reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

a ja mam takie pytanie czy jak zacznę gotować sama jedzonko dla Liwii to czy będę mogła to mrozić w tych małych słoiczkach np.z bobovita
 
reklama
oczywiście, ja mam właśnie tak zamiar robić tzn. gotować i mrozić małe porcje, tylko ja nie w słoiczkach typu Bobovita, bo te mam zamiar używać tylko na wyjazdach
 
Ja na razie podaje deserki ze sloiczkow jedynie marchewke sama robilam ale tez mam zamiar pozniej robic sama obiadki i mrozic je :tak:
No i pytanie dziewczyny do was,do doswiadczonych w czym proponujecie mrozic takie pomielone dania i jak dlugo moga byc w zamrazalce,tzn na ile dni mniej wiecej robiliscie dania i mrozilyscie??
 
zamrożone długo mogą leżeć, kilka tygodni co najmniej, a w czym to się jeszcze zastanawiam, mam kilka pojemników do mrożenia mleka więc je na pewno wykorzystam, foremki do lodu, pojemniczki po jogurtach/serkach w celu zamrożenia i przełożenia do woreczków w ładnym kształcie;-)
 
Te pojemniki do lodou to calkiem jest fajny pomysl bo takie kosteczki beda a potem porcje porobic i do woreczka i gotowe :-) Dzieki pepsi za odpowiedz,czyli jak porobie sobie zapasy np na 2 tygodnie to bedzie ok?! No a jak robic z daniem miesnym??Przed kazdym obiadkiem bedzie trzeba gotowac mala ilosc a potem mielic i mieszac z tymi juz gotowcami??
 
Ostatnia edycja:
te pojemniczki do lodu to ktoś tutaj już wcześniej polecał (nie pamiętam kto, przepraszam) i też uważam, że to świetny pomysł, szczególnie jak sobie pozamrażam osobno warzywka gotowane, potem wybieram jakie potrzebuję, rozmrażam mieszam i już, mięso też bym ugotowane pomroziła w małych porcjach chyba, bo ciężko na jeden raz ugotować, po rozmrożeniu można sobie wymieszać zgodnie z potrzebami, przynajmniej tak to sobie wyobrażam

ja mam na razie zamrożone 2 surowe wiejskie króliki i wiejskiego indyka, trochę warzyw i owoców z działki, np mam zamrożoną dynię, która jest niedostępna na wiosnę jak będę Lenie dietę rozszerzać, a świetnie się nadaje jako jedno z pierwszych warzyw, mam też pozaprawianych kilka słoiczków, ale wolę mrożone

EDIT: i jeszcze mam pomrożone ziółka z działki
 
o tych foremkach do lodu pisała AniaSm:tak:
mi chodziło o to czy można mrozić w tych małych słoiczkach ale poszłam po rozum do głowy i stwierdziłam że nie można bo pod wpływem niskiej temperatury, słoiczki mogą popękać, a mrozić to też mam zamiar ale ja będę mrozić już gotowe dania razem mięsem:tak:
 
pepsi tak ja już pisałam że tak robiła przy Kubie :tak: , gotowałam na parze warzywa i potem je mroziłam właśnie w pojemnikach do lodu a potem kosteczki do woreczków i jak robiłam zupkę to tylko wyciągałam pojedyncze kosteczki ,rozmrażałam ,podgrzewałam i gotowe ;-)
tym razem też tak będe robić bo mam 4 plastikowe pojemniki do lodu
a nie boicie się mrozić słoików?? moim zdaniem jeśli słoiki to lepiej pasteryzować ,a mrozić w plastikowych pojemnikach , tutaj są fajne pojemniki ze śmietaną z przykrywkami i sobie je odkładam a potem mam jak znalazł żeby jakieś danie zamrozić :-)
 
No Ja raczej sie bede decydowac na te pojemniki od lodu bo sa praktyczniejsze moim zdaniem a sloiki to raczej sie nie nadaja bo moga popekac chyba.Czyli miesko ugotowane tez moglabym poprcjowac i zamrozic??
To tak na 2 tygodnie fajnie by bylo sobie porobic a potem takie gotowce tylko wyciagnac i podac malemu,wygodne i wlasne :tak::-)
pepsi dynia masz racje jest dobrym warzywkiem na pierwsze proby :tak: tez mam zamiar sie zaopatrzyc w jakas :-)
 
reklama
Mamuśki ja będę tak ja Wy w tych pojemniczkach od lodu i osobno mrozić różne produkty...
Jeśli chodzi o słoiczki to moża mrozić spokojnie, tylko trzeba pamiętać żeby nie nalewać/nakładać pełno bo wtedy zwiększa to swoją objętość i słoik pęka!!!!
Ja mrożę sobie czasami różne rzeczy w słoikach i jest ok(pamiętam o tym co wyżej)
 
Do góry