reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Anek ale jakie ty masz MM? bo mam NAN i wlasnie patrzylam w sklepie na pudelko i tam napewno 210 ml nie bylo,chyba 150 lub 180ml. Moja po 210ml pije jeszcze z dwoch cycow na noc.

No i my narazie bezglutenowo,od dzisiaj marcheweczka i kleik ryzowy do nocnego mleczka.A co z glutenem to sie dowiem przy okazji szczepienia za ok tydzien;-)

Anna ja ma tez smoczek TT 3+ i mysle,ze jak troche mleko zageszcze kleikiem to jeszcze da rade pic,bo poki co teraz chyba leci jej za duzo,pewnie sie jeszcze nie przyzywczaila,bo od piatku dopiero mamy tego nowego smoka.
A kleik ryzowy lub kukurydziany dosypujesz bezposrednio do mleka i mieszasz,ja mysle,ze na poczatek to tak 2 lyzeczki wsypie na te 210 ml.Sama zobaczysz jak sie bedzie konsystencja zmieniala,po tych 2 lyzeczkach to nie powinno byc zbytniej roznicy,bo troche tego kleiku trzeba nasypac aby bylo calkiem geste (ale to na przyszlosc;-))

Pepsi ja tez bylam tego dania ze do 6m-cy tylko cyc,no moze z malymi wyjakami,ale tak podpytalam ostatnio pediatre i on powiedzial,ze cyce do 6 m-ca to dla oseskow ;-) ,dla malutkich dzieci z mala waga,a jesli dziecko jest duze i juz swoje wazy,to tez ma wieksze zapotrzebowanie i przydaloby sie rozszerzyc diete kiedy skonczy 4,5 m-ca.
Ja mu ufam ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Anek, a Twoja pediatra uzasadniła to dawanie glutenu dwa razy w tygodniu jakoś? Dlaczego nie codziennie? Tak się zastanawiam nad taką metodą, bo ja najchętniej w ogóle bym nic nie wprowadzała do końca 6 miesiąca, więc może też zacznę jak skończy 5 miesięcy ale od 2 razy w tygodniu.

Dzieci cyckowe mają mieć gluten wprowadzany wcześniej niż te na MM, bo dzięki cycowi ich brzuszek ma jeszcze ochronę z naszego mleczka. Taka ekspozycja ma zacząć się w V mż i trwać ok. dwóch mies. A dlatego tylko 2x w tyg. bo tyle podobno wystarczy, żeby się układ pokarmowy przyzwyczaił do glutenu a nie ma potrzeby częściej, skoro dziecko jest cyckowe.

Wg mnie ma to sens... Z tym, że ja od końca maja muszę już zrezygnować z cycka (praca). Jeszcze nie dokładnie wszystko przemyślałam, ale wstępny plan jest taki:
- 4,5 - 5 mies. przechodzimy z mleka bez laktozy na zwykłe MM
- 5 - 6,5 - wprowadzam gluten, potem do mleczka zacznę jakiś kleik ryżowy dodawać i karmić piersią krócej i po każdym karmieniu dawać MM, + soczek jabłkowy, jakieś jabłuszko i marchewka
- 6,5 - 7 - już lecę z żywieniem ze schematu żywieniowego dla dzieci karmionych sztucznie.

Z tym, że nie wiem jak pójdzie mi "wysuszanie" cyców i czy może uda mi się je tak "ustawić", żeby chociaż raz na kolację Zosia mogła jeszcze pociumkać mojego mleka z piersi... ponoć tak się da.

Zobaczę, jak to się ułoży. teraz jestem na etapie przechodzenia z ENFAMIL 0-LAC na ENAFAMIL PREMIUM 1 LIPIL. Resztą zajmę się później.

Ostatnia edycja:
madzia smoczek z aventu nr 2, ten z nr 3 jest od 3 msc i juz go zamowilam na allego, jak dojdzie to przejdziemy na smoczek 3. Problem w tym ze gdy doje jeszcze MM po deserku ma przepelniony brzuszek, ulewa i sie zlosci, tak jakby nie mogl lezec ani spac spokojnie. Wg mnie ma przepelniony brzuszek.
Tak ze na razie daje mu MM po deserku ale w odstepie ok 20-30min i tak jest w miare okej.

