reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

witam!
a ja waham sie miedzy maxi cosi tobi a axiss..Ten drugi jest troche drozszy i z tego co sie orientuje rozni sie tym,iz mozna go obrocic aby wyjac/wlozyc dziecko.Ma on rowniez bardziej rozbudowane boki na moje oko.Czy warto zaplacic wiecej i kupic MC axiss,czy tobi jest tak samo bezpieczny?
Musze sie rozejrzec za tak polecana firma Romer,bo nie spotkalam sie z nia tutaj:confused: (pogrzebalam w necie i chce dopytac-czy romer to..britax-romer?)
z gory dziekuje za pomoc!

reklama
Witam,

zastanawiam się nad kupnem fotelika 9-18 kg. I tu pierwszy dylemat: isofix czy nie?
Jeśli bez isofixa, to wybieram między roemer king plus a maxi cosi tobi.
A jaki fotelik z isofixem możecie polecić? roemer ma kilka modeli, jest też maxi cosi priorifix i bebe confort iseos safe side...

Jeśli istnieje taka możliwość (auto jest wyposażone w ISOFIX) to jak najbardziej fotelik z isofixem. Zaletą jest pewność i wygoda montażu oraz mniejsza możliwość popełnienia błędu przy montażu. Wadą cena i kłopot z przekładaniem fotelika do innych aut, każde musi mieć isofix. Można też wybrać montaż pasem 3 punkty ale wtedy warto doinwestować i kupić fotel z napinaczem pasa przez co poprawia się znacznie stabilność montażu. A przede wszystkim należy sprawdzić dany fotelik w samochodzie przed zakupem. Pozdrawiam

witam!
a ja waham sie miedzy maxi cosi tobi a axiss..Ten drugi jest troche drozszy i z tego co sie orientuje rozni sie tym,iz mozna go obrocic aby wyjac/wlozyc dziecko.Ma on rowniez bardziej rozbudowane boki na moje oko.Czy warto zaplacic wiecej i kupic MC axiss,czy tobi jest tak samo bezpieczny?
Musze sie rozejrzec za tak polecana firma Romer,bo nie spotkalam sie z nia tutaj:confused: (pogrzebalam w necie i chce dopytac-czy romer to..britax-romer?)
z gory dziekuje za pomoc!

Witam.
Podaję link do polskiej strony Britax/Roemer. To ta sama firma. BRITAX RÖMER – Wózki spacerowe & Rowerowy fotelik dla dzieci - BRITAX RÖMER
Co do wyboru między MC Tobi a MC Axis. Polecam pojechać do sklepu i na spokojnie przymierzyć obydwa foteliki, sprawdzić mocowanie, zastanowić się czy fotel będzie często przekładany z auta do auta, posadzić małego podrużnika,sprawdzić ergonomię itd, itp. Obydwa uzyskały dość wysokie noty łączne w teście zderzeniowym ADAC. Tobi (model 2009 rok) 4* Axis 3*

Czy warto zaplacic wiecej i kupic MC axiss,czy tobi jest tak samo bezpieczny?

Przepraszam za wścibstwo, ale proszę mi powiedzieć z jakich to powodów wydaje się pani że MC Tobi może być mniej bezpieczny od MC Axis?

Przepraszam za wścibstwo, ale proszę mi powiedzieć z jakich to powodów wydaje się pani że MC Tobi może być mniej bezpieczny od MC Axis?
dziekuje za odpowiedz!
a powody sa 2:po pierwsze axiss wyglada na masywniejszy i jak juz wyzej pisalam boki tegoz fotelika sa bardziej rozbudowane;poza tym jest drozszy od tobi..

Cena nie zawsze przekłada się na jakośc,ale w tym wypadku musze przyznac rację,ten fotelik axiss jest bardziej masywny,przez co stabilniejszy i bardziej bezpieczny.

Po raz drugi czytam że z jakiś powodów Maxi Cosi axis wydaje się bezpieczniejszy. Gratuluję daru spostrzegawczości, bo ja na "oko" nie jestem w stanie rozstrzygnąć tej kwestii. Obydwa foteliki prawidłowo zamontowane będą bezpieczne. A jeśli chodzi o test zderzeniowy przeprowadzony przez ADAC to MC Tobi (model 2009) wypada lepiej w kwestii bezpieczeństwa. Ale jak już wielokrotnie pisałem wyboru fotelika najlepiej dokonać po przymiarce w samochodzie.

