reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

8-9 sniadanie: kaszka
10- jogurt, ale nie zawsze daję o tej porze(czasami ok.13.), chociaż dużo zjada jogurtów bo lubi.
11:30 -12 zupka około 150-200ml
15-16- obiadek drugie danie około 150
17-17:30 owoce
19- mleko 210ml na noc i spać
W nocy raz lub 2 razy budzi się na mleko.

reklama
U nas wyglada to tak:
ok5-pierś
8-9 kaszka ok220ml
12-14 obiadek moja zupka z dodatkami łosos,jajko, buraki itd.
16-17 owoce gruszka,jabłka brzoskwinie,maliny rozgniecione widelcem
20-21 pierś
24-01 pierś

Mam pytanie bo ja daje mu całe jajko na twardo co drugi dzien nie za czesto?

Agalodz w tym wieku juz mozna cale jajko co drugi dzien ;-) zwlaszcza jesli nie macie reakcji alergicznej.

a moje pytanie
Czy ktorys z maluchow jeszcze uwielbia papki ponad wszystko?
Kuba tak jakos ma.. Jak dostanie obiad gdzie wszystko jest pieknie starte to wsowa cala ilosc a jak ma zupke z grudkami to mieli to pol godziny i zje tylko kilka lyzek. z owocami tak samo co nie zmienia faktu ze on uwielbia cale kawalki do lapki dostac i sam jesc i wtedy sobie radzi. Wiadomo ze tak zje tez mala porcje, ale skad taka niechec do grudek. Moze przez brak zabkow, a moze kolejny taki malojadek jak Maciek mi wyrosnie. Juz sama nie wiem co z nim jest :p

Nimfii ja tez młodemu daje sporo papek bo uwazam ze z czterema zebami ciezko jest cos gryzc.Jak mu dam z grudkami radzi sibie tylko ze karmie go długo..Mysle ze nie ma co sie przejmowac beda miały zeby to beda jesc wszystko co my..

O to widzę,że menu wszędzie podobne.
U nas tak:
5-6 (czasem 4) - mleko 180-210ml
8-9 - kaszka na 210 ml mleka (staram się codziennie inną - ryżową,ryżowo-kukurudzianą, owsiankę)
11- akurat idziemy do piekrani,więc kawałek bułki musi być
13-14- zupka
17- owoce lub jogurt
19- dwie kanapeczki z masłem i szynką ( a potem jeszcze 210ml mleka do łożeczka) lub kaszka

Nimfii moja małe grudki w zupce je,ale zpua musi być gęsta,bo takiej lejącej nie zje. dlatego z reguły jej miksuję i jest gęsta,ale tez wychodzi papka.

Tak faktycznie jest ze przy Kubie na wszystko musze czekac dluzej ;) takze na jedzenie takich twardych pokarmow.... No to trudno pomiksujemy jeszcze jakis czas na papke. Maly blender mi sie zepsul :( Ale jakos daje rade duzym, tylko ze on wieksze kawalki zostawia wlasnie.

U nas identycznie jak u goli pory tylko moja gwiazda chodzi spać o 21 i wtedy cyc..międzyczasie chrupas,paluch ciasteczko.
I po obiadku cyc w zależności ile ten mój wróbelek zje..

A za przepisami jestem jak najbardziej juz dawno miałam pisać aby coś dawać!!!!!

Ostatnia edycja:
nimfii no u nas to jak tylko sie grudki pojawiły to papki były bee mimo braku zębów;-)Widać to taki typ i dłuzej musisz poczekać, tak jak u nas z tym piciem;-)

Liwia nie ma problemu z dużymi kawałkami ładnie przeżuwa ja jej wszystko widelcem gniotę

a dajecie dzieciom smażone mięsko ?
a czy sparzycie jajko przed gotowaniem ?

ja dziś przy poniedziałku miałam mało atrakcyjny obiad ugotowałam dla wszystkich
- szpinak z czosnkiem, śmietaną,
- do tego ziemniaczki,
- i jajo na twardo, Liwii dałam całe jajo
Liwia zjadła nie cały duży słoiczek ale grunt że smakowało :tak:

na jutro planuję pulpety, marchewkę na gęsto, ziemniaczki:tak:

reklama
marttika u nas też trzeba trafić w nastrój z obiadkiem:-D

nimffi spokojnie u mnie nie wiem czy pamietasz jak pisałam ze młoda papki jadła a jak coś większego poczuła odrazu odruch i buzia na kłódkę a teraz papki nie chce..ostatnio coś mnie podkusiło aby zblenderowac na wieksze kawałku a tu zmieliło niezle i doopa nie chciała jeść byłam wściekła ze awaryjnie nie odłożyłam całych kawałków.:-D

dziś małej żółtko gotowane przemyciłam w ziemniakach z masełkiem wymieszałam i zjadła z marchewką,pietruchą,kalafiorem i indykiem gotowanym..a tak to koza mała nie chce.
Rosół z kluchami zawsze zje,
Aaa słuchajcie czy wasze dzieci siedzą spokojnie przy jedzeniu???
Bo moja to masakra wszedzie zaglada patrzy a to cos musi robic masakra wkurza mnie to..bo zalana ona zawsze,krzesełko i ja.I czasem kurcze zdarza mi sie ze ganiam za nia z łychą bo je ale w miesicu jej trudno usiedzieć(co jak co po mnie ale bez przesady;-))
mirelka nie daję smażonego,może zdarzyło sie ze dałam kawałek rybki mieska ale nie duzo.a jaja nie sparzam.

Do góry