reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam. Mój kłopot z kupnem fotelika polega na tym, że synek ma 6 miesięcy, ale waży już 10 kg (apetyt bardzo mu dopisuje). Do tej pory jeździł w foteliku 0-13, ale główka zaczyna wystawać ponad fotelik i nóżki bardzo sztywno opierają się o oparcie siedzenia w samochodzie. Sądzę, że jest to moment, w którym należałoby zmienić fotelik. Pytanie tylko jaki będzie odpowiedni dla tak "małego-dużego" dziecka??? Zależy nam na bezpiecznym podróżowaniu z Maluchem, choć budżet jaki możemy poświęcić na fotelik ograniczony jest maksymalnie do 1000 zł. W aucie (audi a3, 5-cio drzwiowe) posiadamy zaczepy isofix.

No jeżeli główka wystaje (a wkładka pogłębiająca jest wyjęta) to jest to zdecydowanie ten moment. Niestety 6 miesięcy i jazda przodem do kierunku jazdy to niezbyt dobre połączenie. Skoro jest Isofix to proponuję pomyśleć nad BeSafe iZi Kid X3 ISOfix (0-18 tyłem do kierunku jazdy)

pozdrawiam i proszę napisać jak już Pan znajdzie rozwiązanie...

reklama
No jeżeli główka wystaje (a wkładka pogłębiająca jest wyjęta) to jest to zdecydowanie ten moment. Niestety 6 miesięcy i jazda przodem do kierunku jazdy to niezbyt dobre połączenie. Skoro jest Isofix to proponuję pomyśleć nad BeSafe iZi Kid X3 ISOfix (0-18 tyłem do kierunku jazdy)

pozdrawiam i proszę napisać jak już Pan znajdzie rozwiązanie...

Witam

Wtrącę się odrobinę, ponieważ moja córeczka jeździ w BeSafe i powiem szczerze, że dla "małego-dużego" dziecka wydaje mi się, że nie będzie to najlepsza opcja. Jest w nim dosyć ciasno, ma Ona rok i 3 miesiące, też waży 10 kg. Dla takiego małego mężczyzny może być poprostu szybko za mały. Alternatywą może być Maxi Cosi Mobi w którym jest nieco więcej miejsca. Takie moje subiektywne zdanie.

Pozdrawiam

Witam

Wtrącę się odrobinę, ponieważ moja córeczka jeździ w BeSafe i powiem szczerze, że dla "małego-dużego" dziecka wydaje mi się, że nie będzie to najlepsza opcja. Jest w nim dosyć ciasno, ma Ona rok i 3 miesiące, też waży 10 kg. Dla takiego małego mężczyzny może być poprostu szybko za mały. Alternatywą może być Maxi Cosi Mobi w którym jest nieco więcej miejsca. Takie moje subiektywne zdanie.

Pozdrawiam

Witam,
Dziękuję za wtrącenie i liczę na więcej gdyż merytoryczna dyskusja i doświadczenia z użytku własnego dziecka są bezcenne :tak:
Wracając do sedna sprawy, to nie możemy stwierdzić czy będzie lub nie będzie to w 100% dobre rozwiązanie zdalnie - z punktu anatomicznego i bezpiecznego zdalnie wydaje się to być nadal dobre rozwiązanie bo bardzo młode dziecko (szybko rozwijające się) powinno jeździć jak najdłużej tyłem do kierunku w jak najbezpieczniejszym foteliku - nie zakładam, że akurat to dziecko będzie podróżowało w tym foteliku aż do 18kg, ale jest taka szansa, a przede wszystkim jedno jest pewne, że przekroczy pewien okres, w którym to już będzie mogło podróżować przodem.
Alternatyw jest zawsze wiele, ale jeżeli Pan porówna montaż BeSafe oraz Mobi to wątpię żeby zdecydował się Pan na Maxi Cosi. Oczywiście drugi aspekt to zakres cenowy - BeSafe do tanich nie należą, a mobi mieści się budżecie...

Jak zawsze najlepiej skierować się do sklepu stacjonarnego oferującego oba modele, przymierzyć fotele do auta, dziecko do foteli i wybrać najlepsze rozwiązanie...

