reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

agalodz jesli juz zaczniesz wprowadzac marchew to podawaj na poczatek z 3-4 lyzeczki i daj do popicia sok jablkowy, wode albo herbatke. Mozesz tez dawac na codzien jakies probiotyki np AcidolacBaby i wtedy te kupki powinny byc lepsze.
U nas tez problem zaparciowy ale staramy sie wdrożyć zupki warzywne wlasnie z pomoca soku jablkowego i probiotykow.
A kaszki (jesli nie sa mleczno ryzowe) to mozesz rozrobic na wodzie, albo na swoim mleku ściagnietym, albo na MM. Jak ci wygodniej. Tylko trzymac sie proporcji (150mlo wody/mleka na 5 lyzek kaszki jak dobrze pamietam?).

katerinka
mnie sie wydaje ze to jablko ze slo9iczkow jest jest zagotowywane. Przeciez wekujac je musza podgrzac do wysokiej temperatury?
Ale mozesz sprobowac z wlasnorecznie ugotowanymi jablkami bo moze akurat trafil ci sie jakis sloiczke z odmiana co spowodowala wysypke. Jednak wcale nie musi byc ona od jablek.
Hmm a moze sprobuj sloiczka Bobovity jablko ze slodka marchewka? My od tego zaczelismy wprowadzanie marchwi i na tym sliczku nie bylo zaparc bo jest tak ok 30% marchwi :)

ssabrinaa
szwagierka rozszerzala diete dzieci wlasnie zgodnie ze schamatami UK podobnymi jak ty napisalas. Pamietam ze juz 10msc dzieci zajadaly sie wieloma pokarmami z naszego doroslego manu. Co prawda mialy rozdrabniane zupy, mięso, ziemniaki, ale ona im nie dawala juz zmiksowanych papek tylko tak aby kazdy smak czuly osobno. Czyli dostawaly np na obiad rozdrobniona widelcem marche, ziemniaki i kurczaka gotowanego.
teraz maluchy maja juz roczek. Sama jestem ciekawa jak z ich jedzneiem teraz bedzie i wprowadzeniam mleka krowiego ktore wlasnie zamierzaja robic. Ale przyznam ze podoba mi sie troszke ten ich schemat rozszerzania diety. Chetnie skorzystam z jakichś ich pomyslow :tak:

Moja sasiadka tez tak syna karmila, choc mieszkaja w PL. Roczny chłopak juz zajadal sie kielbasa, i schabowym :p Ale dzieki temu je on wszystko co tylko mu poda. Nie ma problemow z jedzneiem, takich jak Maciek - a u Macka trzymalam sie sztywno schematu rozszerzania diety wg Polskiej wersji - więc dziekuje bardzo, ale więcej tego nie zrobie :-D

Ostatnia edycja:
reklama
moja mała też nie chce pić herbatek mamy teraz jabłko z melisą z bobovity:no:

Kuba tez ich nie chce.
Na razie zasmakowal tylko w soku jablkowym.

margo moze zastartuj z kaszkami mleczno ryzowymi?
Co prawda nie ma jednej reguly dotyczacej tego czym sie dziecko naje a czy nie. Jedne sa bardziej syte po kleikach a inne po obiadkach. Trzeba to sobie wybadac
:tak:
A mysle ze kleiki dodane do mleka to tez bardzo fajny pomysl. Kleik ryzowy albo kukurydzieny... Hmmm czy ja wiem czy kukurydziany nie ma wartosci.... Wydaje mi sie ze ma. Przedewszystkim jest to jakies urozmaicenie o nowe zboża. Maciek lubil ten kleik bo jest slodszy od ryżowego oraz chrupki kukurydziane przy zabkowaniu - lubi je do tej pory :tak:

Margo Kornelkowi smakują kaszki mleczno ryżowe a nie te na jego mleku robione zjada a śniadanie zamiast mleka kaszkę na 100ml wody. Ostatnio -od tygodnia przechodzi kryzys mleczny wypija tylko 550ml przez cały dzień i w nocy.A zawsze przewalał normy dzienne podane na opakowaniu.
Herbatka z melisa tez mu nie smakuje ale malinowa z dzika różą tak.

alma Ja teraz wlasnie jak gadalam z doradca zywieniowym to sie pytalam jej o dzienna norme wypijanego mleka przez dziecko i on powiedziala ze dziecko musi wypijac minimum 500ml mleka na dobe :tak:
nimfii nom bardzo ciekawy maja system i Ci powiem ze oni wlasnie probuja szybko jakos usamodzielnic dzieci w jedzeniu zeby nam rodzica pozniej bylo latwiej :tak:

Czyli SSabrinaa nie muszę się martwić, że za mało wypija??
Zjada jeszcze w ciągu dnia pół słoiczka deserku i cały słoiczek zupek oraz tą kaszkę mleczno- ryżową na 100ml wody.

