reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Tak się dalej zastanawiając to może lepiej kupić już fotelik 15-36 tez waży 13kg za rok może byc już 14
Mam też pytanie czemu jedne foteliki jak np. Cybex nie mają pasów a inne wtym przedziale je posiadają?

reklama
Maria dziecko i fotelik przepinasz pasem samochodowym. Ja mam Cybex Solution X i rozwiązanie z pasami samochodowymi bardzo mi odpowiada, bo z pasów fotelikowych non stop ręce wyjmowała.

Mam pytanie odnośnie bazy MC easy-base, ostatnio doczytałam że stosuje się ją do samochodów bez zaczepów isofix, na jakiej zasadzie jest montowana? przepina się ją pasem samochodowym?

Maria dziecko i fotelik przepinasz pasem samochodowym. Ja mam Cybex Solution X i rozwiązanie z pasami samochodowymi bardzo mi odpowiada, bo z pasów fotelikowych non stop ręce wyjmowała.

Mam pytanie odnośnie bazy MC easy-base, ostatnio doczytałam że stosuje się ją do samochodów bez zaczepów isofix, na jakiej zasadzie jest montowana? przepina się ją pasem samochodowym?

Dzięki moja ma 2 lata i waży 13kg będe musiała jechać i przymierzyć cybex i zobaczymy:-)

Witam. Mój kłopot z kupnem fotelika polega na tym, że synek ma 6 miesięcy, ale waży już 10 kg (apetyt bardzo mu dopisuje). Do tej pory jeździł w foteliku 0-13, ale główka zaczyna wystawać ponad fotelik i nóżki bardzo sztywno opierają się o oparcie siedzenia w samochodzie. Sądzę, że jest to moment, w którym należałoby zmienić fotelik. Pytanie tylko jaki będzie odpowiedni dla tak "małego-dużego" dziecka??? Zależy nam na bezpiecznym podróżowaniu z Maluchem, choć budżet jaki możemy poświęcić na fotelik ograniczony jest maksymalnie do 1000 zł. W aucie (audi a3, 5-cio drzwiowe) posiadamy zaczepy isofix.

Witam ja mam pytanie szukam dla swojej dwuletniej córki fotelika w przedziale od 9-18kg. Wcześniej mieliśmy maxi-cosi 0-13kg jedyny minus tego fotelika był taki że moje dziecko strasznie się w nim pociło, dlatego patrze teraz na materiał z czego jest zrobiony. Fotelik jaki możemy kupić cenowo to góra 500zł. Patrzyłam na fotelik Osann Safety
Fotelik Osann Safety ONE 9 - 18 kg i Ramatti Chicco i ewentualnie maxi-cosi Co o nich myślicie?

Proponuję przejrzeć testy adac:
Foteliki samochodowe testy ADAC 2007-2011

Poszukać modeli w odpowiednim przedziale wagowo cenowym z oceną minimum 3, a następnie poszukać sklepu, który ma je w swojej ofercie, pojechać i osobiście wybrać najlepszy.

pozdrawiam

Witam
Mam pytanie zwłaszcza do "pana fotelika" .
Chodzi mi o fotelik dla córki 2 letniej. Córka jest raczej szczupła (12-13 kg) ale wysoka.
Samochód Saab 9-3 z systemem Iso-fix.

Interesuja mnie zwłaszcza fotele 9-36, ze wskazaniem na modele
Cybex-Pallas fix i fix 2 oraz Kiddy Guardianfix Pro -oba systemem Iso-fix.
Iso-fix raczej konieczny ponieważ auto ma skórzaną tapicerkę i kanapa nie jest płaska.
Dodam że mieszkam w UK i nie mam raczej możliwości żeby w/w modele przetestować-muszę kupić na internecie.
Który z modeli pan poleca, a może ma pan jakąś inną alternatywę.
Dziekuję z góry
Pozdrawiam

Witam,

Alternatywa Britax Evolva 123 Plus oraz Recaro Young Sport (niedawno moi nasi klienci dachowali z YS i dziecko wyszło bez szwanku). W przypadku wyboru pomiędzy Kiddy a Cybex zdecydowanie lepszy będzie Cybex bo ma regulację odsadzenia osłony tułowia czego brak w Kiddy.

Skoro jest Isofix to Cybex Pallas 2 fix wydaje się być dobrym pomysłem - szkoda, że nie ma Pan jak tego sprawdzić...

Poza tym podpowiem, że jest lista kompatybilności Pallasa z róznymi samochodami - w połowie opisu fotelika znajdzie Pan informacje na ten temat:
Cybex Pallas 2 Fix

jeżeli Pan nie znajdzie to proszę podać rocznik.

pozdrawiam

Tak się dalej zastanawiając to może lepiej kupić już fotelik 15-36 tez waży 13kg za rok może byc już 14
Mam też pytanie czemu jedne foteliki jak np. Cybex nie mają pasów a inne wtym przedziale je posiadają?

Jeżeli dziecko do czasu 15kg będzie podróżowało w innym bezpiecznym foteliku to nie widzę przeciwwskazań - bo chyba nie ma Pani na myśli wożenia dziecka 13kg w foteliku od 15?

Żadne foteliki 15-36 czy to Cybex czy Maxi Cosi nie posiadają pasów, ale proszę wskazać modele, które ma Pani na myśli to je omówimy...

reklama

Tak - Easy Base 2 montujemy pasem samochodowym. Po mocnym dopięciu uzyskujemy całkiem niezły bunkier :tak:
No i wpinanie i wypinanie fotelika do bazy to czysta przyjemność, a dodatkowo za każdym razem przez x czasu mamy pewność dobrze zamontowanego fotelika. (z biegiem czasu zauważyłem, że rodzice popadają w rutynę i montując fotelik setny raz robią to znacznie luźniej niż za piątym razem)

poozdrwiam

Do góry