reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

margana jesli nie chce cieplych to trudno dziecko zmusic ;) Wiem sama po kubie, bo on po prostu zamknie buzke i nie chce nic a nic wypic, ale dzis sprobuje mu znow zaparzyc herbatke malinowa. no nic musze w kolko probowac moze znow zacznie pic. Nawet te 100ml napoju jest dobre bo nasze maluszki pija jeszcze mleko poza napojami :)

ankusch
no a ja wlasnie te dwie odmienne teorie - jedna ze herbate czarna po 3 roku zyca, a kiedys zagladnelam do przykladowych menu dla dzieci po roku (nie pamietam w jakim poradniku) i tam byla herbata czarna po roku wlasnie jako dodatek do sniadania - tak czy inaczej ja jej na pewno nie podam, tak jak Mackowi jeszcze jej nie dawalam bo nie widze potrzeby ;)

reklama
No właśnie ja też czytałam, ze do trzeciego roku tylko granulowane herbatki. I ja tak zamierzam robić, o ile moja gwiadza zechce je pić;-)
No nic chyba bedę po prostu cierpliwie proponować, tak jak tą wodę na początku. Moze sie skusi na ciepłe jak sie zimno zrobi.

Margana wiesz jest cala masa ograniczen do 3 roku zycia ;-) lacznie z tym aby dziecku nie dawac wczesniej sokow typu Kubus, a juz na pewno nie z kartoniku. Serkow typu bakus czy Danonki. Ciastka na dobra sprawe tez nie sa zalecane. Przy Macku staralam sie trzymac tych ograniczen do 2 roku zycia ale powiem ze ciezko bylo byc tylko na tych niemowlaczkowych produktach. W koncu przestaly mu zupelnie smakowac a za nic nie chcial sprobowac juz tych produktow dla starszakow i tak jest do dzis. Roznie ludzie do tego podchodza widze. Moja szwagierka daje rocznym dzieciom chipsy i zupy gotowane na kostce rosolowej i mowi ze chce by one wszystko probowaly. Hmm to juz dla mnie przesada ale widac i tak ludzie zyja.

nimfii pewnie, ze kazdy robi jak uważa. Ja akurat staram się unikać tego co niezdrowe dopóki mi sie uda. Wiadomo, ze kiedyś Natalka spróbuje wszystkiego, ale ja wychodzę z załozenia, ze dopóki nie zna czegoś i sie nie domaga to nie bedę dawać. Zawsze jest szansa, że dzieki temu nie bedzie aż tak bardzo lubić słodyczy czy chipsów. A jak nie to trudno, co ma być to bedzie;-)

Dziewczyny, podzielcie sie proszę swoimi doświadczeniami nt.niekapków.
Jakiś czas temu próbowałam Arturowi podać z TT z twardym ustnikiem, ale nie załapał. Teraz czaję się na kubek z silikonowym ustnikiem i nie wiem jaki wybrać. macie jakieś doświadczenia z takimi kubkami??

Angun Martynka ma taki KUBEK TRENINGOWY 250ml 6m+ BPA 0% LOVI 21/831 (2605571073) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i jest super woda leci przy pochyleniu i tym sposobem pije więcej nie musi dużo się naciągnąć a teraz ooo.. w aukcij zauważyłam że można ustnik zmienić na neikapek ale w sumie nie potrzebujemy bo jeszcze trochę i na kubek zwykły przejdziemy.Ten kubeczek ma fajny ustnik taki mięciutki słyszałam że dobre te kubki jak się karmi cycem że dzidz szybko podłapuje;-)Miała z aventu ale średnio jej podszedł leży w kącie.

Ostatnia edycja:
Ja na Macku probowalam i nuekapkow i tego Lovi 360. Nie chcial nic ztego to mu dalam ten kubek treningowy bez niekapka co picie leci z dziubka od razu i uwielbia go. Sa tez bidony dla maluchow albo kubki ze slomka

dziewczyny, czy którejkolwiek z Was dziecko nie chce jeść zółtka? Moje odmawia i tylko, od czasu do czasu udaje mi się je przemycić, do tej pory próbowałam normalnie co drugi dzień podawać w potrawach, a teraz chcę na tydzień dwa wogóle przestać podawać, bo to jest bezsensu jak i tak wszystko ląduje w koszu.

Mam nadzieję, ze z tego powodu nie będzie miał jakichś niedoborów...

reklama
Syl moj je zupki z zoltkiem ale jak mu dalam zoltko na miekko z jajka na kanapke to juz nie chcial jej zjesc ;-)

moze zostaw zupki w spokoju a zaproponuj dziecku jajecznice, jajko na twardo lub miekko lub jakis omlet z owocami albo nalesniki. Moj starszy syn je jajka wlasnie w tych postaciah i jeszcze w biszkopcie. O albo zrob wlasnorecznie budyn. Cos moze zasmakuje

Do góry