reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Hej,
Jestem nowa dlatego z góry przepraszam za głupie pytania :)
Czy może któraś z Was ma fotelik SWING marki Coto Baby? Słyszałam, że jest bardzo uniwersalny i mam okazje teraz dostać w promocji na allegro. Znacie? Jakieś wskazówki?

reklama
PYTANIE DO PANA E-FOTELIK'a:
Szukam fotelika dla swojej córeczki, która ma 14 miesięcy, niespełna 10kg i jest wysoka. Do tej pory jeździ w MC CabioFix ale główka zaczyna wystawać (wkładki wyciągnięte). Samochód, w którym będzie montowany fotelik to Opel Astra II bez Izofix.
Temat fotelika ciągnie się już za mną dłuuugo a dziś trafiłam na to forum i jestem po upojnej jego lekturze.
W pierwszym momencie poszukiwań wybrałam się do sklepu i tam polecano mi fotelik Graco Nautilus (9-36) bo jest wysoka i z 9-18 szybko wyrośnie. Sklepów w moim mieście jest nawet kilka ale o dziwo sprzedawcy w nich byli zgodni proponując różne fotele 9-36. Niestety mnie to nie przekonało, bo mam "fizia" na punkcie bezpieczeństwa mojego dziecka:). Tak więc czytałam, czytałam (tu głównie fotelik.info) i postanowiłam, że będzie to fotelik tyłem do kierunku jazdy no i cenowo jak i "opiniowo" odpowiada mi MC mobi i tu są moje pytania:
1. Czy w Astrze Pan go kiedyś montował i czy wtedy na przednim fotelu auta zostaje trochę miejsca dla pasażera?
2. W sklepach nawet nie wspomniano mi o możliwości kontynuowania jazdy "tyłem", a co za tym idzie nie mam możliwości sprawdzenia tego fotelika i dopasowania go do auta bo w sklepach w moim mieście go nie ma. (jedna ze sprzedawczyń to nawet spytała "chce pani dziecku nogi zmiażdżyć?" Nigdy nie słyszała o takich fotelach jak mobi. Czy mam zaryzykować i kupić go internetowo?
3. Jeżeli wykluczę możliwość jazdy tyłem to brałam pod uwagę:
a). Reacaro young sport (chodź 9-36 jest sprzeczne z moim sumieniem to córka wydaje się do niego "pasować" - nie być za mała ----> choć zauważyłam, że Pan z tej grupy wagowej poleca evolve 1-2-3 plus
b). Tobi wykluczyłam na wstępie bo córce prawie wystaje z niego głowa ( i za chwile znowu problem typu za mała waga, i wiek a za duży wzrost) poza tym moja córka ma wady postawy - siedziała pewnie dopiero jak skończyła 10 m-cy i lekarze rehabilitanci zalecają fotelik z dobrą możliwością pozycją pół leżącej, co w większości foteli jest to na prawdę beznadziejne (rozumiem, że chodzi o bezpieczeństwo) i Tobi jest taki "mocno kubełkowy" co dla kręgosłupa mojego dziecka jest bardzo niedobre.
c). Romer King Plus nie mierzyłam, ale też obawiam się, ze zaraz z niego wyrośnie,
d). Cybex Pallas --->był moim faworytem na początku, ale córka się wściekła nie na żarty po założeniu "poduchy":) więc odpada.
Bardzo proszę o pomoc.

PYTANIE DO PANA E-FOTELIK'a:
Maxi Cosi Mobi
1. Czy w Astrze Pan go kiedyś montował i czy wtedy na przednim fotelu auta zostaje trochę miejsca dla pasażera?

Witam serdecznie - niestety nie miałem przyjemności montowania tego fotelika w Astrze a nawet gdybym miał to odpowiedział bym tak: foteliki rwf należy bezwzględnie przymierzyć przed zakupem do auta - nawet jeżeli ktoś by Pani obiecywał, że będzie dobrze to mimo wszystko najlepiej sprawdzić osobiście. Jeżeli chodzi i ilość miejsca to nie nie mówię, że będzie fatalnie - to zależy też od montażu. (tak czy siak wyjdzie tylko w praniu)

url

2. W sklepach nawet nie wspomniano mi o możliwości kontynuowania jazdy "tyłem", a co za tym idzie nie mam możliwości sprawdzenia tego fotelika i dopasowania go do auta bo w sklepach w moim mieście go nie ma. (jedna ze sprzedawczyń to nawet spytała "chce pani dziecku nogi zmiażdżyć?" Nigdy nie słyszała o takich fotelach jak mobi. Czy mam zaryzykować i kupić go internetowo?

W przypadku fotelika rwf, którego montaż jest dosyć skomplikowany i niełatwo też określić jego kompatybilność raczej nie polecam.