Czyli SSabrinaa nie muszę się martwić, że za mało wypija??
Zjada jeszcze w ciągu dnia pół słoiczka deserku i cały słoiczek zupek oraz tą kaszkę mleczno- ryżową na 100ml wody.
No niby nie ale najlepiej jeszcze mozesz isc i pogadac z lekarzem czy nie je za malo bo to chodzi o witaminy zeby nie mial ich za malo jesli bedzie jadl ponizej 500ml na dobe :tak: najlepiej skonsultuj sie z lekarzem bo moze w UK sa inne normy niz w PL a wiesz jakie tutaj oni maja podejscie i jak olewaj prawie wszystko :tak:No i jesli Kornelek przybiera prawidlowo na wadze to tez raczej nie masz sie co martwic.

Dziewczyny moja koleżanka też tak szybko wprowadziła dla swojego synka "dorosłe" jedzenie i nic mu nie jest, a wręcz przeciwnie super się rozwija i apetytem nie grzeszy :-) Myślę, że to nie jest głupi pomysł, tylko mimo wszystko trzeba uważać, bo każdy dzieć co innego toleruje i inaczej na jedzonko reaguje

martikka ano tak, bo duzo zalezy tez od tego jak dziecko przechodzilo kolki. Zauwazylam ze dzieci ktore kolek nie mialy i wczesniej mialy wprowadzane pokarmy to rosly wlasnie na takie chetne do jedzenia. Gorzej gdy jakis maluch ma wiecznie problemy brzuszkowe :sorry: No to trzeba juz posprawdzacv na swoim dziecku co mu wolno podac a co nie

ssabrinaa
no i wlasnie, a jako ze ja po swoim tragicznym doświadczeniu w żywieniu wiem jak wychować niejadka - czyli Macka to tym razem na pewno nie popelnie tego bledu zeby dziecko trzymac dlugo na papkach.
Sasiadka mowila mi ze wlasnie juz 4msc niemowlakowi dawala w reke marchewke albo chrupki kukurydziane i on zajadal a raczej ciumkal sobie bo zebow nie mial. Ale za to teraz jest super samodzienly. Je bardzo chetnie i sam lyzeczka majac 18msc. Wg mnie to niesamowity wyczyn, bo moj Maciek trzylatek robi wszystko aby tylko lyzki nie trzymac w rece :confused2:

nimfii: dzisiaj najpierw wymyśliłam że dam zwykłe jabłko tylko je ugotuję, ale jak już obrałam dotarło do mnie że nie wiem skąd pochodzi i czym było podsypywane i pryskane, więc obrane jabłko sama zjadłam a małej dałam za twoją podpowiedzią słoiczek marchewkę z jabłkiem, tyle że ja miałam gerbera.W sumie to się nazywa Jabłuszko i marchewka, skład: 87% jabłko, 10%marchew, 3%zagęszczony sok jabłkowy.
Czyli ekspozycja na jabłko w dalszym ciągu i nieco mniejsze ryzyko zatkania brzuszka marchewą.
Dałam jej cały słoiczek bo znowu był płacz jak w trakcie przerwałam :)

reklama
nimfii ciumkal bo ciumkal a mi wlasnie ta babeczka powiedziala ze jak bedzie miec 7 miesiecy to trzeba zmieniac juz konsystencje jedzenia mniej wiecej zeby nie bylo papki tylko wiecej grutkow zeby maluch uczyl sie gryzc nawet nie majac zebow bo dzieci maja bardzo silne dziasla :tak: no i potem w zaleznosci jak sobie dziecie radzi z jedzeniem rzuciem i przygryzaniem trzeba zmieniac na gestsza i bardziej z kawalkami :tak: no i dawac tez cos w miedzyczasie do raczek zeby samo sobie jadlo tez :tak:
Dokladnie tak jak piszecie dziewczyny,kazde dziecko bedzie przechodzilo to inaczej no i kazda bedzie robic jak uwaza za najlepsze dla swojego maluszka :tak:

katerinka marchewka poradzi niezle zapierac i u nas jak byla sama marchew to syncio mial klopot z kupka ale teraz jak jest marchew to i jablko musi byc :tak:

Ostatnia edycja:
Do góry