reklama
Lucy odpowiedziałam na priv, pozdrawiam!
Zuza-Anna my podobnie po przejrzeniu informacji (także na tym wątku) oraz przymierzeniu młodego do fotelików wybraliśmy na fotelik 9-18 Romer King Plus teraz od miesiąca młody jeździ w Romerze Kid znowu - informacje, testy w necie, wycieczka do sklepu (braliśmy jeszcze pod uwagę trzy inne, dwóch nie było w sklepach więc odpadły z racji braku mozliwości przymierzenia i dziecka i do samochodu, trzeci to Maxi Cosi Rodi) i znowu padło na Romera a że z Kinga zadowoleni byliśmy bardzo, to bez problemu wzięliśmy Kida mimo że dziecko nie ma jeszcze 15kg to już czas najwyższy był na przesiadkę, nawet w następnym musieliśmy od razu podnieść zagłówek! Myśleliśmy jeszcze o Romerze Kid Plus, ale stwierdziliśmy że nie musimy dopłacać 100zł po to tylko by mieć rozchylane boki, skoro i tak mamy szczupłe dziecko kupowaliśmy w sklepie stacjonarnym w styczniu, a więc model z 2012 roku i zapłaciliśmy niecałe 400zł zamiast 650zł
Pozdrawiam
Zuza-Anna my podobnie po przejrzeniu informacji (także na tym wątku) oraz przymierzeniu młodego do fotelików wybraliśmy na fotelik 9-18 Romer King Plus teraz od miesiąca młody jeździ w Romerze Kid znowu - informacje, testy w necie, wycieczka do sklepu (braliśmy jeszcze pod uwagę trzy inne, dwóch nie było w sklepach więc odpadły z racji braku mozliwości przymierzenia i dziecka i do samochodu, trzeci to Maxi Cosi Rodi) i znowu padło na Romera a że z Kinga zadowoleni byliśmy bardzo, to bez problemu wzięliśmy Kida mimo że dziecko nie ma jeszcze 15kg to już czas najwyższy był na przesiadkę, nawet w następnym musieliśmy od razu podnieść zagłówek! Myśleliśmy jeszcze o Romerze Kid Plus, ale stwierdziliśmy że nie musimy dopłacać 100zł po to tylko by mieć rozchylane boki, skoro i tak mamy szczupłe dziecko kupowaliśmy w sklepie stacjonarnym w styczniu, a więc model z 2012 roku i zapłaciliśmy niecałe 400zł zamiast 650zł
Pozdrawiam
e-foteliki
doradca ds bezpieczeństwa
Witam
juz tu kiedys bylam... pytalam.... dostalam odpowiedz... i kupilam fotelik z ktorego jestem bardzo zadowolona
wiec pytam po raz kolejny bo moje dizecko uroslo i czas na kolejna zmiane
Córeczka wazy juz ok.16-17kg i ma fotelik romer maxi king (on jest chyba 9-18kg)... widze ze juz jest coraz mniej miejsca wiec musze zaczac sie rozgladac w temacie i szukac czegos nowego
Prosze mi doradzic jaki teraz moglabym kupic. Z romera jestem bardzo zadowolona i oczywiscie bardzo wazne jest dla mnie bezpieczenstwo ale patrze tez na cene
pozdrawiam
Witam
A ile ma lat córeczka bo poza wagą wiek jest również ważny?
e-foteliki
Proszę nam doradzić jeśli to nie problem.
Mamy auto volvo s 40 (to tak pisze bo u nas troszkę jest problem w sklepach aby przymierzyć fotelik do auta no i nie wszystkie modele o których myślimy są w tych sklepach, a Pan ma bardzo dużą wiedzę i pewnie nawet w tym ma rozeznanie jaki fotelik w jakim aucie najbardziej wskazany - kompatybilny z danym autem - być może akurat o naszym modelu auta Pan to wie - ale to niekoniecznie jakoś sobie poprzymierzamy foteliki)
Nasze dzieciątko ma 10 miesięcy wiec szukamy fotelika w przedziale 9-18 miesięcy - auto nie ma zaczepów do isofixa ( Tu pytanie od razu czy kupując fotelik z isofixem mozna go po prostu zapinać pasami czy już ten isofix automatycznie wyklucza zapinanie na pasy?)
