reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

witam
potrzebuje zmiany fotelika i pomocy w wyborze
zastanawiam sie nad cybex pallas lub kiddy energy pro lub kiddy guardian pro
moje dziecko jest dosc dorbne ma roczek i wazy niecałe 9 kg ale wg mnie jest juz za dlugie na fotelik 0-13 kg, własciwie nie wiem czym sie roznia wymienione przezemnie foteliki. Moze lepiej kupić najpierw mniejszy 0-18 kg? chciałabym zeby nam fotelik posluzyl na dluzej dlatego zastanawiam sie nad tymi fotelikami. Proszę o jakaś opinie na ten temat, ktory jest lepszy itd. no i czy moje dziecko ze wzgledu na to ze jest drobniutkie nie utopi sie w takim foteliku niestety nie wiem czy gdzies w okolicy sa sklepy z fotelikami wiec nie da rady przypasować synka do fotelika

Witam - a co to znaczy, że dziecko jest za długie ? :) nóżki wystają ? główka ? jaki wiek ?

pozdrawiam

reklama
Witam!

Na zdjęciu synek w wieku 6,5 miesięca,fotelik Maxi-Cosi Profi 9-18kg(przeznaczenie od około 8m do 4 lat).Używany od około 7.5 miesiąca.
Prędzej nosidełoko Maxi-Cosi Kity 0-13kg. używane do około 9 miesiąca zamiennie z Profi.
Obecnie fotelik po przypieciu pasami rusza się,raczej tak nie powinno być?żle montuje?Popsute pasy?nie wiem?

Obecnie synek ma 15 miesiecy waży ,12 kg i ma 84 cm wz i fotelik jest na styk,jak to jest,że wyrusł z niego?
Widziałem,foteliki innych modeli 9-18,siedziały w nich stersze dzieci i miały jeszcze sporo miejsca na głową.Jak to jest?

Jaki teraz fotelik kupić by starczył na długo?
Bezpieczny nie za drogi.Ze wględu na te 15 miesięcy,żeby mógł w nim spać,choć na pół leżąco i pasy raczej zamontowane w foteliku.
fotelik będzie przewożony WV Golfem 2 i WV polo 91 -(trochę siasno)

Ciężko mi ocenić czy dobrze montuje Pan fotelik - najlepiej gdy praktycznie się nie rusza albo bardzo mało ale to zależy od auta, kanap, fotelika, montującego, użytej siły, kompatybilności, wiedzy itp dlatego najlepiej sprawdzić w jakimś fachowym sklepie poprawność.

Odnośnie fotelika na styk to też ciężko zdalnie mi to ocenić bo nie mam u siebie priorego i ciężko mi go porównać z innymi fotelikami - najlepiej sprawdzić w sklepie.

Jeżeli fotelik ma starczyć na długo to najlepszym wyjściem będzie bezpieczny fotelik z grupy 9-36. (w golfie i polo z tamtych lat nie miałem okazji montować fotelika więc najlepiej było by przymierzyć i sprawdzić).

pozdrawiam

Należy jeździć w kategorii 9-18 tak długo jak to możliwe - na 15-36 jest trochę za wcześnie.

Może warto spróbować różnych sposobów (przekupstwo, zabawy itp) żeby dziecko chętniej podróżowało w foteliku 9-18 ? (oczywiście łatwo to powiedzieć, ale wiem, że niektórym rodzicom to pomogło, ale wymaga to sporo cierpliwości).

Przecież nie mamy pewności czy w 15-36 nie będzie jeszcze gorzej, a wypadek (odpukać) w sytuacji w której dziecko jest poza uprzężą z reguły kończy się tragicznie. odpukać.

Wg prawa foteliki przodem można przewozić na przednim fotelu. Wg mnie nie należy bo z tyłu jest zawsze bezpieczniej, ale jeżeli sytuacja by do tego zmusiła to fotel na maks do tyłu i poduszka off. (najlepiej pod okiem fachowca żeby to dobrze ocenił).

Przednia poduszka podczas wypadku jest w stanie mocno uszkodzić nogi dziecka jeżeli fotelik jest w niewłaściwym miejscu.

Ciężko mi coś zdalnie poradzić - proszę na podstawie powyższych informacji tak dobrać rozwiązanie aby Pani dziecko jeździło w zapiętej uprzęży bo to rzeczywiście "mało bezpieczne".

Powodzenia!

no i teraz mam jeszcze większy problem..
owszem przez 30 minut jestem wstanie dziecko zabawić, ale przez cała podróż jest ciężko się skupić na jeździe i zabawie... nie wiem już sama co mam robić.. obecnie jeździ zapięta tylko na dolne pasy, nawet nie chcę myślec co by było przy wypadku..
No dobra, powie Pan która opcja lepsza..w king plus przy zapiętych dolych pasach czy w kid sict zapięta pasem. ( tu mam pewność, że będzie w pasie jechała, robiłam wczoraj przymiarke u brata w aucie i byla strasznie zadowolona, że ma pas jak mama ;) ) rozumiem, że idealna opcja to jazda w kingu zapięta, ale taka opcja jest nierealna, chcę wybrać mniejsze zło.

a co do jazdy z przodu bardzo mi Pan pomógł , bo właśnie chciałam wiedzieć jak to z bezpieczeństwem, także nawet nie pokazuje że można z przodu, bo jak się spodoba to będzie następny problem ;) chociaż nieukrywam, że była by to dla mnie straszna wygoda.

