reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

reklama
Dziewczyny poproszę o jakieś aktualne menu Waszych maluszków. Nie wiem czy tą moją glizde dobrze żywię, chciałabym porównać co Wy dajecie.

Co Wy na to żeby przepisy n jakieś dania dla bobików wrzucać do naszej książki kucharskiej??

onanana u nas raczej bez zmian.

6.00-7.00 - MM 300ml

10.00-11.00 - kaszka z owocami/ chlebek z masełkiem, wędlinką i jajeczko, potem na spacerze zwykle banan

14.00-15.00 - obiadek - słoiczek, czsem ugotowane warzywka do rączki

17.00-18.00 - deserek owocowy lub mleczno-owocowy + owoce w kawałkach

20.00 - MM 300ml

W miedzy czasie czasem chrupki kukurydziane lub wafle ryzowe. Woda do picia.

A jak Majeczka je?

Onanana u nas tez nie jest standardowo bo ponizej standardow zywieniowych ;-) Kuba je mikroporcje. Zalezy w czym tkwi Wasz problem. Kazde dziecko ma jakis swoj rytm a kluczowe jest chyba aby trzymac sie stalych godzin karmienia i bez podjadania ;)

U nas tak....
ok 3 mleczko 150ml MM
ok 6 mleczko 150ml MM
ok 9 kaszka - miks np ostatnio kaszka mleczno ryzowa zmieszana z kaszka pelnoziarnista pszenno zytnio bobovity - chce zeby jadl roznorodne zboza :)
ok 12 obiadek - w tej chwili zjada tylko ok 60g obiadku (zupka miks) i musi potem czym dojesc np chrupkiem kukurydzianym a godzine po posilku chce mleko. Ale zdarzaja sie tez dni kiedy zje nawet 190g obiadu a wtedy niczym nie dojada.
ok 15-16 deser owocowy - scieram mu owocki na tarce, jakie mam w domu. Albo daje maly jogurcik a po nic kawalek jablka do raczk do podjedzenia po jogurcie. W zaleznosci ile zje owocow nieraz po tym jeszcze jednego biszkopta, albo dwa.
ok 19 mleczko 150ml MM

Z tym ze te godziny czesto nam sie przesuwaja z opuznieniem tak ze ostatnie mleczko wychodzi nam po 20.

Aha! w miedzyczasie niby jako podjadanie miedzy posilkami proponuje mu cos z naszego stolu np kanapke, czy cos z obiadu, ale to sa mikroporche tylko tak aby zasmakowa;.

Ostatnia edycja:
Onanana u nas jest tak:

ok.6 cycek lub oba.
8.30- kaszka (na ok.120 ml mleka)- różne zoboża+smakowa ryżowa z Nestle
ok.11 (po wstaniu z drzemki)- banan rozgnieciony widelcem (ostatnio po wysypie zębów w kawałkach)
13- cycek (po moim powrocie z pracy)
14- obiadek (ostatnio 220g a nawet więcej :-))
ok.17 owocki (słoiczkowe lub uduszone przeze mnie jabłka z malinkami)
18.30-19.00- kaszka na mleku jak rano
ok.20- moje mleczko (mam wrażenie że tylko do pociumkania)
ok.00.00- 120 ml MM
ok.3-4- 60 ml MM

te 2 ostatnie pozycje są z ostatnich dni, kiedy zaczęłam mu dawać MM w nocy. Na przekąski dostaje cisteczka z Hippa, chrupy kukurydziane, kawałek chlebka.

U nas też bez większych zmian:)

7.00 - MM 210ml

11.00- kaszka ok.150ml (owsianka, manna) z owocami jakie mamy w domu (np.maliny, jabłko, nektarynka, kiwi,) czasem bez owoców - chcę już nie długo bardziej urozmaicić 2 śniadanie - np. jajecznica na masełku z pomidorem, kromeczka chleba z pastą, twarożek, płatki na mleku - (owsiane, gryczane, kukurydziane)

14.00-15.00 obiadek ok.190g (kasze, ryż, ziemniaki, warzywa, mięsko, jajo) własnej roboty czasem dam słoiczek u nas tylko jedno danie

17.00-18.00 - deserek - różne kombinacje z owoców jakie mamy w domu, na przemiennie z jogurtem, biszkoptem, czasem budyń, kisiel

19.30 - MM 260ml

w ciągu dnia podjada chrupki kukurydziane, biszkopty, wafle ryżowe, herbatki wypija ok.200ml, muszę spróbować dać paluszki ciekawe jak sobie poradzi i zwykłe herbatniki :tak:

fajny pomysł z tymi przepisami z chęcią od gapię co gotujecie Waszym maluszkom:tak:

Margana zauważyłam że nasze dzieci jedzą podobnie godz.:tak:

Ostatnia edycja:
ok 6-7 cycek,
8-9 cycek (czasem go nie ma i jest dopiero kaszka;)
ok 9-10 kaszka mleczno ryżowa
ok 13-14 obiadek, albo to co my jemy ziemnaiczki, mięsko , sosik, albo je łososia ,albo dorsza z eimnaiczkami- zależy co jest :)
16-17 deserek - banana, tak jak u Angun widelcem rozciapciany, danonek, albo owocki - zależy co jest
potem np ok 19 coś przekąsi, owocki, albo już nie i dopiero cycek, czasem też w między czasie cycek, ale to nie jest jakiś schemat, w międzyczasie hektolitry picia, wody, soki, herbaty - wsio co mokre, chrupki kukurydziane, biszkopciki

PS jak uśnie np po 20 - to pierwszy raz je ok 2, potem 4 - ale też z ttym jest różnie ;)

Ostatnia edycja:
mirelka no właśnie tez zauważyłam, ze bardzo podobne godziny, a i to co jedzą na konkretne posiłki też podobne, tylko, ze u nas niestety głównie słoiczki;-)

reklama
u nas to różnie, trzeba trafić w aktualny nastrój małego, ale mniej więcej to wygląda tak:
7-8 mleko ok.180 (albo kanapka z twarożkiem, zależy o której jadł w nocy mm)
9-10 owoce, biszkopt, herbatnik
ok.12 - coś mlecznego np. danonek
ok.13.30 obiad (to co my, nie gotuje mu nic specjalnego, chyba, że same warzywa)
16- mleko 180
18- owoce, ciasteczko
20 - mleko ok. 230
4-5 - mleko ok. 180

podjada paluszki, biszkopty, herbatniki
raz na jakiś czas jajko na twardo, bułeczki, kanapki
a i jeszcze dodam, że każde mleko jest z kaszką (w nocy tylko czasem odpuszczę)

Do góry