reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

reklama
Witam serdecznie ,

Mamy dylemat , jak wszyscy co do wyboru fotelika . Zastanawiamy się nad fotelikiem z przedziału 9-36 , ale z tego co wyczytałam na forum bezpieczeństwo takiego fotelika jest niższe niż fotelika z przedziału 9-18 .
Chcieliśmy kupić fotelik maxi cosi z bazą , ale nie wiedziałam że bazy Family Fix nie zamontuje się tak jak jej poprzedniczki EasyBase na pasach :( tylko samochód wyposażony musi być w system isofix , a nasz niestety nie jest :( audi A3. Jaki fotelik poleciłby nam Pan z przedziału 9-18 i 9-36 , chodzi mi o najbezpieczniejszy model jaki istnieje na rynku .. cena w tym wypadku nie gra żadnej roli.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Agnieszka

Witam,

Tak z ciekawości zapytam - ile zajęło przeczytanie całości ? :-D

Versafix pojawi się w połowie kwietnia - podobno na 100%, ale to zawsze teoria w dodatku nie moja więc głowy nie dam. Ale skoro może Pan czekać to proszę czekać bo wg mnie warto!

Czy lepszy i bezpieczniejszy? No dziś możemy gdybać na podstawie opisu, braku testów, zapowiedzi, filmów etc - w teorii wg mnie będzie równie bezpieczny bądź delikatnie bezpieczniejszy, same rozwiązania użytkowania będą zdecydowanie nowocześniejsze.

Chciałem zapytać o auto - już widzę Vectra Isofix bez TT, no to odpowiedź dla mnie jest prosta = nie ma sensu czekać na Versafixa skoro nie ma Pan TT gdyż wg mnie bez 3 punktu stabilizacji będzie gorzej. W Versafix jest TT jako ten punkt, w Safefix ma Pan podporę więc odpowiedź już jest jasna.

Wśród fotelików FWF 9-18 z Isofix bez TT Safefix to mój ulubiony model i moje dziecko jeździło by właśnie w nim!

Pozdrawiam, proszę przymierzyć i zdać relację!

Temat jak dobrą książkę, czyta się z zapartym tchem:-)

Mierzyłem już Safefixa i podobno dobrze leży. Czy Pana zastanę w Michałowicach? Potwierdziłbym kompatybilność i ...zakończył poszukiwania.

Witam serdecznie ,
Mamy dylemat , jak wszyscy co do wyboru fotelika . Zastanawiamy się nad fotelikiem z przedziału 9-36 , ale z tego co wyczytałam na forum bezpieczeństwo takiego fotelika jest niższe niż fotelika z przedziału 9-18 .
Chcieliśmy kupić fotelik maxi cosi z bazą , ale nie wiedziałam że bazy Family Fix nie zamontuje się tak jak jej poprzedniczki EasyBase na pasach :( tylko samochód wyposażony musi być w system isofix , a nasz niestety nie jest :( audi A3. Jaki fotelik poleciłby nam Pan z przedziału 9-18 i 9-36 , chodzi mi o najbezpieczniejszy model jaki istnieje na rynku .. cena w tym wypadku nie gra żadnej roli.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Agnieszka

Witam,

Podobnie jak w większości innych przypadków albo coś rwf 0-18 lub 9-25, albo klasycznych fwf czyli 9-18.

Jak coś z rwf to jak już wyżej pisałem max-way, multitech 2, ew mc mobi

jeżeli klasyki fwf to jak wyżej king plus, tobi, besafe itp

A3 teoretycznie ma nisko osadzone zamki pasów więc powinien się lubić z większością fotelików - tak czy siak wątpliwości odnośnie kompatybilności rozwieje tylko praktyka czyli montaż właściwy.

pozdrawiam!

Z przyjemnością informuję, że jako pierwsi w Polsce wprowadziliśmy dziś do sprzedaży najnowsze dzieło Romera fotelik Romer Versafix 9-18kg.

Jego kluczową cechą jest fakt, że można zamontować go na 3 sposoby: klasycznie pasami samochodowymi, za pomocą systemu isofix oraz za pomocą systemu isofix i toptether.

Dodatkowym atutem jest fakt, że Versafix posiada wbudowany pas TT i nie trzeba do niego dopłacać.

Zapraszam do lektury i obejrzenia filmu YT.
Fotelik Romer Versafix 2013 - e-foteliki.pl

[video=youtube;2gdRNbOJVNM]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2gdRNbOJVNM[/video]

Pozdrawiam
Piotr

Dzień dobry, dziekuję za szybką odpwoedź , a co Pan sądzi o fotelikach firmy cybex , dokładnie o modelu juno fix , są różne opinie na temat systemu ochrony tułowia ..

Dzień dobry, dziekuję za szybką odpwoedź , a co Pan sądzi o fotelikach firmy cybex , dokładnie o modelu juno fix , są różne opinie na temat systemu ochrony tułowia ..