Pozdrawiam

Niestety, fotelik BeSafe wygląda bardzo porządnie, ale jego cena przerasta nasze możliwości (maksymalna kwota to 1000zł).
Patrząc na niezbyt duży wybór fotelików dla najmłodszych dzieci, z Isofixem, tyłem do kierunku jazdy, zastanawiam się czy "lepszym złem" będzie zakup fotelika przodem do kierunku jazdy, np.:
BebeConfort Iseos Isofix
Maxi Cosi Priorifix
Kiddy Energy Pro
Jane Exo Isofix
Chicco X-Pace Isofix
Roemer Romer Safefix Plus
Cybex Pallas 2-fix

czy jednak bezwzględnie fotelik tyłem do kierunku jazdy, np.:
Recaro Polaric
Fair G 0/1 Isofix

Zdaję sobie sprawę, że najlepiej będzie udać się do sklepu i "poprzymierzać", ale chciałabym wiedzieć czego szukać.

Czy dziecko potrafi już samodzielnie i stabilnie siedzieć utrzymując przy tym główkę bez opierania?
Wracając do fotelików rwf - zupełnie z głowy wyleciał mi Polaric, trója za całokształt, ale składowa bezpieczeństwo to czwóra, więc zdecydowanie proponuję przymiarkę tego modelu!

Pozdrawiam

No problem w tym, że synek na obecną chwilę nie siedzi jeszcze zbyt stabilnie (myślę, że jest to kwestią miesiąca, może troche dłużej).
Myślę, że Recaro Polaric byłby dobrą opcją, pod warunkiem, że zmieści nam się do auta (z tego co wiem, potrzebuje dość sporo miejsca). Niestety, nigdzie w sklepach nie mogę go znaleźć od ręki i trzeba będzie specjalnie zamawiać.
Cóż! Nie ma łatwo. :)

No problem w tym, że synek na obecną chwilę nie siedzi jeszcze zbyt stabilnie (myślę, że jest to kwestią miesiąca, może troche dłużej).
Myślę, że Recaro Polaric byłby dobrą opcją, pod warunkiem, że zmieści nam się do auta (z tego co wiem, potrzebuje dość sporo miejsca). Niestety, nigdzie w sklepach nie mogę go znaleźć od ręki i trzeba będzie specjalnie zamawiać.
Cóż! Nie ma łatwo. :)

Tak myślałem, zatem fwf całkowicie odpada. Co do Recaro to niestety foteliki rwf są niestety niepopularne dlatego też ciężko je dostać od ręki w sklepach. Może w sieci świat dziecka będą je mieli na sklepie, jak nie to ewentualnie proszę zgłosić się bezpośrednio do Recaro Polska to może jakoś Panu pomogą w poszukiwaniach...

Pozdrawiam i powodzenia

Jeżeli dziecko do czasu 15kg będzie podróżowało w innym bezpiecznym foteliku to nie widzę przeciwwskazań - bo chyba nie ma Pani na myśli wożenia dziecka 13kg w foteliku od 15?

Żadne foteliki 15-36 czy to Cybex czy Maxi Cosi nie posiadają pasów, ale proszę wskazać modele, które ma Pani na myśli to je omówimy...

Napewno kupie fotelik 15-36kg cybex no ale to jak będzie ważyć te 15kg:-)
Natomiast zastanawiałam się nad fotelikiem Ramatti ponoć mają certyfikaty i nie jest drogi i z tego co ludzie piszą bezpieczny?

reklama
Nawet nie ma Pan pojęcia, jak się cieszę, że Pana tu znalazłam :-D kamień z serca, bo mam nadzieję,że zakończą się moje dylematy :-D
mój synek skończył wczoraj 5 mcy, oczywiście jeszcze nie siedzi i chyba prędko nie usiądzie, jest strasznym grubaskiem, waży prawie 10 kg. i tu mamy problem, bo już ledwo go WCISKAMY (dosłownie!!!) jak jest ubrany w kombinezon w jego graco logico shp 0-13 kończy sie to buntem, strasznym krzykiem..itp...bardzo nam go szkoda...jak jest ubrany normalnie to jest jako, tako, w ramionach jest ciasno, też ciężko go wyjąć. a że zima jeszcze troche potrwa, nawet jak z kombinezonu przejdziemy na kurteczkę wiosenną to i tak będzie mu za ciasno. więc chyba nie mamy wyjścia i musimy szukać nowego fotelika.
i tu jest problem, bo chcemy aby w testach miał jak najlepszą ocenę, był montowany tyłem do kierunku jazdy i jeszcze aby dziecko w nim podróżować w pozycji półleżącej bo jeszcze siedzieć nie może.i tak szukam i szukam, i wydaje mi się to marzeniem ściętej głowy :p
już myślałam o maxi cosi mobi, ale chyba ten przedział wagowy do 25 kg to chyba niepraktyczny jest...lepiej żeby to był fotelik do 18 kg, chociaż jak nam dalej dziecko będzie tak rosło to szybko i z takiego wyrośnie :-/
a czy są takie foteliki montowane i przodem i tyłem?

Do góry