reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam
A ile ma lat córeczka bo poza wagą wiek jest również ważny? :tak:

Córeczka ma 3 latka (luty) :)

Lucy odpowiedziałam na priv, pozdrawiam!
Zuza-Anna my podobnie po przejrzeniu informacji (także na tym wątku) oraz przymierzeniu młodego do fotelików wybraliśmy na fotelik 9-18 Romer King Plus :) teraz od miesiąca młody jeździ w Romerze Kid :) znowu - informacje, testy w necie, wycieczka do sklepu (braliśmy jeszcze pod uwagę trzy inne, dwóch nie było w sklepach więc odpadły z racji braku mozliwości przymierzenia i dziecka i do samochodu, trzeci to Maxi Cosi Rodi) i znowu padło na Romera :D a że z Kinga zadowoleni byliśmy bardzo, to bez problemu wzięliśmy Kida :) mimo że dziecko nie ma jeszcze 15kg to już czas najwyższy był na przesiadkę, nawet w następnym musieliśmy od razu podnieść zagłówek! Myśleliśmy jeszcze o Romerze Kid Plus, ale stwierdziliśmy że nie musimy dopłacać 100zł po to tylko by mieć rozchylane boki, skoro i tak mamy szczupłe dziecko ;) kupowaliśmy w sklepie stacjonarnym w styczniu, a więc model z 2012 roku i zapłaciliśmy niecałe 400zł zamiast 650zł :)
Pozdrawiam :)

Dziękuje za opinie musze sie wybrac do sklepu i poogladac :)

reklama
Witam,

Bardzo proszę o pomoc - nie wiem czy trafiłam na dobre forum ponieważ nigdzie nie mogłam znaleźć nic na poniższy temat. Zakupiłam fotelik Romer King plus 2012; wszystko jest super, montowanie do samochodu - siedzi bardzo stabilnie, ale jest jedna rzecz, która mnie niepokoi - jak zapinam dziecko i dociągam pasy przednim paskiem w foteliku nie słychać "klik", dociągam naprawdę mocno i nic. Próbowałam również dociągnąć bez dziecka, jeszcze mocniej, i również nie słychać "klik". W instrukcji jasno pisze, że przy dociąganiu powinno "kliknąć", wtedy dziecko jest prawidłowo trzymane przez pasy. Ponadto gdy całkowicie zaciągnie się pasy bez dziecka to z tyłu zahacza się części która przytrzymuje obydwa pasy (taki płaski kawałek plastiku) i trzeba go wepchnąć w skorupę aby poprawnie leżał. Czy tak powinno to być? Czy "klik" przy dociąganiu jest faktycznie konieczny-czy jest to jakaś wada fabryczna? Będę wdzięczna za informacje.

Agata

Witam,

Bardzo proszę o pomoc - nie wiem czy trafiłam na dobre forum ponieważ nigdzie nie mogłam znaleźć nic na poniższy temat. Zakupiłam fotelik Romer King plus 2012; wszystko jest super, montowanie do samochodu - siedzi bardzo stabilnie, ale jest jedna rzecz, która mnie niepokoi - jak zapinam dziecko i dociągam pasy przednim paskiem w foteliku nie słychać "klik", dociągam naprawdę mocno i nic. Próbowałam również dociągnąć bez dziecka, jeszcze mocniej, i również nie słychać "klik". W instrukcji jasno pisze, że przy dociąganiu powinno "kliknąć", wtedy dziecko jest prawidłowo trzymane przez pasy. Ponadto gdy całkowicie zaciągnie się pasy bez dziecka to z tyłu zahacza się części która przytrzymuje obydwa pasy (taki płaski kawałek plastiku) i trzeba go wepchnąć w skorupę aby poprawnie leżał. Czy tak powinno to być? Czy "klik" przy dociąganiu jest faktycznie konieczny-czy jest to jakaś wada fabryczna? Będę wdzięczna za informacje.

Agata

Witam,

Proszę się nie martwić - wszystko jest ok. Wszystkie nowsze modele King Plusa od 2011 nie posiadają już tej funkcji, a w instrukcji po prostu nie skorygowano tej kwestii.

