reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

pepsi do końca 6 miesiąca? a nie boisz się niedoborów żelaza?Wiem że mleko matki ma dużo składników ale akurat w żelazo to nie jest bogate... arezerwy w org. się kończą.
a co do Twojej wagi to chyba jesz wszystko...nie stosujesz zadnych dziwnych diet "karmiących"

reklama
Anna ja mam tak samo jak pepsi - nigdy w zyciu na diecie nie bylam ,a juz od jakichs 2 m-cy albo dluzej waze mniej niz przed ciaza, z reszta karmie tez piersia wiec nie moglabym byc na diecie

Dziewczyny, żebyście wiedziały jak ja wam zazdroszczę, ja się nie głodzę co prawda, wręcz jem chyba trochę za dużo, przynajmniej słodyczy nie żre chociaz mnie nosi na samą myśl o schrupaniu jakiegos łakocia, ale niestety waga stoi, dzięki Bogu nie rośnie:-D Nie zamartwiaj się pepsi swoja wagą, skoro jesz to w końcu organizm się n ajakims tam pułapie zatrzyma, widocznie masz byc taka chudziutka, nic sie ni emartw, mleko będzie, Ty jedz i ewentualnie łykaj jakieś witaminki i bądź dobrej myśli :)
Ja będę wprowadzać zupkę w 5 miesiącu, moja Patrycja jest duża, myśle, że potrzebuje, skonsultuję to jeszcze z pediatrą, bo mam w poniedziałek szczepienie

Anna, taki mam zamiar, zgodnie z zaleceniami WHO mleko z piersi zaspokaja wszystkie potrzeby dziecka do ukończenia 6 miesiąca i należy się wstrzymać z rozszerzaniem diety, zresztą polskie zalecenia są podobne, różnią się tylko glutenem, co do żelaza to mam zamiar sprawdzić jego poziom zgodnie z zaleceniami pediatry jak Lena skończy 5 miesięcy, tak naprawdę te pierwsze posiłki, które się wprowadza i tak żelaza specjalnie nie mają...

co do diety, jem dużo (dużo więcej niż mąż:-D) i zdrowo, nie trzymam specjalnej diety, nie jem smażonego i słodyczy oraz uważam na wzdymające ale te ostatnie już powoli wprowadzam, bo Lena nie ma problemów z brzuszkiem

Ostatnia edycja:
Co do glutenu - zalecenie jest, by wprowadzić go między 5 a 6 mż, ponieważ wtedy dzieciaczki są w luce immunologicznej, a tym samym mniejsze ryzyko reakcji alergicznej i rozwoju celiaki.

agutek, takie są zalecenia w Polsce od kilku lat, ale uważa się, że nie ma ku nim podstaw, badania je nie do końca potwierdzają, większość Europy trzyma się zaleceń WHO i później wprowadza gluten, nasz wybór jak my to zrobimy, polscy pediatrzy też różnie radzą, jest tylu zwolenników co przeciwników wczesnego wprowadzania glutenu i stąd dylematy mam

Tez slyszalam ze i mamy karmiace piersia maja podac glutem w 5 msc.

Jesli dziecko ma alergie na mleko itp. to mozna kupic tez sama kaszke pszenna Bobotity i zrobic na mleku typu HA albo mleku matki.

Nimfii a możesz mi podać linki do takich kaszek, które mogę zmieszać z mleczkiem i podać małej przez butelkę? Bo teoretycznie taka kaszka powinna spełniać kryteria:
* po 4 miesiącu
* mieć gluten
* powinno się ją dodawać do mleka (MM lub matki) bez potrzeby gotowania

Szukałam takich kaszek w Bobovicie, ale znalazłam tylko 2 i one są po 6mcu. Z czego jedna jest już z mlekiem BoboVita mleczna kaszka manna, UNIKALNY SMAK! | Zobacz etykietę | Nasze produkty | BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!(więc odpada, bo przecież nie będę mieszała z innym MM) a druga jest jakaś smakowa (wieloowocowa) i nie wiem, czy jest odpowiednia dla niemowlaka, który zna tylko smak mleczka i nie ma innych pokarmów wprowadzonych BoboVita kaszka manna wieloowocowa | Zobacz etykietę | Nasze produkty | BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo! :/

reklama
Anek jeśli chcesz bezglutenową kaszkę to z Nestle jest Sinlac Sinlac
lily oczywiście możesz sobie pomrozić też mieszane owoce czy warzywa , tylko sobie opisz żebyś wiedziała co z czym ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry