Chcemy kupić fotelik Britax Evolva 1-2-3-Maxim,czy to bezpieczny fotelik?
Dobry wieczór...
Niestety Evolva nie wpadł jeszcze w ręce instytutu ADAC (zdobył wiele innych nagród), ale dla mnie wyrocznią jest ADAC dlatego nie jestem w stanie dać Ci pewnej odpowiedzi.
Jedno jest "raczej" pewne - Zarówno Britax jak i Romer przed rozpoczęciem produkcji tego fotela oddali go na testy do ADAC w celu sprawdzenia go przed wypuszczeniem na rynek - gdyby wyszło coś złego podczas testu to podejrzewam, że fotel ten nie został by przez nich wyprodukowany.
Niestety testy w ADAC przeprowadzone na zlecenie producenta nie mogą być podane do opinii publicznej, więc na ten moment gwiazdek, ani wyniku testu nie znamy i decydując się na ten fotel można polegać tylko na sprawdzonej marce.
Postaram się postawić w sytuacji kupującego:
Gdybym musiał wybrać ten fotelik to byłbym spokojny o swoje dziecko gdyż posiadam bardzo duże zaufanie do firmy Britax i Romer i wg mojej opinii ten produkt należy do bezpiecznych - niestety wiara w markę to jedyne czego możemy się trzymać gdyż jak już wspominałem ADAC nie brał go jeszcze pod lupę...
Gdybym mógł wybrać inny fotel (sprawdzony w ADAC) wybrał bym inny.
Nie wspomnę o tym, że najbezpieczniejsze grupy wagowe to: 0-13, 9-18, 15-36
Grupy typu: 0-18, 9-36 itp to tzw multigrupy (pozwalają oszczędzić parę złotych), ale wg mojej jeżeli sytuacja nie zmusza to nie warto w nie wchodzić i lepiej pozostać przy powyższych.