reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

reklama
My już mamy przerobione marchewkę, marchewkę z ziemniakiem, dynie z ziemniakiem Liwia się zajada, smakuje jej więc na razie nie mamy problemów z nowymi smakami, został nam jeszcze szpinak z ziemniakiem, zupka jarzynowa, po warzywach będą owoce:tak:

po 5 miesiącu zaczniemy wprowadzać dania z mięskiem, kaszki ryżowe, kukurydziane,

po 6 miesiącu wprowadzimy gluten
ja kupię kaszkę Nestlé Mleczna manna nie wymaga gotowania można ją dodać bezpośrednio do zupek, obiadków, deserków

mirelka a ta mleczna manna nestle to nie jest czasem kaszka na mleku modyfikowanym? bo jesli tak to chyba nie daje sie jej do zupki?
Sa tez jakies kaszki bezmleczne manny. Cos tutaj juz dziewczyny pisaly o nich, ale nie spotkalam ich nigdzie w sklepie. Tylko kaszki pszenne (bez mleka) smakowe wieloowocowe ale takich tez sie do zupki nie da, co najwyzje na deserek.

To ta?
http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/produkty/produkt/kaszka_mleczna_manna.aspx

Ciekawe czy uda mi sie gdzies ta kaszke tutaj dostac w polskich sklepach:confused2: a jak nie to czy gdzies w sklepie internetowym?! No nic bede musiala poszukac bo to jest duzo latwiejszy sposob i wygodny bo do gotowej zupki sie tylko dosypie i gotowe i nie trzeba tego dodatkowo gotowac itd :tak:

nimfii tak o tej myślę

pisałam do doradcy żywieniowego Nestel, dostałam odpowiedź:tak:

W odpowiedzi na Pani pytanie informuję, że 1 płaska łyżka stołowa kaszki Nestlé Mleczna manna zawiera 2-3 g produktu glutenowego. Kaszka Nestlé Mleczna manna nie wymaga gotowania, wiec może ją Pani dodać bezpośrednio (suchy proszek) do zupki, przecieru warzywnego, kaszki bezglutenowej, obiadku czy deserku. Kaszki tej nie zalecamy dodawać do mleka ponieważ zawiera je w swoim składzie.
Pragnę dodać, że jeśli Pani Maluszek jest karmiony mlekiem modyfikowany to zgodnie z obowiązującym schematem żywienia wprowadzanie glutenu jest podzielone na 2 etapy i trwa łącznie 4 miesiące (od 6 do 9 miesiąca życia). W pierwszym etapie (6-7 miesiąc) trwającym 2 miesiące powinna wprowadzić Pani do diety dziecka jeden posiłek zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego (np. 1 plaska łyżka stołowa kaszki Mleczna manna) w ciągu doby. W etapie drugim (8-9 miesiąc) zwiększamy ilość produktu glutenowego do 6g (np.: 2 płaskie łyżki stołowe kaszki Mleczna manna) w ciągu doby. Pełny posiłek glutenowy przygotowany zgodnie z informacja na opakowaniu (1 pełna porcja - 150 ml wody + 5 łyżek kaszki) Pani Maluszek będzie mógł otrzymać kiedy rozpocznie 10 miesiąc życia.

mirelka dzieki za informacje :)

Jednak jesli o mnie chodzi to i tak bede gotowac normalna manne. To naprawde nie jest żadnym utrudnieniem, bo zupke i tak trzeba podgrzac. Gotowanie moze zajac 1 minute. A jak sie zupke przeleje do miseczki to szybko stygnie.

Wiec jednak wole manne błyskawiczna. Manna mleczna jakos nie bardzo pasuje mi do zupy. Choc my dorosli swoje zupy doprawiamy czasem smietana. A jednak mleko nie do kazdej zupy pasuje.

nimfii każdy zrobi jak uważa ja kupię tą kaszkę manna i tak będę podawać gluten, wiosna lato nadchodzi więc będę chciała jak najmniej stać przy garach:tak:

my dziś kończymy słoiczek dynia z ziemniakiem

ile na dzień podajecie jedzonka ze słoiczka bo ja na razie raz dzienne po pół słoiczka i tak myślę że nie dawać popołudniu jakiegoś deserka:tak:

Mirelka1 ja daje do południa pół słoiczka deserku (jak jadł po południu to nie chciał mi mleka)a po południu tak najpóżniej do 15 obiadek też zazwyczaj pół słoiczka chociaż wczoraj zjadł cały marchewka z ryżem i kiedyś tez zjadł po całym marchewki z dynia - to mu najlepiej smakowało do tej pory.

mirelka pewnie ze tak :)
Kazdy ma swoj pomysl.
Ja akurat pamietam z doświadczenia ze zagotowanie manny to 1min wiecej stania przy garnku, wiec zaden problem dla mnie.
A zdziwilo mnie to ze mleczna manne mozna dac do zupki, bo tak jak pisalysmy wczesniej nie zaleca sie mieszania: dokarmiania MM po posilku stalym bo inaczej trawia sie warzywa a inaczej mleko.

Mozna tez kupic zupki juz z kaszka manna.

Ja sama nie wiem co mi z tego gotowania wyjdzie bo na razie zupelnie nie mam na to czasu a to dopiero poczatek :sorry:
Zupki staram sie gotowac ale deserki, kaszki i soku to juz beda sklepowe na bank :p

Jestesmy dopiero na deserkach - jabluszka i jablko z morela zjada caly sloiczek popoludniu.
Wczoraj dostal pol sloiczka marchewki z jablkiem i czekamy na kupe.
Zaraz podam mu sok jablkowy. moze kupy rusza to przejdziemy do zupek jarzynowych - najpierw po kilka lyzek, a potem po pol sloiczka.

edit: Dalam soczek jalbkowy - zasmakowal młodemu. I dzieki za to! Bo od razu mu troszke baczków popuscilo. To dobry znak. Chyba uda sie wprowadzac zupki warzywne jednoczenise podajac ten soczek.

Ostatnia edycja:
reklama
Nimfii skoro doradca żywieniowy tak doradza że można kaszkę manną mleczną dodać do zupki, obiadku, deserku to nie jest to takie złe:tak:

no każdy zrobi wobec swojego uznania :tak:

Do góry