PYTANIE DO PANA E-FOTELIK'a:
Szukam fotelika dla swojej córeczki, która ma 14 miesięcy, niespełna 10kg i jest wysoka. Do tej pory jeździ w MC CabioFix ale główka zaczyna wystawać (wkładki wyciągnięte). Samochód, w którym będzie montowany fotelik to Opel Astra II bez Izofix.
Temat fotelika ciągnie się już za mną dłuuugo a dziś trafiłam na to forum i jestem po upojnej jego lekturze.
W pierwszym momencie poszukiwań wybrałam się do sklepu i tam polecano mi fotelik Graco Nautilus (9-36) bo jest wysoka i z 9-18 szybko wyrośnie. Sklepów w moim mieście jest nawet kilka ale o dziwo sprzedawcy w nich byli zgodni proponując różne fotele 9-36. Niestety mnie to nie przekonało, bo mam "fizia" na punkcie bezpieczeństwa mojego dziecka
. Tak więc czytałam, czytałam (tu głównie fotelik.info) i postanowiłam, że będzie to fotelik tyłem do kierunku jazdy no i cenowo jak i "opiniowo" odpowiada mi MC mobi i tu są moje pytania:
1. Czy w Astrze Pan go kiedyś montował i czy wtedy na przednim fotelu auta zostaje trochę miejsca dla pasażera?
2. W sklepach nawet nie wspomniano mi o możliwości kontynuowania jazdy "tyłem", a co za tym idzie nie mam możliwości sprawdzenia tego fotelika i dopasowania go do auta bo w sklepach w moim mieście go nie ma. (jedna ze sprzedawczyń to nawet spytała "chce pani dziecku nogi zmiażdżyć?" Nigdy nie słyszała o takich fotelach jak mobi. Czy mam zaryzykować i kupić go internetowo?
3. Jeżeli wykluczę możliwość jazdy tyłem to brałam pod uwagę:
a). Reacaro young sport (chodź 9-36 jest sprzeczne z moim sumieniem to córka wydaje się do niego "pasować" - nie być za mała ----> choć zauważyłam, że Pan z tej grupy wagowej poleca evolve 1-2-3 plus
b). Tobi wykluczyłam na wstępie bo córce prawie wystaje z niego głowa ( i za chwile znowu problem typu za mała waga, i wiek a za duży wzrost) poza tym moja córka ma wady postawy - siedziała pewnie dopiero jak skończyła 10 m-cy i lekarze rehabilitanci zalecają fotelik z dobrą możliwością pozycją pół leżącej, co w większości foteli jest to na prawdę beznadziejne (rozumiem, że chodzi o bezpieczeństwo) i Tobi jest taki "mocno kubełkowy" co dla kręgosłupa mojego dziecka jest bardzo niedobre.
c).
Romer King Plus nie mierzyłam, ale też obawiam się, ze zaraz z niego wyrośnie,
d). Cybex Pallas --->był moim faworytem na początku, ale córka się wściekła nie na żarty po założeniu "poduchy" więc odpada.
Bardzo proszę o pomoc.