reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

czy któraś z mam gotowała może szpinak dla swojego maluszka ja kupiłam mrożony i planuję małej zrobić :tak:

a ile nabiału w tyg. dajcie Waszym maluszkom czytałam że dziecko mając roczek powinno wypić 2-2szklanek nabiału dziennie (jogurt, twarożek, kefir):szok:

reklama
mirelka szpinaku chyba nigdy nie zrobie bo nie lubie :-p

a jak chodzi o nabial to wg schematow zywieniowych wprowadza sie go dopiero na 11-12msc zycia dziecka ;-) Takze ja podaje od 9msc ale male ilosci, po kilka lyzeczek jogurtu albo serku. Mysle ze dzieci co pija sporo MM nie musza nadrabiac w wielkich ilosciach nabialu w pozostalych posilkach. Ja bym podawala jedna porcje z nabialem dziennie na poczatek np koktajl owocowo kefirkowy, albo jogutr z owocami. Jesli serko to porcje ok 60g, jesli jogurt to ok 100ml. tak raczej jako przekaske np z biszkoptem do tego, niz zeby sie dziecko najadlo.
a jak dzieci beda starsze to zjesza kanapke z twarozkiem albo z serkiem zoltym to tez te ilosci nabialu wcale nie sa jakies ogromne.

Natalka wypija 2 razy dziennie po 300ml MM, a do tego zwykle jeszcze kaszkę na MM, więc nie przykładam jeszcze duzej wagi do nabiału. Dostaje deserki mleczno owocowe z jogurtem lub twarożkiem na podwieczorek, ale nie każdego dnia. Myślę, ze póli co wystarczy.

Mój mały Puchatek zasmakowal w chlebku z masełkiem :-D Wczoraj mial okazje pierwszy raz sprobowac od Macka z kanapki.... Az mu sie oczka zaswieciły z radości. Trzebaby zobaczyc ta minke :-p a potem "oczka jak kot ze Shreka" zeby dostac jeszcze i jeszcze.... To mu zrobilam jego wlasna kanapeczke. dzis na sniadanie tez bo jak widzial ze my jemy to od razu prosil ;-)

Tak samo reaguje gdy widzi jogurty :p

Zaczyna sie moment zainteresowania tym co my jemy.... A wiec dzis na obiad zaserwujemy pulpeciki :-)

A moj pije coraz mniej mleka dziewczyny :-( ze 3 razy wypije po 120ml i to wszystko no i dodatkowo mu daje kaszki na mleku rano i wieczorem zeby jakos uzupelnic to mleko ale martwi mnie ten brak apetytu na mleko,wszystko inne wcina a mleko zaczyna powoli mi odrzucac :-( Wczoraj np. zjadl kaszki na wieczor kolo 19 tak na 140ml MM a potem o 23 chcialam dac mu butle przed pojsciem spac to wypil tylko 60ml i wiecej nie chcial juz ehh nie wiem czy wystarcza mu ta ilosc mleka czy nie?? oprocz tego zjada jakies jogurciki.

ssabrinaa jezeli Cie to pocieszy to Zośka od dobrego miesiąca nie pije mleka.jedynie co to kaszki na noc ze słoika z hippa z mlekiem, i jakieś jogurty, plus mój cyc ale tam jest tyle tylko żeby się napić.mleko u niej jest na nie

reklama
A moj pije coraz mniej mleka dziewczyny :-( ze 3 razy wypije po 120ml i to wszystko no i dodatkowo mu daje kaszki na mleku rano i wieczorem zeby jakos uzupelnic to mleko ale martwi mnie ten brak apetytu na mleko,wszystko inne wcina a mleko zaczyna powoli mi odrzucac :-( Wczoraj np. zjadl kaszki na wieczor kolo 19 tak na 140ml MM a potem o 23 chcialam dac mu butle przed pojsciem spac to wypil tylko 60ml i wiecej nie chcial juz ehh nie wiem czy wystarcza mu ta ilosc mleka czy nie?? oprocz tego zjada jakies jogurciki.

Sami i tak pije dużo mleka w porównaniu np. z Zosią. Moja mleka z butli w ogóle nie pije! Nic a nic i tak jest chyba od 4 miesięcy. Jedyne MM jakie jej przemycam jest 2 albo 3 razy dziennie z kaszkami i zjada wtedy po 150ml, czyli w sumie ma ok. 300ml MM w ciągu doby i ze 2x w tyg. deserek z jogurtem.
Wydaje mi się, że nie mam powodów do obaw, więc i Ty też ich nie powinnaś mieć.

Do góry