reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

katerinka a mnie dzis znow oświecilo ze mozna jeszcze w inny sposob rozwiac problem przyswajania marchwi.... Dac ze 3- 4 male lyzeczki marchewki a po niej od razu sloiczek jablka (moj Kuba tez juz zjada caly sloik jablka i uwielbia go) a to po to aby dziecko sie troszke najadlo. Bo jak sie daje 3-4 lyzki marchewki a potem sok jablkowy to młody i tak sie zlosci bo nadal glodny. MM nie chce mu podawac od razu po posilku stalym a wiec taki mam pomysl na przyszlosc jak przyjdzie wprowadzac jakies inne zapierajace dania np macherw z ryzem albo kaszki ryzowe. Dam na poczatek ich troszke i od razu slioczek jablka :tak:

Ale ten sloiczek Gerbera jaki masz tez ma bardzo fajny sklad procentowy. Tylko 10% marchwi jest idealna na poczatek. Jesli bedziesz chciala mozesz zakupi tez marchew z jablkiem Bobovity na potem, gdy juz oswoi sie z deserkiem Gerbera, bo w Bobovicie tej marchwi jest 30% to tak jako kolejny etap idealnie. A pozneij to moznaby i tak zrobic - zmieszkac 50% sloika z jablkiem i 50% sloika z marchwia... Jakos trzeba pokombinowac.

A w chwili obecnej robimy tak 1/3 slioczka z zupka jarzynowa (smakuje mu o dziwo!) a po nim 40ml soku jablkowego. To wystarcza aby sie najadl na godzine a po godzinie normalna porcja MM.

ssabrinna
tak nawet jak sie popatrzy na sloiczki to takie od 8msc maja juz wieksze kawalki a takie po 12 msc juz calkiem duze kawalki. :)
Jesli ktos bedzie sam gotowal dziecku to mysle ze na etapie 8-10msc mozna juz probowac rozdrabniac widelcem a nie blenderem.

reklama
A Ja wlasnie Samiemu podalam zupke ktora sama robilam marchew,ziemniak i jabluszko z odrobina kaszki ryzowej z jablkami i o dziwo pierwszy raz mu tak bardzo smakowalo ze sie nie krzywil przy niej bo przy tych ich sloiczkach maly zawsze sie krzywi i je ale nie tak chetnie jak ta co mu zrobilam dzisiaj :tak:
nimfii bedziemy kombinowac i testowac na dzieciaczkach ;-) :-D

A u nas dzisiaj po marchewce z Gerbera 3 spore pomarańczowe kupy, a więc raczej nie ma zaparć:-) dziś dostała kolejną, już większa porcję. A i mama spróbowała, pyszna ta marcheweczka, mniam, mniam:-)

My dziś jadłyśmy szpinak z ziemniakiem :tak:kupki dziś były już 2 zielone mega śmierdzące fe:szok:

ja bym już chciała żeby mała jadła to co my jemy ale do tego jeszcze daleko, też szybko będę jej dawać to co my będziemy jeść, jak najszybciej będę rezygnować z papek i przechodzić na BLW:tak:

Majuska ja też zawsze co podaję małej sama najpierw kosztuję jak do tej pory wszystko mi smakuje:tak:

onanana Zosia dziś 4 miechy kończy Ty zaczniesz nowe smaczki wprowadzać a ja zaczynam jej cokolwiek wprowadzać, choć parę dni temu dostała juz soczek jabłkowy na spróbowanie

Ja tez już myślę o rozszerzaniu diety (poczekam aż Mały skonczy 5 miesięcy) i chciałam was zapytać czym karmicie maluchy (oczywiście o "sprzęt" mi chodzi:-))
Jakiś czas temu ktoś pisał o silikonowych łyżeczkach. Gdzie się zaopatrywałyście?

reklama
Do góry