reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Ja mialam wczoraj spotkanie z doradca zywieniowym tutejszym i nie bylo tak zle :-)
Niby doradzaja rozszerzenie diety maluszka kolo 6 miesiaca dopiero i nie wazne czy jest na cycu czy na MM maluszek,Ja jej od razu powiedzialam ze zaczelam malemu juz wprowadzac cos nieco a zwlaszcza jablka bo maly mial problemy z zaparciami no to nic nie powiedziala tylko zaczela sie tam wypytywac ile i co dokladnie no i ze w sumie juz mozna po 4 ale oni doradzaja kolo 6 :dry: oczywiscie odradzala podawanie tych naszych polskich herbatek dziecku ze wzgledu na zawartosc cukru,Ja tam juz jej malo co podaje bo Sami niechce ich pic jedynie troszke i to jeszcze w dodatku z lyzeczki :tak:
Najlepsza ciekawostka to byla o glutenie bo oni tutaj nie maja jakis takich kaszek mannych itd wiec radza zeby po 6 miesiacu dodawac do zupek czy obiadku mleka krowiego z kartonu ktore pijemy tluste :szok: no i teraz nie wiem co mam robic kurcze no....

reklama
ale w mleku nie ma glutenu, Sabrina czy ja Cię dobrze zrozumiałam, że każą dawać mleko jako wprowadzanie glutenu???? Bo chyba coś źle rozumiem.

pepsi dobrze rozumiesz :tak: tak mi wczoraj babka gadala ze mam mu dodawac troche mleka krowiego do dan zeby gluten mial:tak:Troszke sie zdziwilam no ale ok moze bardziej jej chodzilo o to zeby go przyzwyczajac do tego mleka bo oni maja w planach tutaj jak dziecko konczy rok zeby przeszlo juz na krowie pelnotluste mleko z kartonu.

Tutaj każą chleb podać 6 miesięcznemu....a ja i tak mannę będę dawać. Co do tych naszych herbatek polskich to mają rację...no ale dzieciaki je piją aż im się uszy trzęsą...:-D...ja na razie jakieś w saszetkach kupiłam(koper włoski+rumianek), a później pewnie kupię jakieś w aptece takie owocowe-jak już troszkę starszy będzie Tymo.
U mnie z pokarmami stałymi to na razie jest tak że to raczej oswajanie z nowymi smakami i konsystencją, za jakiś czas dopiero będzie najadanie się...

No mleko nie zawiera glutenu...więc nie wiem o co chodziło....tutaj też po roku zalecają krowie mleko, ja uważam że lepsze jest kozie, więc jeśli będę jeszcze tu mieszkała to takie będę dawała, bo w PL trudniej dostępne jest.

pepsi to jest dokladnie co ona mi powiedziala oraz mam to wypisane na ulotce zywieniowej ktora mi dala :tak:
''od sześciu miesięcy spróbować dobrze ugotowane jaja, ryby, gładką masę orzechów, pokarmy zawierające gluten, takich jak makaron lub pszenicy na bazie zbóż, mleka krowiego w gotowania i przetworów mlecznych, takich jak jogurtów, budyń, ser''

Anna a moj wlasnie nie chce pis tych herbatek,a mam tez ta koperkowa ale po niej mial takie wzdecia ze go az brzuchol bardziej bolal wiec sobie darowalam,potem jakas uspakajajaca i jablkowa z melisa i kazda odrzuca picia z butli jedynie z lyzeczki troche wypije i to wszystko :tak: u nas jest podobnie z tymi nowymi pokarmami,narazie poznawanie i przyzwyczajanie sie do nowych smakow oraz sytuacji,maly zjada tylko troszke a o calym sloiczku to moge zapomniec,z jednej strony dobrze bo zoladeczek malutki wiec nie chce mu go tez rozwalac pchajac na sile jedzenie :tak:

Ostatnia edycja:
Z tej ulotki wynika, że chodziło o dwie kategorie produktów, które należy od 6 miesiąca dawać-jedna kategoria-gluten np. pod postacią chleba oraz inna kategoria: mleko krowie np. jogurty, a ja zrozumiałam, że Ci kazali wprowadzać gluten za pomocą mleka. Mleko na pewno nie zawiera glutenu:-) Ja będę wprowadzać gluten za pomocą kaszki orkiszowej, która ma lepiej przyswajalny gluten i jest bardziej wartościowa niż manna, choć manna oczywiście też jest ok. Skórkę chleba też będę dawać, bo ja chcę głównie BLW się trzymać.

Herbatek typowo dla dzieci ja nie zamierzam w ogóle podawać. Do picia jak zacznę rozszerzać dietę-woda oraz soki własnej roboty. Herbatki granulowane typu Hipp są strasznie słodzone. Później będę podawać zwykłe ziołowe typu rumianek, mięta oraz owocowe, oczywiście niesłodzone.

Ostatnia edycja:
Ja juz nie podaje malemu tych herbatek bo ich nie chce wiec wybral sam :tak: ale podaje mu sok z utartego jablka,jest w tym cukier ale naturalny i to jest jeszcze owocowy fruktoza wiec jest ok :tak:
pepsi no tak moze sie na samym poczatku troszke zle wyrazilam ale i tak kazala niby wlasnie mleko dodawac do zupek tak co drugi dzien a osobno jeszcze inne produkty jak wlasnie jogurty do picia albo deserki jogurtowe itd itd no i chleb :tak:
No a mi mowila zeby sprobowac pojic dziecko woda mineralna albo sokiem bez cukru do rozrabiania oni tutaj taki jakis maja Robinson i kazala go probowac ale po 6 miesiacu i mam probowac w kubeczku nie kapku a nie z butli :tak:

ssabrinaa szwagierka mieszkajaca w UK rozszerzala diete o glutem podajac dzieciom produkty zawieracjace mąkę pszenna tj chleb, bułki, makaron, biszkopty, albo jakieś dania z obiadu typu "kluchy" i tak majac 8msc dzieci zajadaly sie juz pierożkami z serem bialym ;)

No tak za granica te normy zdaja sie byc łagodniejsze niz w PL.

A propo rozszerzania...
Wlasnie dostalam ten pakiet z Bobovity. Dostalam w nim zupke marchewka z ryzem oraz jedna porcje herbatki jablko z melisa z granulatu. Oraz poradniki. A wy co tram dostałyście?
Jestem ciekawa czy kazdemu pakuja ta marchewke z ryzem czy sa jakies innowacje ;-)

W sama pore doszla ta zupka bo wlasnie sie przymierzam do marchewy :-)
A jak poczytalam w poradbniku jaki maja wybor obiadkow od 4msc - wow! nawet nie wiedzialam ze ich tyle. musze sie wybrac na zakupy, bo ja to dam rade na razie tylko jarzynowa ugotowac młodemu.

reklama
Do góry