reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Ja robilam pulpeciki z niewielkiej ilosci miesa mielonego ugotowalam marchewke i starlam ja do mieska dodalam troszke basyli,jajko i lyzke plaska maki a jak bylo jeszcze miekkie to dodalam bulki tartej.Uformowane niewielkie kulki wrzucalam do gotujacej sie wody z z listkiem laurowym.Pulpeciki nie smazylam tylko je gotowalam i sie nie rozwalaly.Nastepnym razem pewnie dodam troche cebuli jeszcze do pulpetow.

reklama
Ja pulpety robiłam z mięsa mielonego wieprzowego dodałam całe jajko, czosnek, cebulę, trochę pieprzu, natkę pietruszki, dodałam ryżu ugotowanego wszystko wymieszałam, uformowałam pulpeciki, obtoczyłam w mące i gotowałam z 20min z liściem laurowym i zielem angielskim z wywaru zrobiłam sos pomidorowy pycha :tak:

To co robicie tym pulpecikom zeby sie nie rozpadały? Wrzucacie na zimna wode czy wrzatek? Bo mnie niestety sie po troszke rozlatuja i dlatego od zawsze je podsmazalam. a teraz parowaruje. ;-)

nimfii ja wrzucam do gotującej się wody mi się nigdy nie rozpadły podczas gotowania;-)

jakie deserki serwujecie Waszym maluszkom u nas królują jabłka, maliny, kiwi, nektaryny, banany, z nich robię różne kombinację na przemiennie dodaję trochę jogurtu naturalnego, biszkopta a czasem same świeże owoce :tak:budyń, kisiel robię sporadycznie :tak:

nimfii wrzucilam je do wrzacej sie gotujacej wody i ani jedna mi sie nie rozwalila :tak:
mirelka u nas jablka,banany,maliny,melony,mango,brzoskwinie i roznie je podaje raz robie mixy z ugotowanych a potem je mieszam z jogurtami i podaje albo surowe daje albo z ugotowane mixy dodaje do kaszek,kisiela i budynia jeszcze nie robilam jakos nie wiem jak sie za to zabrac ale bede musiala chociaz sprobowac zrobic mu ten kisiel tylko jakies maliny musze wpierw zakupic :-D

Ssabrina ja robiłam kisiel z soczku typu bobofrut i z utartego jabłka :tak: a budyń na MM z żółtkiem :tak:
Liwia kaszki mleczne (owsianke, manna) je tylko raz dziennie na 2 śniadanie i też czasem dodam jej do tych kaszek świeże owoce, :tak:

my tak jak mirelka, ale mirelko jak się robi taki budyń?? A kiesiel robiłam bobofrut, albo maliny i odrobinka mąki ziemniaczanej.

mirelka, a ten sos pomidorowy to robiłaś z pomidorów?? Jeśli tak to napisz jak, bo ja zrobiłam i Mati pluł dalej niż widzi, ale jak dostał trochę z naszego jedzenia - z sosem z proszku to wsuwał jak wariat :sorry2: A nie chcę mu dawać chemii :baffled:
nimfii - ja pulpety też gotowałam - i powiem Wam, że bez żadnych dodatków, samo mielone i się nie rozpadło :-D Wzięłam po prostu mały rondelek, mało wody i na małym ogniu się gotowało. Tak samo rybę robię - z tym, że do ryby jeszcze mniej wody, żeby tylko przykrywało rybę do połowy i rozmrożoną 10 minut wystarczy pogotować. A ponoć zamrożoną 2 razy dłużej.

Jeśli chodzi o desery to chętnie poszukam u Was pomysłów - bo ja już ich nie mam... Od początku Mati z deserami (w przeciwieństwie do innych rzeczy) miał problem, ale ile można jeść 3 owoce w różnych kombinacjach :dry:

reklama
potworek sos pomidorowy robiłam z koncentratu pomidorowego wiem że lepszy by był właśnie z świeżych pomidorów, sos podbiłam jogurtem naturalnym, dodałam świeżego czosnku, :tak:

a z jakiej ryby robicie pulpety ja jeszcze nie robiłam właśnie przy pulpetach rybnych bałabym się że podczas gotowani się rozpadną :tak:

mi się już też pomysły wyczerpują jeśli chodzi o deserki :tak:

Do góry