Mamy kilka modeli upatrzonych ale nie mamy pojęcia który z nich wybrać. Gdyby Pan nam doradził , który jest najlepszy pod każdym względem bylibyśmy bardzo wdzięczni.
1. Cam Viaggiosiciuro Isofix S157
2. Romer king plus
2. Romer duo plus
3. Chicco Xpace Isofix (to raczej odpada podobno słaba ochrona w testach czołowych)
3. Cybex juno-fix ( to również raczej odpada - dziecko wypada z fotelika w testach z dachowaniem)
To są nasze trzy pozycje (na drugim miejscu są dwa romery równorzędnie i na trzecim też równorzędnie - ale te z 3 miejsca raczej do odrzucenia.
BARDZO PROSIMY O POMOC. Co powinniśmy wybrać Pana zdaniem ? Dziękuję z góry za nieocenioną pomoc. pozdrawiamy.
Witam - oczywiście nie jestem ekspertem, ale spróbuje coś doradzić
Czy brali Państwo też pod uwagę foteliki RWF?
Niestety w przypadku auta - były u nas, ale totalnie nie pamiętam jaki był tego wynik...
Skoro auto nie ma uchwytów isofix to chyba nie warto przepłacać z myślą o przyszłości.
1. Cam - nie znam, ocena ok, ale nie wypowiadam się o fotelikach o których nie mam bladego pojęcia. (niezła cena).
2. Wśród 9-18 montowanych pasami to zawsze mój faworyt - jeżeli jest kompatybilny z autem to mamy fortecę.
2. Hmmm no na plus isofix - poza tym detalem wolę jednak King Plusa (zagłówek, wymiary itd).
3. Nie przepadam za firmą, fotelika nie znam
3. Test side i front impactu bardzo dobry, ale zgoda, że ostatnio pojawiła się ta sprawa z filmem od romer britax (temat rzeka, niestety nie mam czasu go rozwinąć).
Dodatkowo też proponuję rzucić okiem na tobiego lub w innym kierunku czyli rwf - wtedy najlepiej wybrać ze 2, 3 modele, pojechać do sklepu przymierzać dziecko do fotelika, foteliki do auta i na tej podstawie podjąć decyzję.
Pozdrawiam
e-foteliki
Odpisał mi Pan z Dorel Polska
"Witam
Z tyłu fotelika jest biało pomarańczowa naklejka, na białej części jest kod kreskowy i trzy rzędy cyfr, najniższy rząd ma tylko 4 cyfry . One właśnie są kodem daty produkcji, dwie pierwsze to numer tygodnia w roku natomiast dwie nastepne to koncówka roku. Pozdrawiam Piotr Domanik"
Być może komuś to info się przyda w przyszłości.
Swoją drogą kupiłem MC Tobi.
Do Fabii 2006 combi pasuje b. dobrze. Pasy są wystarczająco długie. Jak się fotelik sprawuje dam znać za jakiś czas, póki co zbyt krótko go używam. Jedyne co zauważyłem to to, że dość ciężko (hm, przy przymiarkach jakoś nie zwróciłem na to uwagi) dociąga się pasy w foteliku, tak aby pokazała się "zielona kreseczka" na wskaźniku prawidłowego ich napięcia i szczerze mówiąc nie wiem czy to normalne czy jednak jakiś defekt :?:
Dziękujemy za powrót i podzielenie się informacją w sprawie rocznika i kompatybilności z fabią. (oczywiście nawet jak ktoś inny ma fabie to i tak najlepiej przymierzać)
Pasy w Tobim wg mojej opinii ściąga się trochę ciężej, samej kreseczce też nie ma co ślep ufać (ściągamy uprzęże bardzo mocno, wg mnie mocniej niż kreseczka nakazuje).
