e-foteliki
doradca ds bezpieczeństwa
Witam, przeczytałam prawie cały wątek o fotelikach, a nie zauważyłam modelu który biorę pod uwagę.
Jest to fotelik Coto Baby Bolero 0-25 kg, polskiej firmy więc oczywiście w testach ADAC nie ma tego modelu. Czy zetknął się pan z takim fotelikiem? Może pan udzielić jakichś informacji o bezpieczeństwie?
Zależy mi na foteliku w którym dziecko będzie jak najdłużej jechało tyłem do kierunku jazdy, jednak samochód którym będę się najczęściej przemieszczać to Renault Clio II z 1998 roku. Raczej nie ma Isofixa, więc fotelik musi być przypinany pasami.
Od czasu do czasu fotelik będzie też zmieniał pojazdy, no ale Clio jest nadrzędne. I tak się zastanawiam, czy fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy w ogóle wejdzie do tego auta?
A jak to jest z testami bezpieczeństwa, skoro te foteliki montowane tyłem są bezpieczniejsze, dlaczego w testach tego nie widać i te montowane przodem otrzymują tyle samo albo i więcej gwiazdek?
Oprócz Fotelika Coto Bolero biorę pod uwagę Maxi Cosi Mobi oraz Recaro Polaric.
Córa skończyła 9 miesięcy i waży 9 kg, nie potrzebujemy fotelika na już stąd moje poszukiwania, dosyć długie przyznam szczerze.
Póki co, nie mam możliwości sprawdzenia z samochodem.
Coto Baby - niestety nie znam tego cuda.
Co do fotelika RWF i Clio to kwestia testów.
Mam też pewną nowinę - w końcu w Polsce pojawiły się foteliki 9-25 RWF od Britaxa, na które wiele osób czekało - jako jedyni mamy dostępne foteliki Britax Max Way oraz Multi Tech 2 w naszych sklepach od ręki.
Widziałem Max Waya w Yarisie więc szansa jest, ale bez przymiarek nie polecam zakupu.
Czy tyłem są bezpieczniejsze?, te z wysokimi notami tak, ale niestety głównie te 0-13 i tu padają jedyne 5 gwiazdek.
Mimo wszystko mając fotelik np 9-25 4 gwiazdkowy i 9-18 4 gwiazdkowy to zdecydowanie bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie RWF bo znacząco zmniejszy obciążenia działające na ciało dziecka - tu warto poczytać artykuły na fotelik.info
Pozdrawiam serdecznie