reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Madzia o to samo mialam dzis pytac :) bo u nas problem ale w druga strone... mlody nie je wcale duzo. max te 120ml MM ale bardzo czesto jest tak ze zostawia reszte a wiec wypija ok 80-90ml. Je co 3h w ten sposob. W nocy wstaje tylko raz na jedzenie.

A natomiast deserkiem nie jest w stanie sie najesc. Mimo iz zjada 120g jabluszka to jeszcze chce wiecej i dopija sobie ok 40-60ml MM. Chyba zaczne go dopajac sokiem po deserku, bo tak bez sensu zeby sie napychal tym MM caly czas. a z drugiej strony moze on ma taka potrzebe zeby pociumak troszke tego MM nawet po posilku stalym?

reklama
Nimfii ale to zaden problem,ze po deserku Kuba jeszcze chce mleczka,tak nieraz dzieci maja,tym bardziej,ze chyba ogolnie malo mleczka wypija,tzn w porownaniu do Majki,bo tak ogolnie to nawet nie wiem jakie sa normy,zwykle na opakowaniu od mleka jest napisane,ale je wyrzucilam:sorry2: Moja na noc te 210ml,a w dzien jak czasem m jej daje gdy mnie nie ma to 180 ml spokojnie wypija.A wiec ja bym mu mleczka nie zalowala;-)
Nimfii a jaki macie smoczek? bo my ten od 3 m-cy i tak jak wczesniej pisalam,odkad go mamy to pije jeszcze wiecej ,bo szybciej jej leci.

Madzia moj je roznie MM 120ml - 160ml a je co 3h i na cala dobe czasem wychodzi mu ze je 7-8 razy :tak: a smoczki mja z aventu i jeszcze uzywamy z numerkiem 2 ale w najblizszym czasie jak bede tylko na miescie to chce juz mu kupic 3 i one sa od3-6m :tak:

Madzia ja tak na dzień od 2-3 razy podaje butlę, no i mi się wydaje, że moja mało zjada, bo max to 120, a przeważnie to 90-100.

Moja małą zjada od 120-150ml, co 2godz do 3godz ale to rzadko, na noc wypija 150ml do niedawna budziła się o 4 na jedzonko teraz od paru dni budzi się o 2 i śpi do 7mej, smoczek mamy zmieniony od 2tyg na 3m+, jeszcze się na niego nie przestawiła mleczko jej potrafi boczkami wyływać:szok:

ania moja mała też nie lubi jabłuszka, więc na razie tylko warzywka jemy :tak:
madzia Lenka to dopiero jest żarłok, ale ona waży prawie 9 kg, wypija 200 ml 4 razy dziennie, a o 16.00 dodaje do tego 4 miarki kleiku kukurydzianego
nimfi i jak mo ja o 10 je danie z warzyw 1/2 słoiczka to koniecznie muszę jej dorobić 120 ml MM :szok: bo jest krzyk!

Madzia - na moim MM pisze, że takie dzieci jak nasze zjadają 230 ml (z 210 mleczka). I jak moja Zośka na nc po obu cycach zjada jeszcze te 170 ml, to wydaje mi się, że to akurat w sumie butla+cyce= tyle wyjdzie.

Co do smoczka, to ja dalej używam tego początkowego, bo skoro to dalej to samo mleko, to poco zwiększać przepływ? Ja będę dawać smok 2 (3-6mcy) tylko 2x w tyg. jak będę dodawała kaszkę orkiszową do MM na noc.

Anek, a Twoja pediatra uzasadniła to dawanie glutenu dwa razy w tygodniu jakoś? Dlaczego nie codziennie? Tak się zastanawiam nad taką metodą, bo ja najchętniej w ogóle bym nic nie wprowadzała do końca 6 miesiąca, więc może też zacznę jak skończy 5 miesięcy ale od 2 razy w tygodniu.

reklama
No też miałam o to jedzenie zapytać....mój już tylko na MM i od 4 dni marchewka. MM zjada 150ml co 3-4h ale teraz zauważyłam że w nocy budzi się co 3 h na jedzenie a wcześniej więcej przesypiał...zastanawiałam się czy więcej mu nie potrzeba...
Mam butelki TT i smoczki te po 3 miesiącu.
Tymek marchewkę wcina aż mu się uszy trzęsą i tylko otwiera buzię żeby mu dawać...Jeszcze 2 dni marchewka i później dynię mu dam.
a jeśli chodzi o zagęszczanie mleka kleikami to jak to robicie???Czy idzie wtedy przez ten zwykły smoczek pić??Prosze o wytłumaczenie jak prostej kobicie!;-)

Do góry