reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam! Jestem na etapie wyboru fotelika 0-13 , widzę , że wiele osób kupuje następny. Moją uwagę zwróciły takie modele jak Romer Baby safe SHR , Cybex aton i be safe izi go- czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modelami? Będę wdzięczna za informację:)

reklama
Witam. Napisal Pan wyzej, ze trifix jest o polke wyzej od versafix pod wieloma wzgledami. No wlasnie jak pan moze to niech pan napisze jakimi. Bo czytajac opis obydwu na stronie producenta wydaja sie byc takie same, a nawet versafix lepszy, gdyz posiada mozliwosc przymocowania fotelika na 3 sposoby. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Najłatwiej udać się do sklepu i przekonać na własnej skórze. A wszystkim począwszy od użytych systemów z zakresu bezpieczeństwa, rozmiarem, wielkością osłon itd itp.

Za dużo by wymieniać - tak jak napisałem wyżej, każdy sam zrozumie porównując oba modele na żywo.

Versafix przebija Trifixa wyłącznie lub aż tymi 3 sposobami montażu to fakt, tak naprawdę wszystko zależy od naszego auta, dziecka, potrzeb i portfela.

pozdrawiam

Witam! Jestem na etapie wyboru fotelika 0-13 , widzę , że wiele osób kupuje następny. Moją uwagę zwróciły takie modele jak Romer Baby safe SHR , Cybex aton i be safe izi go- czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modelami? Będę wdzięczna za informację:)

Pewnie nikt się nie zgłosi - poza Izi Go mam dużo doświadczenia z oboma modelami. Oba są bardzo bezpieczne ze wskazaniem na Baby Safe (nie musi być SHR) z racji na 5 gwiazdek w adacu podczas crashu na bazie isofix.

pozdrawiam

Ma Pan racje , do chwili obecnej cisza. Dziękuję za informację. Mam jeszcze jedno pytanie , jako laikowi wydaje mi się ,ze 5 punktowe pasy są lepsze od 3 punktowych , ale sprzedawca twierdzi , że nie. Jadę dziś przymierzyć oba fotele , ale z decyzją jeszcze chwilę poczekam:) miłego dnia. To forum rozumiem rządzi się swoimi prawami , wszyscy pytaja , a tylko Pan odpowiada:)

Ma Pan racje , do chwili obecnej cisza. Dziękuję za informację. Mam jeszcze jedno pytanie , jako laikowi wydaje mi się ,ze 5 punktowe pasy są lepsze od 3 punktowych , ale sprzedawca twierdzi , że nie. Jadę dziś przymierzyć oba fotele , ale z decyzją jeszcze chwilę poczekam:) miłego dnia. To forum rozumiem rządzi się swoimi prawami , wszyscy pytaja , a tylko Pan odpowiada:)

Odnośnie uprzęży to różnice są dwie:

- łatwiej tak małe dziecko zapiąć w uprząż 3 punktową, chociaż przy odrobinie wprawy 5 punktowa nie jest znacząco bardziej męcząca w montażu,
- 5 punktowa powinna być z zasady bezpieczniejsza podczas mocnych wypadków np wielokrotnych dachowań (rolek).

Mimo wszystko jeżeli będziemy źle zapinać lub "nie do końca" 5 punktową to już lepiej zdecydować się na 3 punktową - to wyłącznie kwestia indywidualna.

Osobiście wolę odrobinę więcej czasu poświęcić i zapewnić dziecku wyższy poziom bezpieczeństwa.
:tak: pozdrawiam!

Witam,

Isofixu się nie spodziewam w tym modelu z tego rocznika, Sunshine Kids Vega lub Monterey to zdecydowanie dobre kierunki - jak się sprawdzą w Toyocie? To sprawdzi Pani wyłącznie podczas przymiarek.

O pasach w górnych w 15-36 nie słyszałem - jedynie patent Y Strap. Czasem są też takie dodatkowe paski bodajże w MC, ale na bezpieczeństwo nie mają one żadnego wpływu.

Ostatnia sprawa to fakt, że dobrze dobrany 15-36 nie ma prawa "latać" na zakrętach - jak dziecko nie podróżuje w foteliku wystarczy przypiąć sam fotelik pasami...

Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt i wyłącznie bezpiecznych podróży!

Pozdrawiam
Piotr

Witam, dziekuje Panu bardzo za cenne wskazówki :) pozdrawiam i dziękuje za życzonka

Ma Pan rację , właśnie wróciłam , przymierzyłam Cybexa atona 2 i romera , atona dodatkowo z bazą , wówczas wg mnie najlepiej jest osadzony fotelik , ale dzieciaczek musiałbym w min siedzieć prawie pionowo , więc byłby ok tak około 6 miesiąca (przynajmniej tak mi się wydaje. Natomiast oba zamontowane bez bazy są wg mnie mało stabilne ,wyobrażałam sobie to trochę inaczej i teraz znów jestem na rozdrożu.Mam opla vectrę 98 rok , tylna kanapa jest nachylona w stosunku do oparcia pod dość dużym kątem i myślę , ze tu jest problem. Nie wiem co w tej sytuacji zrobić?

Ma Pan rację , właśnie wróciłam , przymierzyłam Cybexa atona 2 i romera , atona dodatkowo z bazą , wówczas wg mnie najlepiej jest osadzony fotelik , ale dzieciaczek musiałbym w min siedzieć prawie pionowo , więc byłby ok tak około 6 miesiąca (przynajmniej tak mi się wydaje. Natomiast oba zamontowane bez bazy są wg mnie mało stabilne ,wyobrażałam sobie to trochę inaczej i teraz znów jestem na rozdrożu.Mam opla vectrę 98 rok , tylna kanapa jest nachylona w stosunku do oparcia pod dość dużym kątem i myślę , ze tu jest problem. Nie wiem co w tej sytuacji zrobić?

Witam,

Fotelik 0-13 przy poprawnej kompatybilności musi posiadać właściwy kąt nachylenia - dziecko nie ma prawa siedzieć pionowo. Foteliki 0-13 bez bazy z założenia nie są sztywne jak bunkier na kanapie bo nie posiadają systemów naciągania i zatrzaskiwania pasa - ciężko mi zdalnie coś więcej podpowiedzieć, proszę szukać i znaleźć sklep w którym odpowiedni personel dopasuje odpowiedni fotelika dla tego auta.

Powodzenia, pozdrawiam

Dziękuję za informację. Oczywiście się do nich zastosuje. Mam świadomość tego , że nie będzie to bunkier , ale miałam nadzieję, że chociaż będzie on stabilnie ułożony na kanapie, tzn żeby spód fotelika spoczywał całą powierzchnia na kanapie , a u mnie częściowo (około połową podstawy) jest zawieszony w powietrzu. Będę szukać dalej. Dziękuję za pomoc:)
Pozdrawiam! Lucyna

reklama
Witam. Dziękuję za podpowiedz odnośnie Trifixa. Muszę się przyznać ,że już przymierzyłam moją córkę do niego i czuła się w nim świetnie,choć teoretycznie jeszcze nie czas na przesiadkę(11mc). Mam jeszcze tylko pytanie na temat tych tapicerek 2013 smart zebra-czy one są faktycznie lepsze od tych podstawowych czy tylko ładniejsze ;-) i czy też w nich wyeliminowali czynniki szkodliwe?Pozdrawiam Małgorzata
PS.Dla zainteresowanych-Trifixy w Katowicach są dostępne w dobrej cenie w Fido.

Do góry