reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Wiem :)
Dlatego zaczniemy od zupki jarzynowej. Ta bedzie potem....
Mam juz zapas soku jablkowego.
Na razie on i probiotyk pomaga utrzymac jedna kupe dziennie o normalnej a nie zbitej konsystencji :tak:

reklama
nimfii no i wlasnie sie zastanawiam co teraz zrobic czy robic tak jak mi ta babka radzila czy robic tak jak w PL czyli jakas kaszka manna itd ale tak jak ona opowiadala itd i ten caly plan to fajnie to wyglada no bo on niby ma za zadanie szybko nauczyc dziecko jesc tego co my jemy i ich plan jesli sie powiedzie bez zadnych alergii itd to niby dziecko majac rok powinlo juz jesc wszystko to co my i z nami :tak:
Musze sie zastanowic nad tym glutenem i ich propozycjami ale ciekawie to wyglada :tak:
Ja na razie zupek z ryzem nie daje,boje sie wiekszych zaparc,na razie marchew,ziemniak,zielony groszek a w przyszlym tygodniu chce sama zaczac robic juz zupki bo oni w zupkach to nie maja zadnego praktycznie wyboru jedynie 2 normalne a reszta to juz miesne :dry:
Wiec od przyszlego tygodnia bede chciala probowac dania ze szpinakiem,brokulami i sama je bede musiala robic:tak:

mój dzisiaj jadł szpinak z ziemniakami-pół słoiczka, i to samo jeszcze przez 3 dni dostanie.
A co do tego zestawu z bobovity to ja dostałam jabłko z czymś...nie wiem bo mąż w PL zostawił...ale moja koleżanka dostaął marchewkę z ryżem;)))

Liwia dziś też jadła szpinak z ziemniakiem, smakowało jej zjadła pół słoiczka:tak:jutro dostanie to samo, później zupkę jarzynową,

my w zestawie bobovity dostałyśmy marchew z ryżem, jedną herbatkę w granulkach i poradnik:tak:

moja mała też nie chce pić herbatek mamy teraz jabłko z melisą z bobovity:no:

My ziemniaki ze szpinakiem zaczynamy jutro :-) ja mam problem, bo moja mała jest non stop głodna :szok: mam pytanie do doświadczonych mam: czy aby dziecko się bardziej najadało można dodawać do MM Sinlack? Ja wcześniej dodawałam kleik kukurydziany, ale on nie ma za bardzo wartości, więc koleżanka mi poradziła abym ten Sinlack dodawał, jak myślicie czy to dobry pomysł?
Moja mała je 6:00 200ml, 10:00 200ml 13:00 obiadek cały słoik + 60 ml, 16:00 200ml 19:00 240ml a waży 9 kg :szok: więc może dlatego potrzebuje więcej niż jej rówieśnicy?

nimfii: ja dostałam od Bobowity dokładnie to samo czyli marchewkowa z ryżem, herbatka i poradnik.

Dałam się przekonac trzeciej lekarce która mówiła żeby mimo karmienia piersią zacząć mojemu żarłocznemu dziecku wprowadzać nowe smaki. (Patrycja waży już ponad 7600g)
Niestety nie dała zbyt szczegółowych wskazówek-na każde pytanie było:to juz jak pani uważa (co najpierw, w jakiej kolejnosci podawać itp)

w czwartek dostała 4 łyżeczki marchewki (chciałam zacząć od warzyw a nie od owoców), w piątek rano 4 łyżeczki, popołudniu z głupoty chyba to co zostało. W sobotę cały słoiczek. Efekt był taki że tak jak dotychczas kupa była rano i wieczorem to po kupie w czwartek wieczorem następną zobaczyłam dopiero w niedzielę na wieczór :szok:
a w niedzielę już nie dawałam marchewki tylko pół słoiczka jabłka bo się wystraszyłam tego braku kupki :-(
wczoraj i dzisiaj dalej dawałam jabłko i jest jedna dziennie-tylko że troszkę wysypało malutką na buzi , nie wiem czy to od zjedzonego jabłka czy od tego że w czasie jedzenia była nim wysmarowana na policzkach :confused:
no i teraz nie wiem czym ją karmić dalej-po marchewce zatkana, po jabłku wysypana, co teraz ? Może zamiast słoiczkowego surowego jabłka ugotować i podać troszkę takiej papki gotowanego jabłka?

aaa, zapomniałam napisać że przy podawaniu połowy słoiczka albo mniej Patrycja płacze na koniec bo jest za mało :-D zadowolona była tylko po całym marcheweczki.

Katerinka ja też zaczęłam wprowadzać warzywka , dziś pierwszy raz pojadła kilka łyżek marchewki właśnie, od tej pory nie było kupki, zobaczymy kiedy będzie, pamiętam, że mój syn miał problemy z kupą po marchewce właśnie. Ogólnie to całkiem ochoczo pałaszowała ta marchewkę:-) Po południu zauważyłam trochę krostek na buzi, głównie na brodzie tam gdzie ta marchewa ściekała, nie wiem czy to po tym??
Ja mam też z Paćką taki problem, że przestała ładnie spać i budzi się tak od miesiąca co 2-3 godziny w nocy, pediatra stwierdziła, że może to być z głodu, mleko z cyca szybko przez nią przeleci i się budzi. No i przed snem mam spróbować jej dać do swojego mleka trochę kleiku ryżowego. Wczoraj chciałam z butli dać, nie poszło:no:..dziś zjadła łyżeczką jakieś 70 ml , zobaczymy jaka noc będzie?
Moja waży 7100:-)

reklama
Ja jestem jeszcze tylko na soczkach i jabłkach z dodatkami typu morela itd.Ale chyba juz powiennismy zaczac obiadki..Nasza pani doktor nie pozwoliła mi narazie samej gotowac chyba ze mam pewnosc ze warzywa nie sa pryskane wiec chyaba zostane przy słoiczkach narazie..Wiecie moze uznacie ze jestem głupia ale mam do Was pytanie bo naprawde nie wiem kupiołam kilka kaszek i tak jest napisane ze rozrobic w mleku i nie wiem czy kupic mu mm czy sciagnac swoje czy mozna w wodzie???Mieszanki nigdy nie jadł bo jest na cycku to jedzenie jego troche mnie czasami przerasta:-DMarchewki nie daje wcale bo robi kupy co 4 dni i dosyc scisłe.

Do góry