reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

jak wywołac poród

Nie wszystkie jestesmy takie same.Sa kobiety ktore po cc dochodza do siebie przez kilka miesiecy,a sa i takie takie ktore po tygodniu czuja sie na tyle dobrze,aby zajac sie domem,dzieckiem itp.To samo tyczy sie kobiet ktore rodzily sn.Ja mam za soba porod sn i dobrze to wspominam,nie mialam problemu z chodzeniem,i po dwoch miesiacach chodzilam na aerobik,w przypadku cc trzeba czekac podobno az 6 miesiecy,aby zaczac cwiczyc...:szok: dlatego mam nadzieje ze tym razem rowniez urodze naturalnie i szybciej rozpoczne walke ze zbednymi kilogramami;-)

reklama
hej.mam pytanko.czy sex naprawde przyspiesza porod

Sperma zawiera składniki podobne do żelu jaki podają niektórym kobietom w szpitalu na wywołanie skurczy :tak:
Dlatego tez czesto połozne i lekarze zalecają współzycie bez zabezpieczenie w ostatnich tygodniach ciazy-w zasadzie po 38 tyg, bo moze to faktycznie(ale nie musi) wywołać skurcze macicy

Sperma zawiera prostaglandyny, które przyśpeiszają dojrzewanie szyjki macicy.
Dodatkowo skurcze macicy w trakcie orgazmu mogą wywołać poród.....oczywiście po 37 t.c.....wcześniej o ile nie ma przeciwskazań sex jest bezpieczny tzn. nie wywoła porodu

SIĘ ZGADZAM SIĘ W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI :)

Nie wszystkie jestesmy takie same.Sa kobiety ktore po cc dochodza do siebie przez kilka miesiecy,a sa i takie takie ktore po tygodniu czuja sie na tyle dobrze,aby zajac sie domem,dzieckiem itp.To samo tyczy sie kobiet ktore rodzily sn.Ja mam za soba porod sn i dobrze to wspominam,nie mialam problemu z chodzeniem,i po dwoch miesiacach chodzilam na aerobik,w przypadku cc trzeba czekac podobno az 6 miesiecy,aby zaczac cwiczyc...:szok: dlatego mam nadzieje ze tym razem rowniez urodze naturalnie i szybciej rozpoczne walke ze zbednymi kilogramami;-)

Również się zgadzam...nie jesteśmy takie same... Ja np rodziłam 18 dni temu;SN, bez znieczulenia, bez wspomagaczy, nie pękłam, nie byłam szyta, jestem pierworódką i poród trwał 3 godziny - nie był wywoływany, po porodzie wstałam sobie i poszłam pod prysznic,jakbym nigdy nie rodziła (miałam chyba dużo szczęścia...); dzień po terminie stawiłam się w szpitalu a 2 dni później rodziłam. Każda z dziewczyn rodzących,które poznałam w szpitalu, przechodziła poród inaczej- tego nie da się przewidzieć i czasem nawet poród zaczynający się SN kończy się CC.

w moim przypadku sex, bieganie po schodach , mycie okien nie pomagało .... a skączyło sie na wywołaniu ale to ze względu na dużą wage dziecka w 38 tyg. ciązy ( 3700kg)
pozdrawiam

W moim przypadku np.też było tak:sex,długie spacery co wieczór-tak,że ledwo dochodziłam pod koniec spaceru do domu,sprzątanie ,mycie okien,wieszanie firanek-nic,ale kilka dni przed porodem przypomniałam sobie,że za domem na naszej trampolinie mamy piłkę-taka dużą,jak na salach porodowych są i zaczęłam się kołysac na tej piłce -tak okrakiem siadałam i hop,hop-podskakiwałam tyłkiem na niej-mieliśmy ją,bo starsze dzieci się nią bawiły-nie służy tylko do porodu:),no i jak się tak kołysałam,to zauważyłam,że coś się dzieje-częstsze skurcze,brzuszek jakby niżej,więcej wydzieliny z pochwy-moze nawet o to czop stopniowo odchodził,a w dniu porodu w połunie,gdy byliśmy sami wzięłam się za męża,ale tak ostrzej niż dotychczas w pozycji od tyłu-by była większa penetracja-po tej akcji za 20minut,może pół godziny zaczęły się skurcze regularne i już nie minęły-było to około 16tej,a 15minut przed północą tego samego dnia tuliłam swojego synka :))

u mnie nic nie pomagało.. sex, pranie, mycie podłog na kolanach nic nic! urodziłam 6 dni po terminie i to miałam wywoływane skurcze bo nic sie nie ruszało..

czyli nie ma reguły,nasze maluszki same wiedzą-wiedziały,kiedy sa gotowe. Ale czasem jednak dzieciaczki rodzą się z ewidentnymi oznakami "przenoszenia"-bo natura zawiodła,jakieś nieprawidłowości szyjki macicy i nie wiadomo co jeszcze,wtedy medycyna idzie z pomocą-cc,czy wywoływanie oxytocyną,prostalgandynami w maści na szyjkę,masaż szyjki itp.Słyszałam,że warto zastosować prosta metodę:poprosic swoje maleństwo-glaskając się po brzuszku,by zechciało już wyjść na ten świat,zapewnic go o swojej miłości i oczekiwaniu-podobno to działa i podobno maleństwo w brzuchu jest w stanie zrozumieć i wysłuchać naszych próśb,odblokować się.

reklama
Do góry