reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

reklama
Witam serdecznie ,

Mamy dylemat , jak wszyscy co do wyboru fotelika . Zastanawiamy się nad fotelikiem z przedziału 9-36 , ale z tego co wyczytałam na forum bezpieczeństwo takiego fotelika jest niższe niż fotelika z przedziału 9-18 .
Chcieliśmy kupić fotelik maxi cosi z bazą , ale nie wiedziałam że bazy Family Fix nie zamontuje się tak jak jej poprzedniczki EasyBase na pasach :( tylko samochód wyposażony musi być w system isofix , a nasz niestety nie jest :( audi A3. Jaki fotelik poleciłby nam Pan z przedziału 9-18 i 9-36 , chodzi mi o najbezpieczniejszy model jaki istnieje na rynku .. cena w tym wypadku nie gra żadnej roli.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Agnieszka

Witam,

Tak z ciekawości zapytam - ile zajęło przeczytanie całości ? :-D

Versafix pojawi się w połowie kwietnia - podobno na 100%, ale to zawsze teoria w dodatku nie moja więc głowy nie dam. Ale skoro może Pan czekać to proszę czekać bo wg mnie warto!

Czy lepszy i bezpieczniejszy? No dziś możemy gdybać na podstawie opisu, braku testów, zapowiedzi, filmów etc - w teorii wg mnie będzie równie bezpieczny bądź delikatnie bezpieczniejszy, same rozwiązania użytkowania będą zdecydowanie nowocześniejsze.

Chciałem zapytać o auto - już widzę Vectra Isofix bez TT, no to odpowiedź dla mnie jest prosta = nie ma sensu czekać na Versafixa skoro nie ma Pan TT gdyż wg mnie bez 3 punktu stabilizacji będzie gorzej. W Versafix jest TT jako ten punkt, w Safefix ma Pan podporę więc odpowiedź już jest jasna.

Wśród fotelików FWF 9-18 z Isofix bez TT Safefix to mój ulubiony model i moje dziecko jeździło by właśnie w nim!

Pozdrawiam, proszę przymierzyć i zdać relację!

Temat jak dobrą książkę, czyta się z zapartym tchem:-)

Mierzyłem już Safefixa i podobno dobrze leży. Czy Pana zastanę w Michałowicach? Potwierdziłbym kompatybilność i ...zakończył poszukiwania.

Witam serdecznie ,
Mamy dylemat , jak wszyscy co do wyboru fotelika . Zastanawiamy się nad fotelikiem z przedziału 9-36 , ale z tego co wyczytałam na forum bezpieczeństwo takiego fotelika jest niższe niż fotelika z przedziału 9-18 .
Chcieliśmy kupić fotelik maxi cosi z bazą , ale nie wiedziałam że bazy Family Fix nie zamontuje się tak jak jej poprzedniczki EasyBase na pasach :( tylko samochód wyposażony musi być w system isofix , a nasz niestety nie jest :( audi A3. Jaki fotelik poleciłby nam Pan z przedziału 9-18 i 9-36 , chodzi mi o najbezpieczniejszy model jaki istnieje na rynku .. cena w tym wypadku nie gra żadnej roli.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Agnieszka

Witam,

Podobnie jak w większości innych przypadków albo coś rwf 0-18 lub 9-25, albo klasycznych fwf czyli 9-18.

Jak coś z rwf to jak już wyżej pisałem max-way, multitech 2, ew mc mobi

jeżeli klasyki fwf to jak wyżej king plus, tobi, besafe itp

A3 teoretycznie ma nisko osadzone zamki pasów więc powinien się lubić z większością fotelików - tak czy siak wątpliwości odnośnie kompatybilności rozwieje tylko praktyka czyli montaż właściwy.

pozdrawiam!

Z przyjemnością informuję, że jako pierwsi w Polsce wprowadziliśmy dziś do sprzedaży najnowsze dzieło Romera fotelik Romer Versafix 9-18kg.

Jego kluczową cechą jest fakt, że można zamontować go na 3 sposoby: klasycznie pasami samochodowymi, za pomocą systemu isofix oraz za pomocą systemu isofix i toptether.

Dodatkowym atutem jest fakt, że Versafix posiada wbudowany pas TT i nie trzeba do niego dopłacać.

Zapraszam do lektury i obejrzenia filmu YT.
Fotelik Romer Versafix 2013 - e-foteliki.pl

[video=youtube;2gdRNbOJVNM]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2gdRNbOJVNM[/video]

Pozdrawiam
Piotr

Dzień dobry, dziekuję za szybką odpwoedź , a co Pan sądzi o fotelikach firmy cybex , dokładnie o modelu juno fix , są różne opinie na temat systemu ochrony tułowia ..

Dzień dobry, dziekuję za szybką odpwoedź , a co Pan sądzi o fotelikach firmy cybex , dokładnie o modelu juno fix , są różne opinie na temat systemu ochrony tułowia ..

