reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jakie imię dla Dzidzi ?

Duniowa każdemu pewnie kojarzy sie inaczej, dla mniej jest jak najbardziej w porządku i mnie sie nie kojarzy źle... a ja na Twoim miejscu miala bym głęboko w d...pie co kto uważa... to Twoje Maleństwo i Ty masz prawo nazwać je tak jak sie Tobie podoba i nikomu nic do tego!

reklama
I ja dziś od sąsiadki usłyszałam ciekawą opinię o imieniu dla naszej córci... Stwierdziła, że Nadia to takie imię dla pani lekkich obyczajów, że się tak delikatnie wyrażę:szok: i, że będzie się w ten sposób kojarzyć ludziom, a już na pewno mężczyznom od razu się tak skojarzy:/ no tego jeszcze nie słyszałam:baffled: przeraziłam się i zaczęłam od nowa przekopywać internet w poszukiwaniu innego imienia ale to nie takie proste jak od dawna zwracamy się do Naduni po imieniu:no: dziewczyny, szczerze, czy to imię kojarzy się w ten sposób?

nie chciałam tego pisać, ale jak ktoś mnie uprzedził, to opiszę...

otóż moja Viktoria miała mieć na imię Nadia - okropnie podobało mi się to imię od dłuższego czasu do momentu , aż mój brat stwierdził na rodzinnej imprezie - Nadia - jak rosyjska prostytutka:szok: i co najlepsze wszyscy z głupimi uśmieszkami potaknęli, że w sumie coś w tym jest... :eek:
i trudno mi było później to imię przeforsować ....

i przyszedł moment - nie miałam jeszcze 100% pewności , że jestem w ciąży - rozmowy z mężem na temat imienia dla dziecka- nie wiedzieć czemu rozmawialiśmy tylko o imionach żeńskich :tak:
- Ja ,że Nadia
- On - śpiewka o ruskiej prostytutce
- Ja , że nieprawda, że pasuje do ładnej inteligentnej kobiety , która w życiu na pewno osiągnie sukces itp.itd. -
- On , że owszem Nadia mu się bardzo podoba , ale jako imię dla łatwej panienki , a nie córki...i gadaj tu...
w końcu rzuciłam - Wiktoria też mi się podoba
- On: no mi też , ale przez W czy przez V
- Ja: no nie wiem ...takie V to udręka trochę...wiem po sobie...
- On: jak przez V to może być - będzie po mamusi;-)
...i ja wtedy wpadłam na dziwaczny pomysł - będzie takie imię jakie ukaże się na najbliższej tablicy reklamowej :-) - miałam nadzieję, że jakimś cudem pojawi się jakaś Nadia;-)
Przejeżdżaliśmy akurat główną do Łodzi i mijaliśmy te wszystkie centra handlowe, więc o reklamę z imieniem nie było trudno - i możecie wierzyć lub nie - moim oczom ukazała się reklama:
Victoria - odzież niemowlęca

- niesamowicie się wtedy poczułam i tak została Viktoria -z ck się wygłupiać nie będziemy - wystarczy , że za mną przez całe życie ciągnie się te banalne "przez fał i dwa te" ....:-D

PS. Duniowa - to imię nadal mi się podoba i gdyby nie fakt i moje przeświadczenie, że imię powinno podobać się obojgu rodzicom - do mojego brzusia mówiłabym teraz Nadia :)

Ostatnia edycja:
Kurde, nie miałam pojęcia, że tak można to imię skojarzyć ale widzę teraz, że to nie było przypadkowe skojarzenie:szok: u mnie z kolei mąż jest za Nadią i żadnego innego imienia dla naszej córci nie wyobraża sobie. A ja tak naprawdę też nie mam mu nic lepszego do zaproponowania bo jak już jakieś imię nam się podoba to przeważnie któraś ze znajomych ma już córkę o tym imieniu albo imię jest bardzo popularne w rankingach co też jest problemowe:-(

