reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jestem sobie przedszkolaczek, nie grymaszę i nie płaczę :)

Agusia :szok: ale mi przypomniałaś! Muszę wypełnić naszą kartę i jutro oddać. u nas też można tylko do końca miesiąca, od marca też już są wydawane karty nowym dzieciom.

reklama
U nas wypełanianie kart i oddawanie do przedszkoli od 5 marca......Ale tez dobrze Agusia ze przypomnialas ze wogole cos takiego jest:-D bo pewnie dzisiaj obok ogloszenia przeszlabym nie czytajac:-p

Witam Panie :)

Dziś w przedszkolu dowiedziałam się, że dzieci z roczników 2005, 2006, 2007 mają być od 1.03.2012 zapisywane do pierwszej klasy i do zerówek. Na moje pytanie, czy to jest obowiązkowe dla rocznika 2007 usłyszałam, że tak. Moje pytanie brzmi, czy faktycznie muszę Nastkę w wieku 5 lat zapisać do zerówki? Jeżeli nie poślę jej za rok do pierwszej klasy (a nie mam zamiaru), to będzie chodziła dwa lata do zerówki...

Kinia, dla mnie to dziwne :shocked2: jeśli nie puszczasz córki wcześniej do szkoły, to do zerówki wg mnie nie powinnaś dziecka zapisywać, tylko do wyższej grupy przedszkolnej. Dobrze się dowiedz, żebyś nie została z niczym, ale coś mi się zdaje, że chcą, żebyś zapisała teraz dziecko do zerówki, bo chcą szybciej wypchnąć z przedszkola do szkoły, nie sądzę, żeby pozwolili 2 razy chodzić dziecku do zerówki, jak dla mnie to zresztą bez sensu, zerówka ma swój program tak jak pierwsza klasa np a w szkole nie puszcza się dzieci po dwa lata do tej samej klasy, no chyba, że dziecko ma problem.

Kasiad tak wiem o tym, poza tym Anastazja jest w grupie najwyższej. Mają tak grupy: 3latki, 4latki i 5latki. Wyjaśniłam Pani w przedszkolu, że nie puszczę dziecka do pierwszej klasy w wieku 6 lat, więc nie widzę sensu, żeby zapisywać do zerówki, niech ma dziecko swoje dzieciństwo. Usłyszałam tylko "takie wytyczne dostaliśmy i tak ma być". Wychodzi, że tak, czy siak ma iść do tej zerówki, albo faktycznie chcą pozbyć się dzieciaków z oddziałów przedszkolnych wyżej, a rodzicom jak powiedzą "takie wytyczne", to uwierzą i poślą. Nie wiem, jutro przedzwonię do naszego kuratorium, czy faktycznie to jest taki mus. A pytałam tutaj, czy mamy miały może podobny problem :-)

Kinia u mnie jest podobnie bo u Emilki nie ma wyższej grupy niż ta do której chodzi chcą zrobić ale nie wiem czy w końcu powstanie ale ja i tak nie poślę już tam Emilki bo mam z nią problem musi wstawać przed 6:00 żeby się uszykować jedzie dość daleko z mężem i jak coś jest nie tak to jest problem z odbiorem bo ja jestem na drugim końcu miasta niż ona więc raczej poślę ją do zerówki i mimo że musiała by chodzić do zerówki dwa razy (tak zrobiła moja kuzynka z córkę i nic złego się z dzieckiem nie stało) to wolę to niż żeby mi co rano ryczała i babcia z nią walczyła bo ja niestety wychodze po 5:00 do pracy rzadko mam popołudniówkę żeby ją uszykować . Oczywiście rozważam też to że może mieć już koleżanki i być na tyle zaprzyjaźniona że nie będzie chciała być w zerówce to poślę ją do 1 klasy akurat Emilka to typ uczący się wiecznie dodawania pisania i nawet mnożenia więc ona to lubi dla niej przedszkole jest w tej chwili nudne bo za mało prac i zadań mają :sorry:

Dzwoniłam do wydziału edukacji. Okazuje się, że jeżeli placówka ma możliwość zapewnienia opieki przedszkolnej dla 5-cio latków, nie ma obowiązku jeszcze zapisywania do zerówki (chodzi tylko o rocznik 2007). Wychowawczyni Nany zapewniała mnie, że ona nie chce pozbyć się swojej grupy, więc będzie walczyła o to, żeby mogła zostawić ich w przedszkolu, a przerabiać będą materiał zerówkowy odpowiedni do wieku. Dla mnie to by było idealne, ponieważ nie ma nagłego przeskoku z zabawy do siedzenia i nauki. Mniejszy stres, a już nauka obowiązkowości, która w zerówce będzie.

a nasze dziecko dostało dzis wezwanie ze szkoły podstawowej do grypy przedszkolnej :rofl2:..normalnie jak wezwanie do wojska;-):-D

tam gdzie Emilka ma iść nie ma siedzenia w ławkach są tylko stoliki ustawione do rysowania i dywany i reszta jak w przedszkolu teraz z tego co wiem jest nawet zakaz nauki dla zerówek i na to żeby dzieciaki siedziały cały czas przy stole

reklama
tam gdzie Emilka ma iść nie ma siedzenia w ławkach są tylko stoliki ustawione do rysowania i dywany i reszta jak w przedszkolu teraz z tego co wiem jest nawet zakaz nauki dla zerówek i na to żeby dzieciaki siedziały cały czas przy stole
Wiesz,zakaz,zakazem,a i tak to zależy od nauczycielki.

Kuba zostaje w przedszkolu.Za rok do zerówki.

Do góry