reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jesteś w ciąży? PRZECZYTAJ !!! To może uratować życie Twojego dziecka !!!

Marylion
To, że łożysko się podniosło o niczym nie świadczy bo "te" naczynia są obok łożyska (albo pod) i jak podniosło się łożysko to mogło za sobą "przyciągnąć" naczynia właśnie nad kanał szyjki a wtedy byłaby tragedia gdyby tego nie zdiagnozowali. Jeśli się zdiagnozuje vasa previa PRZED porodem, to nie jest za późno - ważne żeby uprzedzić poród.

Zwracam na to uwagę bo niestety nasi lekarze bagatelizują sprawę... :( a później wyczekiwane, noszone przez 9 m-cy pod serduszkiem Skarby stają się Aniołkami :(

reklama
Rysica bardzo dobrze że próbujesz dotrzeć do większej ilości ludzi i zasygnalizować..może zmusić lekarzy do większej czujności :tak::tak: Gratuluję syneczka i cieszy mnie że są jeszcze lekarze który potrafią dbać i pomóc

andzia [*][*][*] dla aniołeczka Tosińki ...bardzo wam współczujemy

W mojej drugiej ciazy stwierdzono lozysko przodujace,w 15tyg.Lekarz prowadzacy,kazal prowadzic lekki tryb zycia,duzo lezec,malo chodzic.W 29 tyg i 6 dniu bylam u niego na wizycie,mowil ze wszystko oki,badal mnie ginekologicznie!!,mialam usg dopochwowe,byl wynik oki,na zglasznay problem - caly dzien wymiotowalam,odp,ze pewnie zjadlam cos nieswiezego.Nastepnego dnia,w 30 tyg,po 7 rano dostalam krwotoku,obudzilam sie w krwi.Karetka zabrala mnie do szpitala.Cale szczescie z Hania bylo oki.Lezalam w szpitalu plackiem 2 miesiace,mimo lekow,innego podejscia lekarzy do tej sprawy,mialam 9 krwotokow<za kazdym razem,dzien - dwa przed kolejnym,wymiotowalam;po 2 razach,dostawalam leki przeciwwymiotne,niestety to nei pomagalo>,co weekend na porodowce,tak sie to skladalo.HAnia przyszla na swiat 21 wrzesnia 2006 roku.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Rysica, wielkie dzieki za info. Powiem szczerze, ze do tej pory nie slyszalam o tym. Dobrze, ze tu zajzalam, teraz wiem duzo wiecej. Jestem po cesarce, wiec i mnie to dotyczy....A filmik wzruszajacy, poplakalam sie...Anioleczki - to dla WAS (*) (*) (*)

Ja już po USG, wszystko w pożądku, nie mam się czym martwić, pytałam o te przodujące naczynia, sonografka powiedziała,że występuje to przy przodującym łożysku,a ja miałam nisko ułożone, ale zbadała mnie i powiedziała,że wszystko jest ok. Już mniej się martwię:)

nie wiem czy mam lozysko przodujace czy nie, jestem w 17tg, lekarz nic mi na ten temat nie mowil... :baffled: ale przy nastepnej wizycie napewno go zapytam o lozysko i o te naczynia.

dzieki Rysica :happy2:

Andzia serdzecznie Ci wspolczuje, trzymaj sie kochana :-*

Katka cieszę się, że mimo komplikacji urodziłaś zdrową córeczkę!!! Ale co za debil za przeproszeniem badał Cię ginekologcznie przy łożysku przodującym ???? W takiej sytuacji w ogóle się nie bada ginekologicznie!!! U nas na patologii też leżała dziewczyna z łożyskiem przodującym i co kilka dni krwawiła, ale bez wymiotów. Łożysko przodujące jest o tyle bezpieczniejsze, że to matka krwawi. I faktycznie tych krwotoków może być kilka. Przy Vasa Previa jak jest krwotok to jest ZAWSZE jednocześnie pierwszy i ostatni...
Marylion ciesze się, że wszystko w porządku!!! :D Bardzo się ciesze, że Twoja pani dr to sprawdziła. Dziwiła się, że wiesz o czymś takim? ;)
Karolinko zapytaj zapytaj i daj znać od razu co i jak. Będę czekać na info, że jest wszystko w porządku !!!

Marylion ciesze się, że wszystko w porządku!!! :D Bardzo się ciesze, że Twoja pani dr to sprawdziła. Dziwiła się, że wiesz o czymś takim? ;)
W sumie nie była zdziwiona, powiedziałam jej ,że dużo na ten temat czytałam, wyjaśniła że to mo że wystąpić przy przodującym łożysku, no i zbadała mnie dokładnie. NAjpierw przez powłoki, stwierdziła że łożysko jest w bezpiecznej odległości, potem też dopochwowo i znów przez powłoki dla pewności. Myślę,że zrobiła wszystko co należy.

reklama
Cześć dziewczyny!! W prawdzie to co mam do powiedzenia odbiega od tematu ale jestem tak zdesperowana, że szukam ratunku na każdym forum, proszę o wyrozumiałość.
Dwa miesiące temu zauważyłam guzki w okolicy odbytu oraz krwawienie, poszłam do lekarza i sierował mnie do chirurga, ten stwierdził, że mam pękniętą szczelinę odbytu i kłykciny. 26 sierpnia miałam operacje wyrostka i chirurg stwierdził, że coś może sie dziać w jelitach i musze mieć kolanoskopie ale najpierw musze wyleczyć tą szczelinę a później zajmie się kłykcinami. Jednak niedawno okazało się, że jestem w ciąży - obecnie w 7 tygodniu.Byłam w poradni patologi ciąży i gin. stwierdził, że muszę je usnąć ponieważ nie będę mogła rodzić naturalnie. Kłykciny mogę mieć usunięte tylko drogą laserową. Gdzie w Poznaniu mogę taki zabieg wykonać ?? Byłam już we wszystkich znanych mi gabinetach i poradniach prywatnych, niestety nie wykonują tam takich zabiegów. Błagam powiedzcie mi gdzie mam się udać, nie chodzi tu już o mnie ale o moje nienarodzone dziecko. Pomóżcie proszę!!!

Do góry