Pozdrawiam

Witam. Bardzo prosze o pomoc. Ktorego Romera Pan poleca w przedziale wagowym 9-18 pasujacego do opel insignia z isofix i TT oraz do opel astra gsi z 93 roku ze zwyklymi pasami? Podoba mi sie Trifix ze wzgledu na system antyrotacyjny oraz system pochlaniajacy energie, ale jego chyba nie mozna zapiac zwyklymi pasami, wiec dlatego myslalam o Duo Plus TT. Wyzej napisal Pan o Versafix, ktory jest nowoscia i teoretycznie spelnial by moje oczekawania, ale wlasnie jest to nowosc, wiec pewnie brak jest jakichkolwiek wynikow testow adac. Mozna przypuszczac, ze jak na te firme zdobedzie on 4, ale czy napewno? Nie wiem juz co robic, a szybko musze sie zdecydowac. Dodam jeszcze, ze jezdzimy w dlugie trasy 12 h, wiec zalezy mi nie tylko na bezpieczenstwie ale rowniez na wygodzie synka. Niech mi Pan doradzi...

Witam. Chciałabym poznać Pana opinię odnośnie Versafixa,jak wypada w porównaniu z Trifixem?Czy będzie testowany w maju przez ADAC?A może warto poczekać na Xtensafixa? W maju córka skończy rok i pomału szukam odpowiedniego fotelika 9-18 lub 9-36.Dodam, że auto ma isofix i TT.
Pozdrawiam Małgorzata

Witam. Bardzo prosze o pomoc. Ktorego Romera Pan poleca w przedziale wagowym 9-18 pasujacego do opel insignia z isofix i TT oraz do opel astra gsi z 93 roku ze zwyklymi pasami? Podoba mi sie Trifix ze wzgledu na system antyrotacyjny oraz system pochlaniajacy energie, ale jego chyba nie mozna zapiac zwyklymi pasami, wiec dlatego myslalam o Duo Plus TT. Wyzej napisal Pan o Versafix, ktory jest nowoscia i teoretycznie spelnial by moje oczekawania, ale wlasnie jest to nowosc, wiec pewnie brak jest jakichkolwiek wynikow testow adac. Mozna przypuszczac, ze jak na te firme zdobedzie on 4, ale czy napewno? Nie wiem juz co robic, a szybko musze sie zdecydowac. Dodam jeszcze, ze jezdzimy w dlugie trasy 12 h, wiec zalezy mi nie tylko na bezpieczenstwie ale rowniez na wygodzie synka. Niech mi Pan doradzi...

Z 9-18 do aut z i bez isofixu polecam Romer Safefix Plus oraz nowość Romer Versafix. Czy będzie pasować do Insigni i GSI - nie mam pojęcia, bez przymiarki nikt tego nie potwierdzi.

Czy zdobędzie 4 napewno? Nic pewnie nie jest ale obstawiam na 99,9, że tak ;-)

Pozdrawiam

Witam. Chciałabym poznać Pana opinię odnośnie Versafixa,jak wypada w porównaniu z Trifixem?Czy będzie testowany w maju przez ADAC?A może warto poczekać na Xtensafixa? W maju córka skończy rok i pomału szukam odpowiedniego fotelika 9-18 lub 9-36.Dodam, że auto ma isofix i TT.
Pozdrawiam Małgorzata

Trifix wg mnie jest absolutnie najlepszym fotelem 9-18 fwf na rynku - Versafix jest również bardzo dobry, ale Trifix jest wg mnie o półkę wyższy pod wieloma względami. Czy będzie testowany, to się okaże.

Jeżeli miałbym auto z Isofix i TT to bez dwóch zdań postawiłbym na Trifixa.

pozdrawiam

reklama
Witam. Napisal Pan wyzej, ze trifix jest o polke wyzej od versafix pod wieloma wzgledami. No wlasnie jak pan moze to niech pan napisze jakimi. Bo czytajac opis obydwu na stronie producenta wydaja sie byc takie same, a nawet versafix lepszy, gdyz posiada mozliwosc przymocowania fotelika na 3 sposoby. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Do góry