czy jest ktoś kto sam robi zupki? Doprawiacie to czymś? No nic, jutro zobaczymy jak to pójdzie. o ile pójdzie ;-)
A widzisz, ja kilka dni temu pisalam o tym ze zrobilam zupke dla Kuby wg wlasnego przepisu aby bylo mniej marchweki i byla wiele lepsza w smaku niz tez Gerberkowe :-) Nie wiem jakim cudem mi sie to udalo, czy to sprawaka slodkich warzyw, czy co? Ale nie dodawalam masla (chyba jeszcze za wczesnie na tluszcze, chyba dopiero po 5 msc).
A wiec mozesz sprobowac moj "przepis"...
Jedna marchewka, jeden duzy ziemniak, poł pietruszki, jedno malutkie jablko (lub 1/2 duzego). To ugotowalam i zmiksowalam w blenderze razem z woda w ktorej bylo gotowane. Tylko uwaga aby tej wody za duzo nie bylo bo wtedy bedzie za rzadkie.
Jesli chcesz lepszy smak polecam dodac kalarepy - czytalam w poradniku Bobovita ze mozna dac kalarepe w 4 msc.
Ja trzeci dzien daje zupke i co dalej moge zaczac dawac obiadki z mieskiem i ryba??Wiecie ci ja tego nie ogarniam nie wiem czy dawac cos kilka dni czy zmienac co dwa dni np.Ja narazie nie gotuje bo mi moj pediatra zabronił chyba ze sprawdzonego zrodła jak bedzie troche starszy zaczne gotowac moze za miesiac.
Schemat żywienia niemowląt
Na poczatek polecam te schematy.
A dodatkowo ostatnio sie oczytalam w poradnik Bobovity - ty go zamawialas? tam jest wiele przydatnych uwag...
Tak czy inaczej warto zaczynac od jakiegos warzywa, wprowadzac kilka malych lyzeczek dziennie przez kilka dni i codziennie mozna dac tego troche wiecej jak dziecko nie ma problemow z brzuszkiem az calkiem zaakceptuje nowy smak.
Jesli zupki u Was przeszly bez problemow to mysle ze mozesz od razu podac zupki z mieskiem zaczynajac tez np od pol sloiczka. Te zupki sa tak stworzone aby zawartosc miesa w nich byla niewielka (tak samo sa tworzone zupki glutenowe), a wiec nawet jesli podasz caly sloiczek to zawartosc bedzie w sam raz - tak mysle.
A wprowadzalas juz gluten? Jesli nie to moze najpierw ona zamias miesa?
No i ja mam teraz pytanie...
Jesli czytalyscie informator Bobovity to tam jest takie info odnosnie glutenu ze...
Dzieci karmione piersia powinny miec przez 2 msc podawany gluten w ilosci 2-3g na 100ml, a dzieci karmione MM powinny miec ekspozycje na gluten w dwuch etapach - najpierw 2 msc po 2-3g na 100ml a potem kolejne 2 msc podawania 5g na 100ml...
Dopiero po okresie ekspozycji mozna podawac gluten bez ograniczen.
Szczetrze powiem ze o tym nie wiedzialam. mackowi zupelnie inaczej wprowadzalam gluten, przedewszystkim szybciej a nie tak ze az 4 msc w sumie! Dawalam mu najpierw pol lyzeczki kaszki manny a potem coraz wiecej i na pewno duzo wiecej go dostawal.
a wy jak zamierzacie robic ta ekspozycje na gluten?