reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jedzenie dla roczniaka

reklama
@Asiczek84 o, w tym samym momencie napisałyśmy :) no to wlasnie tak jak mówię - jesli ma się niejadka, to trzeba sie dostosować. A jak nie zje obiadu, tylko kromkę chleba czy suchą bułkę to nic mu sie nie stanie :)
Przecież my tez nie zawsze mamy ochotę na coś..
Można się dostosowywać, dopóki nie zacznie spadać z wagi... Ja też mam niejadka i aż się boje kolejnej wizyty szczepiennej gdzie będzie waga 😶

Hej Mamusie . Mam takie pytanie . Mój chłopczyk skończył rok . I kiedy zaczął pic mleko 3 , pije je tylko rano i wieczorem . Wcześniej pił co 3 godziny .
Problem jest w tym ze nie bardzo chce jeść inne rzeczy . A widzę ze jest marudny , tak jak by był głodny . Co mu podawać ? Na śniadanie ? Na obiad ? Macie jakieś pomysły? Lub co zajadaja wasze pociechy ? I to ze przestał pic mleko to normalne ?
A próbowałaś podawać gotowe słoiczki? Niektóre są faktycznie jałowe, bez smaku, ale niektóre są całkiem smaczne 🙃

Hej Mamusie . Mam takie pytanie . Mój chłopczyk skończył rok . I kiedy zaczął pic mleko 3 , pije je tylko rano i wieczorem . Wcześniej pił co 3 godziny .
Problem jest w tym ze nie bardzo chce jeść inne rzeczy . A widzę ze jest marudny , tak jak by był głodny . Co mu podawać ? Na śniadanie ? Na obiad ? Macie jakieś pomysły? Lub co zajadaja wasze pociechy ? I to ze przestał pic mleko to normalne ?
Moje dziecko jadło już stałe posiłki. Mleka nie chciało pić od 10 miesiąca....
Robiłam obiadki tylko bardziej zblendowana, zupki itp. czai podawalam słoiczki z BiboVity. Kaszek na mleku, owsianek nie chciało jeść i tak jest do tej pory.

No właśnie. Nie dość ze trudno coś wymyślić to jeszcze są ograniczenia. Nie zazdroszczę. Z niektórych alergii się wyrasta, czasem rodzice podają małe ilości alergenów żeby dziecko się przyzwyczajalo. Ale to chyba zależy od stopnia uczulenia. Nie siedze za głęboko w tym temacie, bo tez takiej u nas potrzeby nie było. Są różne zamienniki ale to pasowałoby albo z dietetykiem ustalić albo zagłębić wiedzę w sieci i coś może znaleźć.
My najgorsze juz mamy za sobą.
Można się dostosowywać, dopóki nie zacznie spadać z wagi... Ja też mam niejadka i aż się boje kolejnej wizyty szczepiennej gdzie będzie waga 😶
No to juz jest skrajność, mialam na mysli raczej jesli dziecko je wybiorczo, lub nie chce np papek/blw czy konkretnych produktów.
Znam male rodzenstwo - dziewczynka tylko mieso mieso mieso, chlopiec tylko owoce. Wiec jedno dostaje schabowego lub mielonego na obiad, drugie banana i jablko :)
Oboje zdrowi, wyniki robione regularnie, wszystko w normie, waga dobra itp

Pytanie czy to niejadek czy lubi pogrymasic. Moja kuzynka jak była mała to była takim niejadkiem właśnie. Ciotka już od zmysłów odchodziła bo nijak nie dało się jej przekonać żeby jadła a jak już to miało się wrażenie ze lata płyną. U niej się okazało ze miała 3 migdała i stad był problem. Ale w tych czasach to myśle ze pediatra by takiego czegoś nie przeoczył. Dziecko jak jest chore to tez jest problem z jedzeniem. Albo przy skokach rozwojowych. Moj ma takie okresy ze pięknie je a ma tez takie ze ciężko z tym. Bratanica z kolei jakby mogła to by powietrzem żyła. Ale o dziwo waga nie jest najgorsza i wyniki tez w normie. Jak było napisane może słoiczki przypadną do gustu. One są dobrze zbilansowane.

Mam pytanie do mam, których dziecko na roczek jadło "wszystko". Kiedy zaczęłyście rozszerzanie diety?
my zaczęliśmy rozszerzać tak poważnie jak skończył 6 miesięcy bo do tego czasu był tylko na cycu. Wcześniej jakieś tam niewielkie próby, tu ziemniaczki, tam marcheweczka ale tak realnie to właśnie po 6 miesiącu. Nie ukrywam ze i słoiczki wchodziły.

Tez myśle ze ma znaczenie karmienie piersią bo wiem ze niektóre mamy jak nie karmią albo karmią krócej, to wcześniej zaczynaja rozszerzanie. Ja karmiłam 8 miesięcy ale te dwa ostatnie to tak raczej do zasypiania i przytulania. Chyba miałam mało treściwy pokarm bo się nie najadal mimo ze praktycznie przy cycu wisiał cały czas. Do tego miał isc do żłobka wiec chciałam żeby już co nieco innego jadł niż tylko mleko.

reklama
Mam pytanie do mam, których dziecko na roczek jadło "wszystko". Kiedy zaczęłyście rozszerzanie diety?
Po 4 msc dodawalam kleiku do mleka, pozniej jakąś kaszkę. Wynikało to z tego, że w dzien musial jeść co 1,5 godz w nocy tez. Te karmienie trwalo dlugo. Szarpał się. Nie wiedzialam o co chodzi. Karmialm piersią 3 msc. Ale to byla istna męka 😔 płakał on, plakalam i ja. W miedzy czasie i tak szukał tego cyca, balam sie przekarmienia. Nie wi3dzialam czy placze ze jest glodny (tak to wygladalo) czy placze ze jest przekarmiony (tak mi sugerowano).
Chcialam wydłużyć ten czas pomiędzy karmieniami, bo zanim zasnelam on juz chcial cyca. Przez te 3 msc 3 rszy dorzucił pierś, nie chcial jesc, nie chcial pić. Podawalam wodę strzykawką zeby sie nie odwodnił... Po tym czasie udalo sie przrkonwc go CUDEM do butelki, ale pare dni nic nie jadl... Pozniej przejście na mleko modyfikowane (dzieki bogu), chociaż te mleko keszcze bardziej mu szkodzilo... Pierwsza proba sloiczka przed 5 msc. Od razu zalapal, jadl chętnie. Wedlug wytycznych byl gotowy, oprocz siedzenia, ale ogolnie usiadl dosc pozno wiec jakbym miala czekac do tego momentu to dziecko umarłoby mi z glodu 🙄

Do góry