Dziekuje bardzo:tak:Spostrzegwczosc to moje 2gie imie:blink:
Nie wiem czy pisze niewyraźnie i nie wiem czy to tak ciezko zauwazyc:szok:Przeciez axiss ewidentnie wyglada masywniej:eek:na kazde oko:sorry2::-D
Chyba jednak sama sobie pomoge wybrac ten fotelik,bo tu sie walka na opinie odbywa z tego co widze..
To oczywiste ze fotelik przymierze,nie widze inaczej.Liczylam jedynie na pomoc w wyborze fotelika do przymiarki:sorry2:
Moge prosic o namiar testow axiss bo na stronie adac nie ma wzmianki o testach tego modelu:confused:wiec skad takie informacje?:sorry2:Poza tym tobi 2006 wypada rowne dobrze jak 2009 to tak w nawiasie...
Ide stad bo sie zdenerwowalam i tyle..:dry:

Spokojnie proszę i bez nerwów.
1. Maxi Cosi Axis to w rzeczywistości Bebeconfort axis. Właścicielem obydwu marek jest firma Dorel i część modeli występuję i w MC i w bebeconfort. Proszę zajrzeć na stronę Maxi Cosi i Bebeconfort.
Maxi-Cosi | Axiss
Sige auto bb pivotant - Bb Confort Axiss - Une grande facilit d'installation
2. Tak jak powiedziałem o bezpieczeństwie raczej decydują testy i poprawny montaż a także rozsądek i rodzice... a nie wprawne oko. To fakt ze Axis wydaję się masywny...po prostu to inna konstrukcja. Tabela wyników na fotelik info fotelik.info :: testy :: foteliki samochodowe wybrane przez użytkownika :: sortowanie wg kryterium roktestu
3. Co do Maxi cosi Tobi to w 2006 roku faktycznie dostał ocenę 4 ale w 2007 po zaostrzeniu kryteriów testu 3. Natomiast w 2009 roku 4. Tak więc widać że firma Maxi cosi (Dorel) wyciąga wnioski...
Na fotelik info są zamieszczone wyniki testów między innymi z ADAC, jednak żeby nie było wątpliwości podaję link Kindersitztest 2010 to wyszukiwarka wyników, wyniki mozna też znależć na stronie austrackiego odpowiednika ADAC, OEAMTC http://www.oeamtc.at/kindersitze/
Są już dostępne wyniki testów na 2010 rok.

reklama
Cześć wszystkim :)

Bardzo mnie cieszy fakt, że mamy już opublikowane wyniki testów 2010 - kilka postów wcześniej chwaliłem Cybex Pallas i nie myliłem się :))))))))))))))))) wypadł bardzo dobrze. (oczywiście radziłem wstrzymać się z zakupem tego modelu do momentu publikacji testów - ja miałem tylko przecieki ;) )

dziekuje za odpowiedz!
a powody sa 2:po pierwsze axiss wyglada na masywniejszy i jak juz wyzej pisalam boki tegoz fotelika sa bardziej rozbudowane;poza tym jest drozszy od tobi..

na oko można wybrać ładnego t-shirta a nie bezpieczny fotelik... tylko i wyłącznie wynik testów oraz składowe oceny dają realny obraz bezpieczeństwa danego fotelika.

Witam mam nadzieje ze pomozecie mi wybrac jakis dobry fotelik dla corki..szukam fotelika w przedziale 15-36kg muslalam nad graco o takim Fotelik Graco Junior Maxi 15-36 kg - porównanie cen w sklepach internetowych czy mozecie doradzic czy jest to w miare dobry/bezpieczny fotelik??bede wdzieczna za odpowiedz:-)

Bardzo mnie cieszy fakt, że mamy już opublikowane wyniki testów 2010 - kilka postów wcześniej chwaliłem Cybex Pallas i nie myliłem się :))))))))))))))))) wypadł bardzo dobrze.

Gie-oska - w tym przedziale nie ma lepszego fotelika z tak dobrym stosunkiem ceny do jakości do poziomu bezpieczeństwa jak Sunshine Kids Monterey Booster - występuje on w jednej wersji i pasuje do foteli z Isofix i bez Isofix - jest bardzo wygodny i ma świetną regulację co przy cenie poniżej 500zł jest naprawdę świetnym osiągnięciem.

Poczytaj trochę o nim w necie - warto...

Do góry