Nie skreślam ich, ale osobiście wolę klasyczne uprzęże właśnie z racji większego bezpieczeństwo podczas dachowania.

pozdrawiam

Witam Pana,
jak to dobrze że trafiłam na to forum-może w końcu ktoś mi doradzi w zakupie fotelika. Mianowicie poszukuje kolejny fotelik dla mojego starszaka -młody ma 3,5 roku i wage 16kg-wcześniej przewozony był romerem king plus ale juz było za ciasno -generalnie mógłby jeszcze pojeździc w nim na siłe aczkolwiek młody ma jeszcze młodszego brata który własnie wskoczył w ten fotelik i tym samym poszukujemy cos większego dla drugiego synka. Szczerze powiem ze rozglądałam sie za czymś z przedziału wagowego 15-36kg i mam 3 typy:
Maxi Cosi Rodi XP2
Cybex Solution
ewentualnie Sunshine Kids Vega
Generalnie wszystkie te foteliki mają jednakowe własciwosci i co najwazniejsze "4" w testach z tymże fajny jest MC oraz sunshine o tyle że jest opcja regulacji szerokosci oparcia w zalezności od tego jakie duze(w sensie szerokie) jest dziecko ewentualnie czy jest w grubej kurtce czy np. cienkiej-fajnie bo mozna to regulowac i dopasowac szer fotelika do dziecka. Ciekawa jest tez w sunshine opcja zamontowania fotelika dodatkowo za pomocą systemu Y-strape safety system gdzie w pozostałych dwóch modelach fotelik tylko montujemy za pomocą pasów i istnieje ryzyko że bedzie latało na zakrętach,tak myśle. Prosze doradzić, który najlepiej by sie sprawdził w toyocie corolli 2002-chodzi o to żeby się zmieścił fotelik w auto-zeby nie było na styk, żeby był stabilny. zastanawiałam sie równiez nad isofix-sama do konca nie jestem tez uświadomiona czy w tym modelu toyoty jest podłaczenie pod isofix (gdzies wyczytałam że moze byc podłaczenie pod isofix ale brakuje jakiegos pasa górnego czy czegos w tym stylu i trzebaby dokupic dodatkowo jakies zabezpieczenie-pewnie coś przekręciłam ale tak to jest jak baba cos gdzies usłyszy i potem dalej to przekazuje). Pan jest fachowcem i licze na porade. Oczywiscie nie zamierzam kupic fotelika w ciemno z internetu ale najpierw robie wywiad środowiskowy i musze wiedzieć na czym sie skupić w 100% i dopiero potem pojechac i zobaczyc na zywo i przymierzyc. Zatem pozdrawiam serdecznie i oczekuje odpowiedzi.
Karolina :-)

reklama
Witam Pana,
jak to dobrze że trafiłam na to forum-może w końcu ktoś mi doradzi w zakupie fotelika. Mianowicie poszukuje kolejny fotelik dla mojego starszaka -młody ma 3,5 roku i wage 16kg-wcześniej przewozony był romerem king plus ale juz było za ciasno -generalnie mógłby jeszcze pojeździc w nim na siłe aczkolwiek młody ma jeszcze młodszego brata który własnie wskoczył w ten fotelik i tym samym poszukujemy cos większego dla drugiego synka. Szczerze powiem ze rozglądałam sie za czymś z przedziału wagowego 15-36kg i mam 3 typy:
Maxi Cosi Rodi XP2
Cybex Solution
ewentualnie Sunshine Kids Vega
Generalnie wszystkie te foteliki mają jednakowe własciwosci i co najwazniejsze "4" w testach z tymże fajny jest MC oraz sunshine o tyle że jest opcja regulacji szerokosci oparcia w zalezności od tego jakie duze(w sensie szerokie) jest dziecko ewentualnie czy jest w grubej kurtce czy np. cienkiej-fajnie bo mozna to regulowac i dopasowac szer fotelika do dziecka. Ciekawa jest tez w sunshine opcja zamontowania fotelika dodatkowo za pomocą systemu Y-strape safety system gdzie w pozostałych dwóch modelach fotelik tylko montujemy za pomocą pasów i istnieje ryzyko że bedzie latało na zakrętach,tak myśle. Prosze doradzić, który najlepiej by sie sprawdził w toyocie corolli 2002-chodzi o to żeby się zmieścił fotelik w auto-zeby nie było na styk, żeby był stabilny. zastanawiałam sie równiez nad isofix-sama do konca nie jestem tez uświadomiona czy w tym modelu toyoty jest podłaczenie pod isofix (gdzies wyczytałam że moze byc podłaczenie pod isofix ale brakuje jakiegos pasa górnego czy czegos w tym stylu i trzebaby dokupic dodatkowo jakies zabezpieczenie-pewnie coś przekręciłam ale tak to jest jak baba cos gdzies usłyszy i potem dalej to przekazuje). Pan jest fachowcem i licze na porade. Oczywiscie nie zamierzam kupic fotelika w ciemno z internetu ale najpierw robie wywiad środowiskowy i musze wiedzieć na czym sie skupić w 100% i dopiero potem pojechac i zobaczyc na zywo i przymierzyc. Zatem pozdrawiam serdecznie i oczekuje odpowiedzi.
Karolina :-)

Witam,

Isofixu się nie spodziewam w tym modelu z tego rocznika, Sunshine Kids Vega lub Monterey to zdecydowanie dobre kierunki - jak się sprawdzą w Toyocie? To sprawdzi Pani wyłącznie podczas przymiarek.

O pasach w górnych w 15-36 nie słyszałem - jedynie patent Y Strap. Czasem są też takie dodatkowe paski bodajże w MC, ale na bezpieczeństwo nie mają one żadnego wpływu.

Ostatnia sprawa to fakt, że dobrze dobrany 15-36 nie ma prawa "latać" na zakrętach - jak dziecko nie podróżuje w foteliku wystarczy przypiąć sam fotelik pasami...

Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt i wyłącznie bezpiecznych podróży!

Pozdrawiam
Piotr

Do góry