miec podane 2-3g manny na 100ml przez dwa miesiace a potem 5g (jedna lyzeczka) manny na 100ml przez kolejne 2 miesiace.
Po okresie ekspozycji mozna podawac gluten bez ograniczen :)

anek a zobacz jak jej pojda kupki? Bo moze kaszka poprostu spowodowala zaparcia a nie bedzie mialo to zwiazku z celakia.

http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/2739_celiakia_choroba_trzewna.html

http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1628

http://www.celiakia-badanie.pl/objawy-kliniczne-celiakii

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry