reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

ssabrinaa jesli dajesz jogurciki i kaszki na mleku to widac one juz dostarczaja taka ilosc mleka jaka maly potrzebuje :) organizm dziecka nie da sie oszukac, jesli on nie chce wypic mleka wiecej to wg mnie on czuje ze go nie potrzebuje. Po roku czesto jest tak ze dzieci odrzucaja mm, ale lekarze mowia aby sie nie martwic tylko tak jak pisze anek przemycac mleko w produktach nabialowych.

Kuba pije sobie Mm tak jak pil czyli okolo 150ml x 3 razy dziennie.
Natomiast Maciek to jest mlekopijca straszny! On wypija ze 3 szklanki mleka na dzien i jeszcze sery je i nabialy codziennie! Tak wiec kazde dziecko jest inne. Znam i tak co zjedza jeden maly jogurcik na dzien (maja 1-2lata) i to im starcza a mamy w inny sposob im dostarczaja np wapń.

reklama
dzieczyny jak przechodziłyscie z piersi na mm? Ja własnie chce przejsc i nie wiem jak sie za to zabra bo mala gryzie mnie strasznie co strasznie boli więc postanowilam zakończyć cycowanie.

ewika ja to podawalam butle z MM po karmieniu piersia na zasadzie dokarmiania po karmieniu bo mlody sie nie najadal piersia i tak to szlo z kazdym dniem ze zjadal wiecej MM niz piersi. A czy twoja corka chetnie bierze sie za mleko z butelki? Jesli tak to chyba dobrym pomyslem bedzie czesciej podawac jej butelke.

ewika zacznij zmniejszac ilosc karmien cycem i zastepuj je butla jesli tylko malutka lubi jesc z butli bo jesli nie no to nie bardzo wiem co Ci doradzic.

Dziewczyny,zrobilam dzisiaj Samiemu pulpeciki oczywiscie wyszlo ich troszke wiecej niz chcialam i teraz moje pytanie jest takie czy jak je ugotuje to moge je takie wlozyc do zamrazalki i wykorzystac je przy nastepnych obiadkach??

a jakie robicie te pulpeciki??
poproszę przepis jeśli mogę :-)

ewika u mnie Nadia się sama odstawiła... karmiłam ją piersią i zaczęłam na noc po cycu dawać butlę i po tym zaczęła sama się odstawiać... cycuś już przestał być taki fajny bo z butli lepiej leciało i się odstawiła z czasem sama :) ale każde dziecko inne :)

Tez zrobilam ostatnio pulpety ale Kuba nie zdazyl sprobowac bo akurat spal w czasie obiadu :D Do nastepnego razu ;-)

Przedewszystkim robilam pulpety z parowaru aby ich nie podsmazac. Wyszly lepsze niz podsmazane ;)

no i ja robilam tak ze do mieska mielonego 500g (dobrze miec wlasnorecznie zmielone) dorzucilam 2 jajka, 2 lyzki kaszy manny, posiekana pietruszke, majeranek, papryke w proszku, troszke posiekanej cebuli, odrobine soli. Formowalam w kulki, a potem w bulce i do parowaru.

Ale mam dla Was jeszcze fajny pomysl na przepis na klopsiki rybne....
Filety rybne zmielic razem z namoczona i odcisnieta bułką.
Dodac do tego ze 2 jajka, 1 łyżke masła, warzywa starte na tarce (np marchew, seler, czy co kto lubi), oraz jakies przyprawy np majeranek, natka pietruszki czy koper, troszke soli.
Zmieszac razem na gladka mase i formowac klopsiki. Klopsiki obtoczyc w bułce tartej i kazde z osobna owinac w folie aluminiowa (zeby sie ze spiekło a równoczesnie nie rozpadły). Filie mozna nakuc widelcem z zewnatrz, wlozyc do piekarnika i piec z 30 min.

No i tak... kombinuje abysmy jak najmniej smazonego jedli :p Pieczone, parowarowe, duszone ;)

reklama
Do góry