Madzia, ja się nie zastanawiam nad rozszerzaniem diety ogólnie, bo to będę robić dopiero po ukończeniu 6 miesięcy, zgodnie z zaleceniami WHO, że karmienie piersią zaspokaja wszystkie potrzeby dziecka do końca 6 miesiąca. Ja się tylko zastanawiam nad glutenem, bo ten najlepiej wprowadzać pod osłoną piersi i tak sobie myślę, że zacznę gluten jak Lena skończy 5 miesięcy i będę go podawać tak jak Anek 2 razy w tygodniu z moim mlekiem. Karmienia na razie nie mam zamiaru kończyć, do pracy idę jak Lena skończy 9 miesięcy więc osłona piersi będzie i mogę zacząć później.

Anek ale jakie ty masz MM? bo mam NAN i wlasnie patrzylam w sklepie na pudelko i tam napewno 210 ml nie bylo,chyba 150 lub 180ml. Moja po 210ml pije jeszcze z dwoch cycow na noc.

Ja mam Enfamil 0-lac i już trochę Enfmil Premium Lipil 1. Jak Zośka skończy 6 miesięcy to zacznę stopniowo przechodzić na Premium 2.

Widocznie Maja woli się najeść konkretnie na noc - ona już jest małym człowieczkiem przecież i ma swoje preferencje. :)

Moja Natalka zjada MM 130-200 ml, zalezy jak ma chęć. Je co 3-4 godziny. W sumie wychodzi 5 razy. W nocy zje ok. 22.00-23.00, a potem 7.00 - 8.00 rano. Jabłuszko i marcheweczke na razie daje miedzy posiłkami, a jak wprowadzę zupkę jażynową i bedzie zjadała cały słoiczek to będę chciała zastapić nią jedno mleczko. A jak to wyjdzie zobaczymy.

Martwi mnie tylko to, ze Natalka nie chce pić wody:baffled: Wasze dzieciaczki chętnie pija wodę?

Dziewczyny, których dzieciaczki nie chcą jeść jabłuszka lub marchewki - dzis dałam Natalce słoiczek z Bobovity słodka marchewka z jabłuszkiem i chętniej to jadła niz sama merchewkę:-) Zjadła pieknie pół słoiczka.

Anek widocznie na roznych mlekach rozne sa zalecenia co do ilosci,chociaz dla mnie to troche dziwne:baffled:
Margana ja jeszcze ani razu nie dawalam wody,przewanie wszystko zaspokajam piersia,a od czasu do casu daje herbatke ,kiedys to byla poprawiajaca trawienie,ale ostatnio po niej jakby rozwolnienie bylo,wiec teraz daje jablko z melisa.

co do ilosci karmien,to u nas bedzie z 7 na dobe.

No moja lala spi nadal,to juz 3 godziny beda,a ja juz sie nie moge doczekac kiedy jej ta marchewke dam pierwszy raz:-D

margana to prawda ta slodka marchewka z jablkiem z Bobovity jest pyszna!

Moj nie pije wody, ani nawet herbatki z granulatu nie chce. Tylko mleko. Ale nie poddam sie i bede go strarala sie przezwyczajac ;)

reklama
No właśnie z tą woda to jest tak, ze ja nie byłam przyzwyczajona do picia wody od małego i nie subie wody. Chciałabym, zeby Natalka ją lubiła i chętnie piła, dlatego na razie nie podaje nic innego do picia zeby sie do wody przekonała. Jak sie nie przekona to oczywiście bedę jej dawać jakąś herbatkę, ale moze ona na razie jeszcze nie ma potrzeby picia? Moze mleko zaspokaja tą potrzebe na razie. W końcu MM sie robi na wodzie. Moze jak zacznie wiecej stałych pokarmów jeść albo upały nadejdą to poczuje wieksze pragnienie. No zobaczymy.

Do góry