reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

katerinka a mnie dzis znow oświecilo ze mozna jeszcze w inny sposob rozwiac problem przyswajania marchwi.... Dac ze 3- 4 male lyzeczki marchewki a po niej od razu sloiczek jablka (moj Kuba tez juz zjada caly sloik jablka i uwielbia go) a to po to aby dziecko sie troszke najadlo. Bo jak sie daje 3-4 lyzki marchewki a potem sok jablkowy to młody i tak sie zlosci bo nadal glodny. MM nie chce mu podawac od razu po posilku stalym a wiec taki mam pomysl na przyszlosc jak przyjdzie wprowadzac jakies inne zapierajace dania np macherw z ryzem albo kaszki ryzowe. Dam na poczatek ich troszke i od razu slioczek jablka :tak:

Ale ten sloiczek Gerbera jaki masz tez ma bardzo fajny sklad procentowy. Tylko 10% marchwi jest idealna na poczatek. Jesli bedziesz chciala mozesz zakupi tez marchew z jablkiem Bobovity na potem, gdy juz oswoi sie z deserkiem Gerbera, bo w Bobovicie tej marchwi jest 30% to tak jako kolejny etap idealnie. A pozneij to moznaby i tak zrobic - zmieszkac 50% sloika z jablkiem i 50% sloika z marchwia... Jakos trzeba pokombinowac.

A w chwili obecnej robimy tak 1/3 slioczka z zupka jarzynowa (smakuje mu o dziwo!) a po nim 40ml soku jablkowego. To wystarcza aby sie najadl na godzine a po godzinie normalna porcja MM.

ssabrinna
tak nawet jak sie popatrzy na sloiczki to takie od 8msc maja juz wieksze kawalki a takie po 12 msc juz calkiem duze kawalki. :)
Jesli ktos bedzie sam gotowal dziecku to mysle ze na etapie 8-10msc mozna juz probowac rozdrabniac widelcem a nie blenderem.

reklama
A Ja wlasnie Samiemu podalam zupke ktora sama robilam marchew,ziemniak i jabluszko z odrobina kaszki ryzowej z jablkami i o dziwo pierwszy raz mu tak bardzo smakowalo ze sie nie krzywil przy niej bo przy tych ich sloiczkach maly zawsze sie krzywi i je ale nie tak chetnie jak ta co mu zrobilam dzisiaj :tak:
nimfii bedziemy kombinowac i testowac na dzieciaczkach ;-) :-D

A u nas dzisiaj po marchewce z Gerbera 3 spore pomarańczowe kupy, a więc raczej nie ma zaparć:-) dziś dostała kolejną, już większa porcję. A i mama spróbowała, pyszna ta marcheweczka, mniam, mniam:-)

My dziś jadłyśmy szpinak z ziemniakiem :tak:kupki dziś były już 2 zielone mega śmierdzące fe:szok:

ja bym już chciała żeby mała jadła to co my jemy ale do tego jeszcze daleko, też szybko będę jej dawać to co my będziemy jeść, jak najszybciej będę rezygnować z papek i przechodzić na BLW:tak:

Majuska ja też zawsze co podaję małej sama najpierw kosztuję jak do tej pory wszystko mi smakuje:tak:

onanana Zosia dziś 4 miechy kończy Ty zaczniesz nowe smaczki wprowadzać a ja zaczynam jej cokolwiek wprowadzać, choć parę dni temu dostała juz soczek jabłkowy na spróbowanie

Ja tez już myślę o rozszerzaniu diety (poczekam aż Mały skonczy 5 miesięcy) i chciałam was zapytać czym karmicie maluchy (oczywiście o "sprzęt" mi chodzi:-))
Jakiś czas temu ktoś pisał o silikonowych łyżeczkach. Gdzie się zaopatrywałyście?

reklama
Do góry