Ciężko wirtualnie ocenić czy to defekt - wątpię, ale proszę rozwiać swoje wątpliwości jak będą kiedyś Państwo na zakupach ściągając uprzęże w innym Tobim.
Pozdrawiam
e-foteliki
Lucy odpowiedziałam na priv, pozdrawiam!
Pozdrawiam
Dziękujemy za bardzo przydatną opinię! Dużo brakowało do tych ustawowych 15kg? W jakim wieku było dziecko? pozdrawiam
Dziękujemy serdecznie za podpowiedź i Pana (naszym zdaniem EKSPERTA ) opinię. Nad RWF się nie zastanawialiśmy i raczej odpadają te foteliki z uwagi na to , że nasz synek nie bardzo lubi "samotność w sieci" a tak tyłem do kierunku ma troszkę mniejsze pole widzenia - obawiam się , że chwila moment i byłby płacz właśnie z "osamotnienia" a tak chociaż widzi mnie lub męża od tyłu . Wertując zawartość netu - odpada jednak ten fotelik CAM (mimo, iż cena faktycznie zachęcająca i ładne kolory i super estetyka na "moje oko". Teraz pozostaje romer king do przymiarki - ale skoro Pan uważa , że warto zwrócić uwagę na MC Tobi to chyba faktycznie zwrócimy na niego uwagę (Pana zdaniem jest tak samo bezpieczny ? Łatwy w obsłudze? Dość szeroki zagłówek i siedzisko a jednak równie bezpieczny ? ) Jeszcze jeden fotelik zwrócił moją uwagę ale o nim to już właściwie nie mam pojęcia co myśleć - Może ma Pan jakiś pogląd na ten fotelik
[h=2]Maxi-Cosi Pearl Dress Blue 9-18Kg. A wstawię tu tez stronę o tym CAM (zupełny brak pochwał) i pochwałę dla tego fotelika Pearl. Pozdrawiam. Dziękuje jeszcze raz za odpowiedź i bardzo proszę o odniesienie się do mojej wypowiedzi teraźniejszej. (Mam nadzieję , że po raz ostatni zawracam Panu głowę w tej sprawie Joanna[/h]
[h=2]Maxi-Cosi Pearl Dress Blue 9-18Kg. A wstawię tu tez stronę o tym CAM (zupełny brak pochwał) i pochwałę dla tego fotelika Pearl. Pozdrawiam. Dziękuje jeszcze raz za odpowiedź i bardzo proszę o odniesienie się do mojej wypowiedzi teraźniejszej. (Mam nadzieję , że po raz ostatni zawracam Panu głowę w tej sprawie Joanna[/h]
Zapomniałam o stronie wstawiam terazDziękujemy serdecznie za podpowiedź i Pana (naszym zdaniem EKSPERTA ) opinię. Nad RWF się nie zastanawialiśmy i raczej odpadają te foteliki z uwagi na to , że nasz synek nie bardzo lubi "samotność w sieci" a tak tyłem do kierunku ma troszkę mniejsze pole widzenia - obawiam się , że chwila moment i byłby płacz właśnie z "osamotnienia" a tak chociaż widzi mnie lub męża od tyłu . Wertując zawartość netu - odpada jednak ten fotelik CAM (mimo, iż cena faktycznie zachęcająca i ładne kolory i super estetyka na "moje oko". Teraz pozostaje romer king do przymiarki - ale skoro Pan uważa , że warto zwrócić uwagę na MC Tobi to chyba faktycznie zwrócimy na niego uwagę (Pana zdaniem jest tak samo bezpieczny ? Łatwy w obsłudze? Dość szeroki zagłówek i siedzisko a jednak równie bezpieczny ? ) Jeszcze jeden fotelik zwrócił moją uwagę ale o nim to już właściwie nie mam pojęcia co myśleć - Może ma Pan jakiś pogląd na ten fotelik
Maxi-Cosi Pearl Dress Blue 9-18Kg. A wstawię tu tez stronę o tym CAM (zupełny brak pochwał) i pochwałę dla tego fotelika Pearl. Pozdrawiam. Dziękuje jeszcze raz za odpowiedź i bardzo proszę o odniesienie się do mojej wypowiedzi teraźniejszej. (Mam nadzieję , że po raz ostatni zawracam Panu głowę w tej sprawie Joanna
