reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jesteś w ciąży? PRZECZYTAJ !!! To może uratować życie Twojego dziecka !!!

Rysica - wielkie dzięki. Mam teraz USG zaplanowane na 22 tydzień i od razu poproszę o zbadanie pod kątem vasa previa. Dziwi mnie, że skoro standardem jest badanie przezierności karku, to temat vasa previa jest do tego stopnia ignorowany przez lekarzy! (A z tego co sprawdziłam, vasa previa występuje tylko 2 razy rzadziej niż zespół Downa...)
Jeśli mowa o statystykach, nie ma się co nimi kierować podejmując decyzję o wykonaniu tego badania, na zasadzie "jak tylko 1/2500 to na pewno nie będę ja"... ciąże zaśniadowe też przytrafiają się jednej kobiecie na 1000 i ja miałam akurat pecha być tą "jedyneczką", więc wiem co to znaczy trafić w statystyki... :(

reklama
Bazylio bardzo mi przykro z powodu Twojego Aniołka :( taka diagnoza jest straszna :( ja miałam szansę na happy end i happy endem się to u mnie zakończyło - u Ciebie niestety nie było takiej szansy. Też wcześniej nie wiedziałam co to ciąża zaśniadowa - dopiero po przeczytaniu Twojego posta dowiedziałam się, że coś takiego istnieje.... Szkoda, że nic się na to nie da poradzić :(
Myślę, że u Ciebie zdecydowanie jest wskazanie do sprawdzenia pod kątem VP (ciąża zaśniadowa, poronienie, być może łyżeczkowanie - to wszystko sprzyja rozwinięciu się VP. Cieszę się, że masz szansę to wykluczyć :D będziesz spokojniejsza :)
Na szczęście na VP jest rada i dlatego głoszę to wszem i wobec i gdzie tylko mogę :)

wielkie dzięki. Mam teraz USG zaplanowane na 22 tydzień i od razu poproszę o zbadanie pod kątem vasa previa. Dziwi mnie, że skoro standardem jest badanie przezierności karku, to temat vasa previa jest do tego stopnia ignorowany przez lekarzy! (A z tego co sprawdziłam, vasa previa występuje tylko 2 razy rzadziej niż zespół Downa...)

bazylia - to że nie robią masz rację tak być nie powinno , tak samo jak nie kazda kobieta ma robiony posiew z pochwy przed porodem , a przecież można dziecku sprzedać niezłe dziadostwo przy porodzie . jednym słowem brak słów.

Jejku ja nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje. Mieszkam w UK i tutaj opieka nad ciezarna jest tragiczna. Z polozna widzialam sie dwa razy a u lekarza bylam, ale polskiego, prywatnie...
Teraz sie zastanawiam nad tymi wszystkimi badaniami.:-(

..Andzia..ogromnie Ci wspołczuje..nawet nie mogę sobie wyobrazic tego jak sie czujesz po stracie Córeczki..naprawdę ogromne wyrazy współczucie i uściski..trzymaj się cieplutko

Rysica wielkie dzięki za ten tekst. To bardzo ważne, żeby pisać i mówić o takich rzeczach, a lekarze niestety często bagatelizuja takie sprawy, a tak być przeciez nie powinno. Moja córcia na szczęście urodziła się zdrowa choć na początku 37 tygodnia, z powodu zanikającego tętna. Ale lekarze też się tym za bardzo nie przejmowali bo z cc zwlekali cały dzień, dopiero jak ordynator na nich nawrzeszczał, że cały dzień dziecko ma nieregularne i zanikające tętno a oni nic nie robią to dopiero wtedy zrobili mi cc. Aż boję sie myśleć co by było gdyby nie on.
Andzia bardzo Ci współczuję z powodu utraty córeczki. (*)(*)(*)(*) to dla Twojego maleńkiego aniołeczk. Trzymaj się dzielnie.

Hejka proszę o pomoc:hmm::hmm:
Nie wiem co mam robić jestem w 32 tygodniu ciąży i po przeczytaniu wiadomości na forum bardzo się przestraszyłam. Otóż w 18tygodniu ciąży wykryto że mam łożysko brzmiennie przodujące. 2 tygodnie temu na USG okazało się że łożysko jes dwupłatowe położone na przedniej i tylniej ścianie i szyjkę skróconą 28mm. nikt mi nie chce wytłumaczyć co to znaczy i co może zagrażać mojemu dziecku. To ma być dziewczynka tak bardzo na nią czekamy ale po tym co tu przeczytałam bardzo się boję . Proszę pomóżcie. niesia

o matko.... nie wiedziałam nic o tym, jak tylko zbliżę się do 15/16 tygodnia do tego okresu mam się z domu nie ruszać wd. lekarza albo w ogóle mało, poproszę o to badanie....

tak mi przykro z powodu tych którzy musieli przez to przejść.... dlaczego w dobie takiego rozwoju Polska wciąż w wielu dziedzinach jest do tyłu :/

reklama
Ale się teraz nastraszyłam tym wszystkim co tu przeczytałam.
Ja powiem szczerze,że nie miałam nawet zrobionego badania na przezierność karkową a miałam USG robione w 14 tyg ciąży. I wtedy pytałam lekarza wyraźnie o możliwość wystąpienia u mojego dziecka zespołu Downa, to mi odpowiedział,że nie potrzeba nic robić, a o tym badaniu nawet nie wspomniał. Co to są do licha za lekarze u nas?? Ja nawet nie wiedziałam,że robi się takie pomiary na USG.
I podejrzewam,że o wielu rzeczach związanych z badaniami w ciąży jeszcze nie wiem. No ale nie ja powinnam o tym wiedzieć, a lekarze- no nie?!
Naprawdę ręce opadają.
Teraz jestem obecnie w 37 tyg ciąży. I człowiek musi sie stresować.
Pozdrawiam wszystkie Was.:no:

Do góry