reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Taki sam schemat przedstawiła mi dziś lekarka (na ulotce z bobovity). Ale ten gluten można też do mleka dodawać z tego co mówiła. Chyba ze źle zrozumiałam... Co do ilości łyżeczek masz rację, ja zaś źle skumałam :zawstydzona/y:
Jestem zielona w teamie rozszerzania diety... Rozumiem ze cyckowe z owocami i soczkami czekają do 7 miesiąca ( a to znaczy ze do ukończonego 6 m-ca życia czy do ukończonego 7 m-ca życia)?? I czy jak juz sie zacznie rozszerzac dietę zaczynamy podawać jakieś herbatki?/ Bo wodę to chyba można dawać?/ W końcu zacznie się robić ciepło..

reklama
Może i można gluten do mleka, ale ja szczerze powiedziwszy nie " splamiłam się " póki co odciąganiem mleka i nie widzę się nadal przy tej czynności ( straszny ze mnie leń ) więc do zupki dodam ta mannę

Tez slyszalam ze i mamy karmiace piersia maja podac glutem w 5 msc.

Latwiej jest go podac gdy dieta jest juz rozszerzona o zupki i wtedy do zupki, ale wiecie... najprostszym chyba sposoben na wprowadzenie glutenu sa kaszki mleczno-przenne bobovity. Jakbym karmila piersia to wlasnie tak bym zrobila ze dalabym odrobinke tej kaszki mleczno-przennej. Mozna zrobic ja tak rzadka jak do picia, albo jeszcze rozcienczyc mlekiem jesli ktos podaje mleko swoje z butli.

Zreszta juz probowalam kiedys gotowac kaszke manne na mleku MM (dla Macka) i to jest zabawa męcząca. Trzeba stac przy garnku a najczesciej sie przypala, trudno domyc garnek....Dlatego tym razem stawiam tylko na kaszke manne do zupki, a na mleku to wlasnie ta kaszke mleczno-przenna.

Jesli dziecko ma alergie na mleko itp. to mozna kupic tez sama kaszke pszenna Bobotity i zrobic na mleku typu HA albo mleku matki.

Gluten można też podawać starym systemem, przez wielu lekarzy uważanym za dużo lepszy i stosowanym w większości krajów europejskich poza Polską, Szwecją i jeszcze jednym państwem chyba, czyli od 10 miesiąca.

Ja się nadal waham co robić z glutenem ale chyba poczekam aż Lena skończy 6 miesięcy. Tylko gluten jest najlepiej wprowadzać pod osłoną mleka z piersi więc to by oznaczało, że powinnam karmić piersią do 8 miesiąca co najmniej. Mam nadzieję, że mi się uda.

Hej dziewczyny :)
zainspirowana Waszymi pomysłami nabyłam wczoraj pojemniki na kostki od lodów z przykrywką, kupiłam parę warzywek, część mam swoich i będę działać :D a mąż jaki był zachwycony, od razu następnego dnia jak mu o tym opowiedziałam poleciał po torebki na mrożonki i stwierdził, że będziemy robić :D

A można np zblendować jabłko z bananem i też pomroozić jakieś porcyjki? czy lepiej po jednym składniku?

A z tym glutenem też ostatnio czytałam o tym wcześniejszym wprowadzaniu.... czyli mamy na MM mają zacząć po skończonym 5mc?

Pepsi a dlaczego miałoby Ci się nie udać, na pewno Ci się uda, wszystkie największe problemy związane z karmieniem mamy już raczej za sobą, ja karmiłam pierwszego syna 10 miesięcy, potem zaszłam w drugą ciążę i straciłam mleko, córkę do 8 miesięcy bo potem już widząc starszego brata jedzącego inaczej nie chciała cyca tylko to co on. Teraz zobaczymy ile pociągnę....

pepsi ja też myślę że teraz to już z górki z karmieniem. Ja mam nadzieje tak do roku karmić i myślę że mi się uda bez problemu, chyba że Maja wcześniej podziekuje:-D

reklama
Też zamierzam karmić jak najdłużej piersia, zdecydowałam tez ze nie będę na razie pdoawac żadnych słoiczków - czekają w polce. Nie wiem co z rozszerzaniem diety podawaniem glutenu, gdy mała teraz była szczepiona 20 lutego nie spytałam lekarki bo zapomniałam i ona tez nic nie mówiła... Ale myślę, że jak Polunia skończy 6 m-cy to wpriwazadć będziemy stale posiłki, na razie, nie zna nic innego poza moim mlekiem, ale chciałabym jej dać chociaż posmakować czegoś odrobinkę - dosłownie tyle co na krańcu łyżeczki - zobaczymy :) Ciekawa jestem jak zareaguje ;-)

Do góry