Ciężko mi ocenić czy dobrze montuje Pan fotelik - najlepiej gdy praktycznie się nie rusza albo bardzo mało ale to zależy od auta, kanap, fotelika, montującego, użytej siły, kompatybilności, wiedzy itp dlatego najlepiej sprawdzić w jakimś fachowym sklepie poprawność.

Odnośnie fotelika na styk to też ciężko zdalnie mi to ocenić bo nie mam u siebie priorego i ciężko mi go porównać z innymi fotelikami - najlepiej sprawdzić w sklepie.

Jeżeli fotelik ma starczyć na długo to najlepszym wyjściem będzie bezpieczny fotelik z grupy 9-36. (w golfie i polo z tamtych lat nie miałem okazji montować fotelika więc najlepiej było by przymierzyć i sprawdzić).

pozdrawiam

Niestety nie mam możliwośći ,żeby przymierzyć i sprawdzić w sklepie modeli lepszych marek,jestem zdany na kupno tylko przez internet.
Zastanawiałem się też nad Maxi-Cosi Tobi,ale wybrałem Profi i to był bład.
A jakie foteliki może Pan polecić z kategori 9-36?

no i teraz mam jeszcze większy problem..
owszem przez 30 minut jestem wstanie dziecko zabawić, ale przez cała podróż jest ciężko się skupić na jeździe i zabawie... nie wiem już sama co mam robić.. obecnie jeździ zapięta tylko na dolne pasy, nawet nie chcę myślec co by było przy wypadku..
No dobra, powie Pan która opcja lepsza..w king plus przy zapiętych dolych pasach czy w kid sict zapięta pasem. ( tu mam pewność, że będzie w pasie jechała, robiłam wczoraj przymiarke u brata w aucie i byla strasznie zadowolona, że ma pas jak mama ;) ) rozumiem, że idealna opcja to jazda w kingu zapięta, ale taka opcja jest nierealna, chcę wybrać mniejsze zło.
a co do jazdy z przodu bardzo mi Pan pomógł , bo właśnie chciałam wiedzieć jak to z bezpieczeństwem, także nawet nie pokazuje że można z przodu, bo jak się spodoba to będzie następny problem ;) chociaż nieukrywam, że była by to dla mnie straszna wygoda.

Każda opcja z zapiętymi pasami będzie lepsza niż King tylko z dołem - SICT tym bardziej.

Z jazdą przodem na przednim jest mniej bezpiecznie ale w Polsce widzę bardzo wiele dzieciaków przeważonych w ten sposób... (czasem może inaczej się nie da)

pozdrawiam

Niestety nie mam możliwośći ,żeby przymierzyć i sprawdzić w sklepie modeli lepszych marek,jestem zdany na kupno tylko przez internet.
Zastanawiałem się też nad Maxi-Cosi Tobi,ale wybrałem Profi i to był bład.
A jakie foteliki może Pan polecić z kategori 9-36?

Szkoda, ale skoro nie ma to jak zawsze Britax Evolva 123 Plus, Recaro Young Sport lub Cybex Pallas...
Pallasa szczególnie warto przymierzyć do dziecka z racji na osłonę impact shield - niektóre dzieciaki wolą jednak klasyczne uprzęże które są w evolvie lub young sport :tak:

Szkoda, ale skoro nie ma to jak zawsze Britax Evolva 123 Plus, Recaro Young Sport lub Cybex Pallas...
Pallasa szczególnie warto przymierzyć do dziecka z racji na osłonę impact shield - niektóre dzieciaki wolą jednak klasyczne uprzęże które są w evolvie lub young sport :tak:

Dziękuje,za szybką odpowiedz, przejże w wolnej chwili i na pewno któryś wybiorę :tak:

Witam serdecznie.
biggrin.gif

Całe forum na temat fotelików już zaliczyłam, wybrałam 3 modele /polecane przez Pana e-fotelika /w kategorii 9-36 kg, tylko teraz mam problem podobny jak RadekW, nie mogę przymierzyć żadnego z nich do samochodu. Gdybym mogła liczyć na pomoc w tej kwestii. Jeździmy małym miejskim mercedesem klasy A, rocznik 2001, który z tych fotelików
1.
BRITAX Evolva 123 PLUS
2.
RECARO YOUNG SPORT
3. CYBEX PALLAS
byłby najlepszy do tego typu samochodu??? Proszę o pomoc.
confused.gif

Jeszcze jedno pytanie, czym różnią się Recaro Young Sport od
Recaro STM Starlight SP 2.0???
baffled5wh.gif

reklama
Witam,

Niestety nie kojarzę A klasy z tymi modelami...

jeżeli to taka kanapa jak w linku 2 linijki niżej to "teoretycznie" wygląda całkiem nieźle (prosto) i nie powinno być większych problemów z żadnym z tych modeli, ale praktycznie niestety to wyjdzie dopiero po zamontowaniu :tak: więc mimo szczerych chęci nic nie podpowiem.

http://kamileon.de/shootart/carszablon/cars/chomnew/aklasach171211-12.jpg

Odnośnie Recaro i STM to teoretycznie ceną i jakością użytych materiałów.

pozdrawiam

Do góry