3. Jeżeli wykluczę możliwość jazdy tyłem to brałam pod uwagę:
a). Reacaro young sport (chodź 9-36 jest sprzeczne z moim sumieniem to córka wydaje się do niego "pasować" - nie być za mała ----> choć zauważyłam, że Pan z tej grupy wagowej poleca evolve 1-2-3 plus

9-36 jeżeli rzeczywiście córka z 9-18 wyrośnie w moment to też dobre rozwiązanie - proszę nie popadać w skrajności (foteliki z tych grup zdobywają coraz to lepsze oceny). Wolę evolvę gdyż ma więcej stopni regulacji zagłówka, ale 3 gwiazdkowy (oamtc) Recaro Young Sport też jest naprawdę dobry!

Powiem więcej - moi klienci ostatnio przetestowali Young Sporta na własnym dziecku da****ąc Skodą Octavią (fotelik zamontowany prawidłowo, mocno ściągnięte uprzęże) i dziecko wyszło bez szwanku. (fotelik po wypadku nie nosił najmniejszych śladów, ale trafił do kosza i tak należy postępować)

b). Tobi wykluczyłam na wstępie bo córce prawie wystaje z niego głowa ( i za chwile znowu problem typu za mała waga, i wiek a za duży wzrost) poza tym moja córka ma wady postawy - siedziała pewnie dopiero jak skończyła 10 m-cy i lekarze rehabilitanci zalecają fotelik z dobrą możliwością pozycją pół leżącej, co w większości foteli jest to na prawdę beznadziejne (rozumiem, że chodzi o bezpieczeństwo) i Tobi jest taki "mocno kubełkowy" co dla kręgosłupa mojego dziecka jest bardzo niedobre.

No to Tobi odpada. (proszę sprawdzić evolvę w jakimś sklepie a konkretnie jej stopień odchylenia do pozycji spoczynkowej skoro to ważne - wydaje mi się, że jest większa niż w Young Sport, ale najlepiej to sprecyzować osobiście w sklepie).

c).Romer King Plus nie mierzyłam, ale też obawiam się, ze zaraz z niego wyrośnie,

No to odpada.

d). Cybex Pallas --->był moim faworytem na początku, ale córka się wściekła nie na żarty po założeniu "poduchy":) więc odpada.
Bardzo proszę o pomoc.

:tak: Tak tak, niektóre dzieci nie tolerują impact shielda...

pozdrawiam!

Dziękuję za obszerną odpowiedź o maxi cosi mobi i innych:). Dziś mierzyliśmy MOBI w Astrze, oczywiście jest piękny, a córka od razu go polubiła (pierwszy, w którym nie płakała do przymierzania), no ale miejsca z przodu BRAK. Fotel przedni musi być maksymalnie odsunięty do przodu, co go wyklucza z użytkowania, niestety nie możemy sobie na to pozwolić, bo mąż ma długie nogi a nawet ja tam się nie mieszczę a jazda z córką z tyłu nie jest dla niej zbyt dobra, bo marudzi. Evolvy w sklepie nie było, więc nie mierzyliśmy ale skoro maxi cosi sie podobało (w końcu teraz ma Cabrio) to przymierzyliśmy ją do Priori i o dziwo ma tam jeszcze dość sporo miejsca, co w porównaniu do innych 9-18 to nowość. Zamontowany przez pana sprzedawcę ani drgnął przy moim mocnym wstrząsaniu nim:). Wiem, że ma tylko 3 gwiazdki (a może wcale nie "tylko") ale spodobał mi się i córci też. Czekamy tylko na xp, bo mają być w piątek, a mi sie już skończyły pomysły na inne foteliki:(. Z pewnością Priori do Mobi to przepaść, ale na coś trzeba sie zdecydować. Pozdrawiam i życzę wszystkim bezpiecznych podróży.

witam,

przymierzam się do kupna fotelika maxi cosi tobi,

nie będę dopytywał sie o funkjonalnośc, bezpieczeństwo i inne cechy, gdyz sporo juz o tym czytałem,

nigdzie natomiast nie moge namierzyc informacji, czy fotelik ten bedzie pasował do samochodów audi a6 1999 r oraz hondy civic 1993 r

bardzo proszę o odpowiedź, gdyż zakupu zamierzam dokonać na dniach

reklama
Witam
Czytam i czytam i czytam, ale już sama nie wiem, dlatego piszę z prośbą o poradę. Szukamy przede wszystkim bezpiecznego fotelika (w końcu ma nam służyć przez następne 3lata) dla córeczki w przedziale 9+ (prawdopodobnie 9-18, ze względu na bezpieczeństwo). Córeczka waży 10kg, ale jest bardzo wysoka i zaczyna główką dosięgać góry, więc najwyższy czas na zmianę. Do tej pory używaliśmy Romer Baby Safe+, myślałam o czymś romera, np duo plus (ja mam starą corsę '94, bez isofix, mąż natomiast nowe, służbowe auto), ale potrzebne nam coś za max 450zł... i zostaje mi opcja albo kupić najtańszy z bezpiecznych fotelików, albo kupić fotelik romer duo (lub jakiś inny z wyższej półki),ale używany... Często niestety jesteśmy zmuszeni przekładać fotelik z auta do auta, dlatego potrzebny jest fotelik ,który pozwoli nam na bezpieczny montaż w obu autach... Proszę o poradę :)

Do góry