reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

reklama
Dziewczyny a jakie ilości dajecie dla maluszków? Bo ja po 2 tygodniach podawania marchewki po 4, 5, 6, 7 łyżeczek zaczęłam już dawać 1/2 słoiczka hipp. Czy to nie zadużo?

moim zdaniem spokojnie możesz dawać po pół słoiczka :) dwa tygodnie to już sporo, tym bardziej, że już jakiś czas podawałaś tej marchewki po troszkę i nic Lence nie było. Moja Julka już dwa razy obaliła cały słoiczek:szok: ale to było jabłuszko, a ona je uwielbia :)

U nas niestety z odbijaniem jest problem, bo Lena ulewa cały czas lekarz twierdzi, że to refluks. Na szczęście nie ulewa dużo. A jak ulewa mleczkiem zmieszanym z marchewką to niestety plamy zostają i tylko Vanish pomaga :-p

U nas nie ma problemu z odbijaniem, mały jak tylko go uniosę jak stary beka, nie ulewa chyba,że po jedzeniu łapię swoje stopy i przyciąga do siebie to wtedy uciska sobie żołądek, dziewczyny jak robicie te soki z jabłek gotujecie?

Moj tez z bekaniem to nie ma problemu jeszcze dobrze go nie uniose po mleku a on juz seria bekania :-D jedynie w nocy jak je to nie zawsze sie mu odbije bo je praktycznie na spaniu :tak:

Mimozami ja bym tak szybko nie probowala roszerzac diety:no: Chyba,ze na zlecenie lekarza.Jesi o kupy chodzi to lepiej podawac probiotyki : biogaie,docoflor,lacidobaby - mnostwo tego jest.
Mikado skoro od jakiegos czasu probujecie i nic sie nie dzieje,to i po calym sloiczku powinno byc ok:tak:

Ja sie wczoraj popytalam pediatry jak to u nas ma wygladac z rozszerzaniem diety,bo moim zdaniem skoro Maja jest na cycu to nie potrzebuje narazie nic innego,ale warto by bylo wiedziec co i jak.No i my mamy narazie zakaz wprowadzanie jakichkolwiek nowosci,bo Majunia dostala antybiotyk i moze miec biegunki.

margo mój maly żarłoczek zjada caly sloiczek jabłuszka (120g) i jeszcze chce wiecej, wiec po chwili podaje mu jeszcze 90ml MM :-p
Przy Macku czego takiego nie mialam, on najadal sie jednym sloiczkiem wystarczajaco :sorry:

andrzelika
ja tylko na poczatku podawalam sok z jablek wlasnorecznie robiony - scieralam jablko na tarce i odciskalam przez sitko i tak wychodzilo ok 40ml soku z jednego jablka. Teraz by mi sie nie chcialo tak bawic.... Raczej kupie gotowe soki Gerbera czy Bobovity, a na razie mam herbatke Bobovity jablko z melisa w granulacie.,
Sok podgrzewalam....
Zasadniczo daje jabluszko po zagotowaniu - wole tak niz surowe. no i taka papka z zagotowanego jablka latwiej sie mieli.

Marchewke tez podam ugotowana.

A i mam pytanie o sok a marchwi.
Niektore z was tutaj sie świetnie znaja na żywieniu.
A wiecie moze czy picie codziennie soku marchewkowego moze byc niezdrowe? Tak mi powiedziala mama ze to za duzo wit A naraz? :baffled: A maciek uwielbia ten sok i pije go na okraglo. My także.....

A teraz drugie pytanie o sok marchwiowy.
Jest cos takiego jak sok jednodniowy.... Bez konserwantow, bez cukru i niepasteryzowany.
Myslicie ze taki sok mozna podac niemowlakowi podczas rozszerzania diety?

Ostatnia edycja:
nimfii- ja właśnie widziałam,że sok normalnie w słoikach od 4 miesiąca do picia więc pewnie można, a od marchwi nie wiem, czy coś się dzieje jak za często, wiem,że jedynie może być maleństwo za pomarańczowe jak często je... a ja właśnie tak zrobiłam ugotowałam jabłka i zmieliłam lepiej smakują... a co robisz jak są kwaśne?

reklama
Nimfii - z sokiem marchewkowym to jest tak, że przez nadmiar wit. A cierpi wątroba. Przedawkowanie tych soczków od razu widać, po pomarańczowym nosku, czasem też wewnętrznej części dłoni i na stópkach. Ja widzę, że wiele mam daje za dużo marchewki, bo dzieciaczki mają zamiast nosków pomarańczowe kuleczki ;) Co do soków jednodniowych - to wg. mnie one sa takie, jak byś sama w domu zrobiła. Jednak ja bym wolała taki specjalny dla dzieci - póki dziecko nie podrośnie.

Do góry