Witam! Jestem na etapie wyboru fotelika 0-13 , widzę , że wiele osób kupuje następny. Moją uwagę zwróciły takie modele jak Romer Baby safe SHR , Cybex aton i be safe izi go- czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modelami? Będę wdzięczna za informację
reklama
e-foteliki
doradca ds bezpieczeństwa
Witam. Napisal Pan wyzej, ze trifix jest o polke wyzej od versafix pod wieloma wzgledami. No wlasnie jak pan moze to niech pan napisze jakimi. Bo czytajac opis obydwu na stronie producenta wydaja sie byc takie same, a nawet versafix lepszy, gdyz posiada mozliwosc przymocowania fotelika na 3 sposoby. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Najłatwiej udać się do sklepu i przekonać na własnej skórze. A wszystkim począwszy od użytych systemów z zakresu bezpieczeństwa, rozmiarem, wielkością osłon itd itp.
Za dużo by wymieniać - tak jak napisałem wyżej, każdy sam zrozumie porównując oba modele na żywo.
Versafix przebija Trifixa wyłącznie lub aż tymi 3 sposobami montażu to fakt, tak naprawdę wszystko zależy od naszego auta, dziecka, potrzeb i portfela.
pozdrawiam
e-foteliki
Witam! Jestem na etapie wyboru fotelika 0-13 , widzę , że wiele osób kupuje następny. Moją uwagę zwróciły takie modele jak Romer Baby safe SHR , Cybex aton i be safe izi go- czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modelami? Będę wdzięczna za informację
Pewnie nikt się nie zgłosi - poza Izi Go mam dużo doświadczenia z oboma modelami. Oba są bardzo bezpieczne ze wskazaniem na Baby Safe (nie musi być SHR) z racji na 5 gwiazdek w adacu podczas crashu na bazie isofix.
pozdrawiam
Ma Pan racje , do chwili obecnej cisza. Dziękuję za informację. Mam jeszcze jedno pytanie , jako laikowi wydaje mi się ,ze 5 punktowe pasy są lepsze od 3 punktowych , ale sprzedawca twierdzi , że nie. Jadę dziś przymierzyć oba fotele , ale z decyzją jeszcze chwilę poczekam miłego dnia. To forum rozumiem rządzi się swoimi prawami , wszyscy pytaja , a tylko Pan odpowiada
e-foteliki
Ma Pan racje , do chwili obecnej cisza. Dziękuję za informację. Mam jeszcze jedno pytanie , jako laikowi wydaje mi się ,ze 5 punktowe pasy są lepsze od 3 punktowych , ale sprzedawca twierdzi , że nie. Jadę dziś przymierzyć oba fotele , ale z decyzją jeszcze chwilę poczekam miłego dnia. To forum rozumiem rządzi się swoimi prawami , wszyscy pytaja , a tylko Pan odpowiada
Odnośnie uprzęży to różnice są dwie:
- łatwiej tak małe dziecko zapiąć w uprząż 3 punktową, chociaż przy odrobinie wprawy 5 punktowa nie jest znacząco bardziej męcząca w montażu,
- 5 punktowa powinna być z zasady bezpieczniejsza podczas mocnych wypadków np wielokrotnych dachowań (rolek).
Mimo wszystko jeżeli będziemy źle zapinać lub "nie do końca" 5 punktową to już lepiej zdecydować się na 3 punktową - to wyłącznie kwestia indywidualna.
Osobiście wolę odrobinę więcej czasu poświęcić i zapewnić dziecku wyższy poziom bezpieczeństwa.
pozdrawiam!
Witam,
Isofixu się nie spodziewam w tym modelu z tego rocznika, Sunshine Kids Vega lub Monterey to zdecydowanie dobre kierunki - jak się sprawdzą w Toyocie? To sprawdzi Pani wyłącznie podczas przymiarek.
O pasach w górnych w 15-36 nie słyszałem - jedynie patent Y Strap. Czasem są też takie dodatkowe paski bodajże w MC, ale na bezpieczeństwo nie mają one żadnego wpływu.
Ostatnia sprawa to fakt, że dobrze dobrany 15-36 nie ma prawa "latać" na zakrętach - jak dziecko nie podróżuje w foteliku wystarczy przypiąć sam fotelik pasami...
Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt i wyłącznie bezpiecznych podróży!
Pozdrawiam
Piotr
Witam, dziekuje Panu bardzo za cenne wskazówki pozdrawiam i dziękuje za życzonka
Ma Pan rację , właśnie wróciłam , przymierzyłam Cybexa atona 2 i romera , atona dodatkowo z bazą , wówczas wg mnie najlepiej jest osadzony fotelik , ale dzieciaczek musiałbym w min siedzieć prawie pionowo , więc byłby ok tak około 6 miesiąca (przynajmniej tak mi się wydaje. Natomiast oba zamontowane bez bazy są wg mnie mało stabilne ,wyobrażałam sobie to trochę inaczej i teraz znów jestem na rozdrożu.Mam opla vectrę 98 rok , tylna kanapa jest nachylona w stosunku do oparcia pod dość dużym kątem i myślę , ze tu jest problem. Nie wiem co w tej sytuacji zrobić?
e-foteliki
Ma Pan rację , właśnie wróciłam , przymierzyłam Cybexa atona 2 i romera , atona dodatkowo z bazą , wówczas wg mnie najlepiej jest osadzony fotelik , ale dzieciaczek musiałbym w min siedzieć prawie pionowo , więc byłby ok tak około 6 miesiąca (przynajmniej tak mi się wydaje. Natomiast oba zamontowane bez bazy są wg mnie mało stabilne ,wyobrażałam sobie to trochę inaczej i teraz znów jestem na rozdrożu.Mam opla vectrę 98 rok , tylna kanapa jest nachylona w stosunku do oparcia pod dość dużym kątem i myślę , ze tu jest problem. Nie wiem co w tej sytuacji zrobić?
Witam,
Fotelik 0-13 przy poprawnej kompatybilności musi posiadać właściwy kąt nachylenia - dziecko nie ma prawa siedzieć pionowo. Foteliki 0-13 bez bazy z założenia nie są sztywne jak bunkier na kanapie bo nie posiadają systemów naciągania i zatrzaskiwania pasa - ciężko mi zdalnie coś więcej podpowiedzieć, proszę szukać i znaleźć sklep w którym odpowiedni personel dopasuje odpowiedni fotelika dla tego auta.
Powodzenia, pozdrawiam
Dziękuję za informację. Oczywiście się do nich zastosuje. Mam świadomość tego , że nie będzie to bunkier , ale miałam nadzieję, że chociaż będzie on stabilnie ułożony na kanapie, tzn żeby spód fotelika spoczywał całą powierzchnia na kanapie , a u mnie częściowo (około połową podstawy) jest zawieszony w powietrzu. Będę szukać dalej. Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam! Lucyna
Pozdrawiam! Lucyna
reklama
Witam. Dziękuję za podpowiedz odnośnie Trifixa. Muszę się przyznać ,że już przymierzyłam moją córkę do niego i czuła się w nim świetnie,choć teoretycznie jeszcze nie czas na przesiadkę(11mc). Mam jeszcze tylko pytanie na temat tych tapicerek 2013 smart zebra-czy one są faktycznie lepsze od tych podstawowych czy tylko ładniejsze ;-) i czy też w nich wyeliminowali czynniki szkodliwe?Pozdrawiam Małgorzata
PS.Dla zainteresowanych-Trifixy w Katowicach są dostępne w dobrej cenie w Fido.
PS.Dla zainteresowanych-Trifixy w Katowicach są dostępne w dobrej cenie w Fido.