Nie skreślam ich, ale osobiście wolę klasyczne uprzęże właśnie z racji większego bezpieczeństwo podczas dachowania.

pozdrawiam

Witam Pana,
jak to dobrze że trafiłam na to forum-może w końcu ktoś mi doradzi w zakupie fotelika. Mianowicie poszukuje kolejny fotelik dla mojego starszaka -młody ma 3,5 roku i wage 16kg-wcześniej przewozony był romerem king plus ale juz było za ciasno -generalnie mógłby jeszcze pojeździc w nim na siłe aczkolwiek młody ma jeszcze młodszego brata który własnie wskoczył w ten fotelik i tym samym poszukujemy cos większego dla drugiego synka. Szczerze powiem ze rozglądałam sie za czymś z przedziału wagowego 15-36kg i mam 3 typy:
Maxi Cosi Rodi XP2
Cybex Solution
ewentualnie Sunshine Kids Vega
Generalnie wszystkie te foteliki mają jednakowe własciwosci i co najwazniejsze "4" w testach z tymże fajny jest MC oraz sunshine o tyle że jest opcja regulacji szerokosci oparcia w zalezności od tego jakie duze(w sensie szerokie) jest dziecko ewentualnie czy jest w grubej kurtce czy np. cienkiej-fajnie bo mozna to regulowac i dopasowac szer fotelika do dziecka. Ciekawa jest tez w sunshine opcja zamontowania fotelika dodatkowo za pomocą systemu Y-strape safety system gdzie w pozostałych dwóch modelach fotelik tylko montujemy za pomocą pasów i istnieje ryzyko że bedzie latało na zakrętach,tak myśle. Prosze doradzić, który najlepiej by sie sprawdził w toyocie corolli 2002-chodzi o to żeby się zmieścił fotelik w auto-zeby nie było na styk, żeby był stabilny. zastanawiałam sie równiez nad isofix-sama do konca nie jestem tez uświadomiona czy w tym modelu toyoty jest podłaczenie pod isofix (gdzies wyczytałam że moze byc podłaczenie pod isofix ale brakuje jakiegos pasa górnego czy czegos w tym stylu i trzebaby dokupic dodatkowo jakies zabezpieczenie-pewnie coś przekręciłam ale tak to jest jak baba cos gdzies usłyszy i potem dalej to przekazuje). Pan jest fachowcem i licze na porade. Oczywiscie nie zamierzam kupic fotelika w ciemno z internetu ale najpierw robie wywiad środowiskowy i musze wiedzieć na czym sie skupić w 100% i dopiero potem pojechac i zobaczyc na zywo i przymierzyc. Zatem pozdrawiam serdecznie i oczekuje odpowiedzi.
Karolina :-)

reklama
Witam Pana,
jak to dobrze że trafiłam na to forum-może w końcu ktoś mi doradzi w zakupie fotelika. Mianowicie poszukuje kolejny fotelik dla mojego starszaka -młody ma 3,5 roku i wage 16kg-wcześniej przewozony był romerem king plus ale juz było za ciasno -generalnie mógłby jeszcze pojeździc w nim na siłe aczkolwiek młody ma jeszcze młodszego brata który własnie wskoczył w ten fotelik i tym samym poszukujemy cos większego dla drugiego synka. Szczerze powiem ze rozglądałam sie za czymś z przedziału wagowego 15-36kg i mam 3 typy:
Maxi Cosi Rodi XP2
Cybex Solution
ewentualnie Sunshine Kids Vega
Generalnie wszystkie te foteliki mają jednakowe własciwosci i co najwazniejsze "4" w testach z tymże fajny jest MC oraz sunshine o tyle że jest opcja regulacji szerokosci oparcia w zalezności od tego jakie duze(w sensie szerokie) jest dziecko ewentualnie czy jest w grubej kurtce czy np. cienkiej-fajnie bo mozna to regulowac i dopasowac szer fotelika do dziecka. Ciekawa jest tez w sunshine opcja zamontowania fotelika dodatkowo za pomocą systemu Y-strape safety system gdzie w pozostałych dwóch modelach fotelik tylko montujemy za pomocą pasów i istnieje ryzyko że bedzie latało na zakrętach,tak myśle. Prosze doradzić, który najlepiej by sie sprawdził w toyocie corolli 2002-chodzi o to żeby się zmieścił fotelik w auto-zeby nie było na styk, żeby był stabilny. zastanawiałam sie równiez nad isofix-sama do konca nie jestem tez uświadomiona czy w tym modelu toyoty jest podłaczenie pod isofix (gdzies wyczytałam że moze byc podłaczenie pod isofix ale brakuje jakiegos pasa górnego czy czegos w tym stylu i trzebaby dokupic dodatkowo jakies zabezpieczenie-pewnie coś przekręciłam ale tak to jest jak baba cos gdzies usłyszy i potem dalej to przekazuje). Pan jest fachowcem i licze na porade. Oczywiscie nie zamierzam kupic fotelika w ciemno z internetu ale najpierw robie wywiad środowiskowy i musze wiedzieć na czym sie skupić w 100% i dopiero potem pojechac i zobaczyc na zywo i przymierzyc. Zatem pozdrawiam serdecznie i oczekuje odpowiedzi.
Karolina :-)

Witam,

Isofixu się nie spodziewam w tym modelu z tego rocznika, Sunshine Kids Vega lub Monterey to zdecydowanie dobre kierunki - jak się sprawdzą w Toyocie? To sprawdzi Pani wyłącznie podczas przymiarek.

O pasach w górnych w 15-36 nie słyszałem - jedynie patent Y Strap. Czasem są też takie dodatkowe paski bodajże w MC, ale na bezpieczeństwo nie mają one żadnego wpływu.

Ostatnia sprawa to fakt, że dobrze dobrany 15-36 nie ma prawa "latać" na zakrętach - jak dziecko nie podróżuje w foteliku wystarczy przypiąć sam fotelik pasami...

Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt i wyłącznie bezpiecznych podróży!

Pozdrawiam
Piotr

Do góry