reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Jesssu jak ja się cieszę, ze jeszcze nie jesteśmy na etapie słoiczków - cyc jest mega wygodny - mam jeszcze z 1,5 miesiąca na słoiczki (taki plan).

Jako, że jak do tej pory dokarmiałam małą przed snem Enfamilem 0 -lac (bez laktozy), to stwierdziłam, że czas zacząć wprowadzać laktozę do jej dietki. Przecież (chyba) wszystkie kaszki mleczno-.... są na "zwykłym" MM, tak że dobrze by było spróbować ją oswoić z laktozą. Tak więc dziś do butli dałam 4 miarki mleczka bez laktozy i 1 zwykłego Enfamilu Premium LIPIL... Myślę, że w ciągu 2 tygodni całkowicie przejdziemy na zwykłe mleczko. Mam tylko nadzieję, że Zosi nic nie będzie. Potem dopiero stratujemy z glutenem.

reklama
margana ja czasem podnosze do odbicia jak widze ze go troszke tak szarpie jakby mialo mu sie odbic. Jednak siedzac w foteliku nie jest mu za wygodnie, brzuszek ściśniety, a wiec wole go wziasc na rece na chwile aby sie ulozylo.
Natomiast jak pamietam, dziecko ktore samo sztywno siedzi w krzeselku do karmienia to juz nie potrzeba pomagfac w odbijaniu.

anna
jablkuszko zaczynalam od soku 40ml(4 dni), potem dostal soczek przecierowy(przez 2 dni), a pozniej kilka łyzeczek jabluszka papki. Po 2 dniach znow pol slioczka (przez 2 dni), a potem juz cały słoiczek. On chcialby wiecej niz sloiczek 120g ale na razie nie zwiekszam mu porcji. Teraz po prostu do tego jablka dorzucam mu marchwewki - najpierw nie za duzo, i stopniowo bede zwiekszac tak az proporcje beda pol na pol. No i podaje jednorozowo jeden sloiczek, a on i tak sie tym nie naje... musze mu zrobic na dokladke MM.

anek
tak wszytkie kaszki sa na MM. Chyba ze kupisz te wersje bezmleczna i to wtedy robisz na specjalnym mleczku takim jakie Zosia pije.
Na alergiach sie niestety nie znam, ale jesli jest szansa ze nic jej nie bedzie po laktozie to warto sprobowac. jednak zwykle MM jest i wygodniejsze, i smaczniejsze i tansze ;)

ja od wczoraj na dobre zaczynam z rozszerzeniem diety, wczoraj dostała 4 łyżeczki marchewki zjadła wszystko, dziś dam 6 łyżeczek, i tak stopniowa będę zwiększać porcje

dziś kupiłam nowe smaki słoiczków z Hipp Bio dynia z ziemniakami, młoda marchew z ziemniakami, krem ze szpinaku z ziemniakami ten dam na końcu podobno po szpinaku są brzydkie kupy po warzywach w ruch pójdą owoce i tak do 5 miesiąca gdzie zaczniemy od glutenu i kaszek :tak:

ja boję się podać Aleksowi jarzynowej- zjadł tydzień temu 2 łyżeczki i po 15min była taaaaka kolka :/ wczoraj dostał 2 łyżeczki jabłuszka ( słoiczek Hipp), dzisiaj dostał 4 łyżeczki i nie ma sensacji. Tylko kupka dzisiaj zielonkawa była:confused: mam nadzieję, że się przyjmie na stałe to jabłuszko, bo widzę, ze młody aż oczopląsu dostaje, kiedy ktoś przy nim coś je. Może już mu samo mm nie starcza do szczęścia....

My dzisiaj pierwszy raz spróbowaliśmy marchewki...smakowała.
Margana ile dajesz małej łyżeczek jabłuszka?
Jak zwiększacie porcje?? Pisała chyba margo o tym ale może jeszcze ktoś coś napisze...
Ja nowy produkt daje najpierw kilka lyzeczek tak 6-8 czasem mniej bo widze ze niechce juz a na drugi dzien juz wiecej znowu o kilka lyzeczek i wychodzi mi tak ze sloiczek mam tak na 3 razy na samym poczatku :tak: a jabluszko bo juz dosc dlugo wcinal po troszku to teraz juz mu daje pol sloiczka :tak: na caly sloiczek mysle jeszcze jest za wczesnie.

czy jest chociaż jedno dziecko któremu nie smakuje jabłuszko czy marchewa??? bo moja tak się krzywi i przy jednym i przy drugim że nie ma szans na podanie więcej niż 5-6 łyżeczek (Kuba nie miał takich problemów) , o rany teraz próbujemy gruszkę i to samo , no nic za jakiś tydzień spróbuje jej jeszcze dać kaszkę na gęsto łyżeczką i zobaczymy

AniaSm Kubus nie chcial zjesc tylko jednego deserku - jablko z morelami i bananem z Bobovity. Bylo to strasznie kwasne i byly rewolucje brzuszkowe. Podalam mu tego tylko troszke, a reszte wyrzucilam.

A tak to na razie zjada slodkie jablko i marchewke i bardzo mu smakuje.

A moze jej nie pasuje gesta konsystencja? Wiesz mozesz sprobowac to na poczatek rozrzedzic i podac bardziej rzadkie lub nawet przez smoczek jak do kaszki.

AniaSm wiesz co przy pierwszym razie i jabłuszka i marchewki Natalka też nie była zbyt zachwycona. I mam wrazenie, ze bardziej nie wiedziała co zrobic z konsystencją tego niż sam smak. Ale po dwóch dniach juz wcianała i jedno i drugie. Oczywiście kilka łyżeczek. Teraz zjada pół słoiczka jabłuszek i na razie kilka łyżeczek marchewki. Chyba musisz codziennie próbować, moze się przekona.

reklama
Dziewczynk kochane powiedzcie ile wasze maluchy wypijaja mm na raz? moja na wieczor dostaje 210 ml mleka i jest niepocieszona,wiec do tego dwa cyce i jeszcze jej malo:szok: Kurcze to prawie cala duza butla mleka:szok: a do tego sie dzisiaj w nocy juz o 2 domagala,gdzie zwykle to budzi sie o 4.
Wczesniej wypijala ok 180ml i miala dosc,ale zmienilam jej smoczek na wiekszy i jej lepiej leci,totez chce wiecej.
Od dzisiaj chyba zaczynamy rozszerzanie diety,bo mala jakas nienazarta.Mam marchewke co dostalam z Hippa to sprobujemy,a na noc chyba jej mleczko kleikiem zageszcze.

Do góry