reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

reklama
ewika - ja jestem "cyckowa" i mam w plamach karmić aż Zosia skończy 6mcy. Ale już teraz, jt. w 5 miesiącu życia można podawać dziecku coś co zawiera gluten (2x w tygodniu) i taka ekspozycja na gluten u dzieci karmionych piersią trwa 2 miesiące. Jak zacznę dodawać kaszki do mleczka i po 2 tyg. nic niepokojącego nie będzie się działo, to zacznę dalej dokładac coś nowego. I przechodzić z piersi już na MM.

ewika jesli karmisz nadal tylko piersia to nie ma sie co spieszyc z nowymi daniami bo wiadomo podasz malutkiej cos nowego a potem ona bedzie mniej cycowala Ciebie:tak: ale decyzja bedzie nalezala dla Ciebie ;-)

A moje pytanie znowu wsprawie zapasow mrozonych gotowych dan dla malucha :tak:
Tak sie zastanawiam czy np takie obiadki ktore beda ugotowane a potem bedziemy je mrozic wiec pozniej znowu bedzie je trzeba po wyciagnieciu zagotowac i dopiero podac maluchowi,czy takie danie nie straci na wartosci zbyt duzo??
Ja sie np.zastanawiam czy nie robic obiadkow na 2 dni i tylko wsadzic je do lodowki i na drugi dzien lekko podgrzac i gotowe :tak:

ewika ja też cyckowa, słoiczków już kilka kupiłam, ale jednak jeszcze się wstrzymam przynajmniej miesiąc, Ssabrinaa ma rację:tak:

Ja też cyckowa:tak: My jeszcze czekamy z innym jedzonkiem. Dziś rozmawiałam z Mai lekarką i póki co mamy zostać na cycu. Po 5 miesiącu mam zacząć wprowadzać gluten, najlepiej w postaci kaszy mannej w zupkach jarzynowych. Niestety nie mogę czekać do 6 miesiąca ponieważ wracam do pracy i chcę Mai nowy schemat żywienia wprowadzić jeszcze przed powrotem. Pediatra mi potwierdziła że jak najbardziej będziemy mogły dalej cyckować mimo mojej nieobecności od 8 do 15 w domku, także bardzo się cieszę:tak:

Ja też cyckowa i czekam do końca 6 miesiąca. Na razie chcę żeby Lena dostała z mojego mleka wszystko co najlepsze więc się nie mam zamiaru spieszyć. Z tym, że ja wracam do pracy jak Lena będzie miała 9 miesięcy więc będę miała czas na wprowadzanie nowych produktów po skończeniu 6 miesiąca.

Onanana, dobrze rozumiem, że zaczniesz wprowadzać gluten jak Mała skończy 5 miesięcy? Tak Ci lekarz poradził? Ja się cały czas zastanawiam kiedy ten gluten zacząć...

pepsi gdybym miała taka możliwość tez bym się nie spieszyła ale sytuacja mnie troszkę zmusza choć myślę że to znów wcale nie tak wcześnie.
Jeśli chodzi o gluten to tak, jak skończy 5 miesięcy. Mówiła ze dobrze jest dodawać do mleka ale to kiepska sprawa jeśli się karmi cycem bo trzeba by było odciągać. Kurcze znów nie pamiętam dokładnie ale mówiła chyba o 2-3 łyżeczkach kaszy manny na 100 ml mleka a jeśli chodzi o dodawanie do warzyw to tyle żeby nie były za "sztywne".

Dziewczyny mi lekarka wczoraj powiedziała, że gluten mamy karmiące powinny podawać "w 5tym miesiącu" życia, czyli jak dziecko skończy 4mce. Bo tzw. ekspozycja ma trwać 2 miesiące. Mi kazała podawać tak jak wyżej napisałam 2x w tyg. ale po 1 łyżeczce na 100ml...

Widać, że co lekarz to inna opinia:cool2:

Anek już nie raz się tu przekonałyśmy że z tymi lekarzami to różnie jest:tak: A żadnemu z naszych dzieciaczków pewnie krzywda się nie stanie;-)

reklama
Ostatnia edycja:
Do góry