Duniowa - u nas w Polsce to już tak chyba jest że facetom każde imię z rosyjska brzmiące kojarzy się dwuznacznie. Jeśli mąż nie ma nic przeciwko temu imieniu , a Tobie też się podoba - to w czym problem ? Tak jak pisałam - gdyby podejście mojego męża było takie jak Twojego - urodziłaby się Nadia, bo uważam , że to piękne imię.
Tak naprawdę każde imię jakoś się kojarzy - wystarczy, że jakiś film będzie na topie z charakterystycznym głównym bohaterem - i zaraz jego imię będzie kojarzyć się z osobą o podobnych predyspozycjach, cechach charakteru czy wyglądem - przychodzi mi do głowy Walduś kojarzący się z cycem i cały zestaw komicznych bohaterów polskich seriali :)
poza tym na pewno skojarzenia z tym imieniem są mniejsze niż uśmieszki na wszystkie Stasie, Kazie i Marianki ( mój teść, wujek i tato - ale swojemu dziecku nie dałabym tak na imię:)

A ja mam dylemat, może doradzicie. Byłam pewna, że chce dać dziewczynce Helenka. Ale mi przeszło. Potem Marysia i też mi przeszło. I nie wiem co jeszcze, bo nie możemy się z mężem zgodzić co do imienia. Moze się jeszcze okazać że pępowina skrywa jednak armatkę ;) I chłopiec będzie, ale tu się nam łatwiej zgadać chyba. A co do dziewczynki zero porozumienia. I co wtedy? Zwłaszcza, ze sama nie jestem jakoś tak "twardo" przekonana, że tylko takie a nie inne... I co robić?

A ja mam dylemat, może doradzicie. Byłam pewna, że chce dać dziewczynce Helenka. Ale mi przeszło. Potem Marysia i też mi przeszło. I nie wiem co jeszcze, bo nie możemy się z mężem zgodzić co do imienia. Moze się jeszcze okazać że pępowina skrywa jednak armatkę ;) I chłopiec będzie, ale tu się nam łatwiej zgadać chyba. A co do dziewczynki zero porozumienia. I co wtedy? Zwłaszcza, ze sama nie jestem jakoś tak "twardo" przekonana, że tylko takie a nie inne... I co robić?

ja powiem tak - przy pierwszym dziecku byliśmy zgodni co do imienia dla chłopca - dla dziewczynki w zasadzie nie mieliśmy - pamiętam nawet jak położne na porodówce chciały odwrócić moja uwagę od bólu i pytały o imię dla dziewczynki a ja na to że będzie Jakub :-)
teraz w drugiej ciąży jesteśmy zgodni co do imienia dla dziewczynki - dla chłopca wybrał nasz Kuba , ale mi się raczej nie podoba - przystałam ,żeby nie wymyslać za dużo:tak:

może to intuicja ...więc jak macie dla chłopca to pewnie chłopiec będzie - wszystko jakby nie było okaże się w przyszłym roku...a tak w ogóle to nie trzeba dziecku od razu imienia nadawąć - jeszcze będzie chwila po urodzeniu - najwyżej będzie córką p. "N" ;-)

my też mieliśmu imie dla chlopca i miał być Tobiaszek a na USG wyszło, że babeczka wiec uzgodnilśmy z mężem, nim jeszcze płeć była znana, że dla chlpoca ja wybieram a dla dziewczynki on, wiec jak sie okazalo, że dziewczyna ma być bo mąz zdecydowal, że będzie ALICJA a teraz wspólnie uzgodniliśmy przed USG, że bedzie Jasiu a na USG wyszlo, że jednak nie Jasiu a Maja (bo Maja było rezerwowe na wypadek gdybysmy spłodzili drugą córkę bo poczete w dzień owulacji mialo być chlopcem hehehe... a okazało sie babeczką :) wiec i metoda zawiodla hehehe, ale za to mam wszystko co potrzebna dla dziewczynki i w przyszłosci mogą mieć wspolny pokój a tak potrzebe by bylo wieksze mieszknko ;-)
)

A u mnie w brzuchu siedzi Miluś :-D
a czy to będzie Milla czy Kamila zależy już tylko od przychylności urzędnika ...

reklama
Do góry