Wyniki testu dziecięcych fotelików samochodowych - Gazetawroclawska.pl
e-foteliki
Dziękujemy serdecznie za podpowiedź i Pana (naszym zdaniem EKSPERTA ) opinię. Nad RWF się nie zastanawialiśmy i raczej odpadają te foteliki z uwagi na to , że nasz synek nie bardzo lubi "samotność w sieci" a tak tyłem do kierunku ma troszkę mniejsze pole widzenia - obawiam się , że chwila moment i byłby płacz właśnie z "osamotnienia" a tak chociaż widzi mnie lub męża od tyłu . Wertując zawartość netu - odpada jednak ten fotelik CAM (mimo, iż cena faktycznie zachęcająca i ładne kolory i super estetyka na "moje oko". Teraz pozostaje romer king do przymiarki - ale skoro Pan uważa , że warto zwrócić uwagę na MC Tobi to chyba faktycznie zwrócimy na niego uwagę (Pana zdaniem jest tak samo bezpieczny ? Łatwy w obsłudze? Dość szeroki zagłówek i siedzisko a jednak równie bezpieczny ? ) Jeszcze jeden fotelik zwrócił moją uwagę ale o nim to już właściwie nie mam pojęcia co myśleć - Może ma Pan jakiś pogląd na ten fotelik
Maxi-Cosi Pearl Dress Blue 9-18Kg. A wstawię tu tez stronę o tym CAM (zupełny brak pochwał) i pochwałę dla tego fotelika Pearl. Pozdrawiam. Dziękuje jeszcze raz za odpowiedź i bardzo proszę o odniesienie się do mojej wypowiedzi teraźniejszej. (Mam nadzieję , że po raz ostatni zawracam Panu głowę w tej sprawie Joanna
Proszę uprzejmie - ekspert stanowczo nie, ale coś tam wiem i staram się pomóc jeżeli mam taką możliwość
RWF są bardzo bezpieczne, ale skoro może być ciężko to zostańmy przy 9-18.
Co do Tobiego to jest trochę mniej zabudowany niż King - wg mojej oceny montuje się go troszkę trudniej więc jeżeli King będzie pasował to bez dwóch zdań to mój faworyt, a w sytuacji gdzie będzie z nim problem to wtedy warto zwrócić uwagę na MC Tobi.
Niestety Pearla montuje się na bazie isofix (mc familyfix) więc to nie jest fotelik dla Państwa.
Pozdrawiam
reklama
Proszę uprzejmie - ekspert stanowczo nie, ale coś tam wiem i staram się pomóc jeżeli mam taką możliwość
RWF są bardzo bezpieczne, ale skoro może być ciężko to zostańmy przy 9-18.
Co do Tobiego to jest trochę mniej zabudowany niż King - wg mojej oceny montuje się go troszkę trudniej więc jeżeli King będzie pasował to bez dwóch zdań to mój faworyt, a w sytuacji gdzie będzie z nim problem to wtedy warto zwrócić uwagę na MC Tobi.
Niestety Pearla montuje się na bazie isofix (mc familyfix) więc to nie jest fotelik dla Państwa.
Pozdrawiam
Jak my się odwdzięczymy za te porady ?????! Dziekujemy bardzo gorąco. Tak właśnie zrobimy przymierzymy Kinga i Tobiego. Napiszemy jak się dopasowują do naszego auta. Jeszcze tylko malutkie pytanko juz naprawdę ostatnie . Co Pan mysli na temat romera trifixa? Warto też się nim zainteresować? POZDRAWIAMY SERDECZNIE P.S. hmmm ... Moze faktycznie spróbujemy też malutkiego przymierzyć do jakiegoś fotelika RWF - gdyby Pan rzucił tak z 3 nazwy na które warto zwrócić uwagę? To już wszystko ... przepraszam za zawracanie głowy .... POZDRAWIAMY