reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

witam,
na dniach chciałabym kupić fotelik dla dziecka 9-18 (wcześniej planowałam 9-36 ale po przeczytaniu paru wątków w tym temacie zdecydowałam z mężem że jednak 9-18:)) Bardzo zachwala Pan fotel romer king plus (nawet znalazłam go w Poznaniu i muszę jechać przymierzyć do niego Jancia no i też zainstalować w samochodzie żeby się później nie okazało że coś nie pasuje). Dzisiaj polecali mi również fotelik CHICO KEY 1 ISOFIX co o nim sądzicie? podobno też ma dobre wyniki w testach (jednak ten sprzedawca powiedział żeby nie sugerować się testami ADAC gdyż robią testy na zlecenie producentów a tym samym mogą być zakłamane, mówił z kolei o jakiś dwóch innych instytucjach niemieckiej i hiszpańskiej - nazwy nie pamiętam i niby CHICO wypada super?? czy aby na pewno?
widziałam również fotelik JANE EXO ISOFIX z systemem pneumatycznej absorpcji uderzeń ( w adac 4 gwiazdki ) co sądzicie o tym foteliku? powiem szczerze że mam wózek tej marki i pierwszy fotelik 0-13 i jestem zadowolona a zależy mi też na isofixie żeby się z tymi pasami ciągle nie męczyć..... właśnie czy w opel sigum 2006 jest isofix :)) ?? ktoś wie??
będę wdzięczna za odpowiedź
pozdrawiam
Justyna - mama Jasia

Witam - 9-18 to słuszny wybór. King Plus w sumie nie potrzebuje mojej reklamy gdyż opinii pozytywnych w internecie nie brakuje, ale tak polecam go z czystym sumieniem.
Chicco nieźle wypadł w testach ale jako marka dali taką plamę, że stracili moje zaufanie. Odnośnie ADAC - sprzedawca chyba przeczytał o tym na pudelku, albo sam wymyślił i nie bardzo bierze odpowiedzialność za swoje słowa - jeżeli mit ten powiela wśród wszystkich klientów to tak właśnie powstają fałszywe stereotypy ( jak np to, że kobiety w ciąży nie powinny zapinać pasów ) Znam dokładnie zasady działania instytutu ADAC i ja im ufam - chyba nikt nie wyobraża sobie sytuacji żeby słynny ogromny, bogaty moloch z ogromną renomą dał się przekupić żeby jakiś fotelik X dostał o jedną gwiazdkę za dużo - ujawnienie takiej sytuacji wiązało by się praktycznie z klęską ADAC-u. Ujawnienie to praktycznie kwestia pierwszego wypadku z udziałem tego fotelika, więc praktycznie moment.

Wracając do tematu - nikt lepiej niż Pani nie odpowie na pytanie: czy w Państwa Insigni jest system ISOFIX - podejrzewam, że jest ale proponuję to sprawdzić ( trwa to 3 sekundy ).
Dodatkowo bardzo ważne jest by sprawdzić czy w aucie jest system 3 punktu mocowania fotelika Top Tether. Nie znam fotelika Jane, nie miałem go w swoich rękach więc nic nie podpowiem, ale skoro ma 4 gwiazdki to znaczy, że jest nieźle.

Oczywiście nie omieszkam wskazać najlepszych produktów ( wg mnie ) Romer Safefix Plus oraz Romer Safefix Plus TT ( top tether ) - cena jest ogromna, ale nie bez przyczyny.
Wystarczy porównać ten fotel i z innymi ( na żywo ) by nie mieć więcej pytań.

Niestety grupa 9-18 jest najdroższą wśród wszystkich a fotele z isofix poniżej tysiąca złotych w tej grupie praktycznie nie istnieją...

pozdrawiam

reklama
Witam - 9-18 to słuszny wybór. King Plus w sumie nie potrzebuje mojej reklamy gdyż opinii pozytywnych w internecie nie brakuje, ale tak polecam go z czystym sumieniem.
Chicco nieźle wypadł w testach ale jako marka dali taką plamę, że stracili moje zaufanie. Odnośnie ADAC - sprzedawca chyba przeczytał o tym na pudelku, albo sam wymyślił i nie bardzo bierze odpowiedzialność za swoje słowa - jeżeli mit ten powiela wśród wszystkich klientów to tak właśnie powstają fałszywe stereotypy ( jak np to, że kobiety w ciąży nie powinny zapinać pasów ) Znam dokładnie zasady działania instytutu ADAC i ja im ufam - chyba nikt nie wyobraża sobie sytuacji żeby słynny ogromny, bogaty moloch z ogromną renomą dał się przekupić żeby jakiś fotelik X dostał o jedną gwiazdkę za dużo - ujawnienie takiej sytuacji wiązało by się praktycznie z klęską ADAC-u. Ujawnienie to praktycznie kwestia pierwszego wypadku z udziałem tego fotelika, więc praktycznie moment.

Wracając do tematu - nikt lepiej niż Pani nie odpowie na pytanie: czy w Państwa Insigni jest system ISOFIX - podejrzewam, że jest ale proponuję to sprawdzić ( trwa to 3 sekundy ).
Dodatkowo bardzo ważne jest by sprawdzić czy w aucie jest system 3 punktu mocowania fotelika Top Tether. Nie znam fotelika Jane, nie miałem go w swoich rękach więc nic nie podpowiem, ale skoro ma 4 gwiazdki to znaczy, że jest nieźle.

Oczywiście nie omieszkam wskazać najlepszych produktów ( wg mnie ) Romer Safefix Plus oraz Romer Safefix Plus TT ( top tether ) - cena jest ogromna, ale nie bez przyczyny.
Wystarczy porównać ten fotel i z innymi ( na żywo ) by nie mieć więcej pytań.

Niestety grupa 9-18 jest najdroższą wśród wszystkich a fotele z isofix poniżej tysiąca złotych w tej grupie praktycznie nie istnieją...

pozdrawiam

sprawdziłam isofix jest :)) ale systemu 3 punktu mocowania fotelika Top Tether nie ma :( szukałam romera safefixa w Poznaniu i niestety cięzko :( a nie chciałabym mimo wszystko w ciemno kupować przez allegro.... Jane jest w sklepie i można sobie do auta przymierzyć (tam kosztował prawie 1400 zł) ale w internecie znalazłam za 890 zł więc myślę że cena dobra za isofixa i 4 gwiazdki... mam jeszcze 1 pytanie czy słyszał Pan o tym systemie w foteliku Jane o którym pisałam (system pneumatycznej absorpcji uderzeń) czy to faktycznie coś fajnego czy jakaś ściema ;) która powoduje że ten fotelik waży bagatela 20 kg :szok:
pozdrawiam
Justyna

odnośnie TT to spojrzała Pani wszędzie dokładnie ?? Punkt kotwiczenia może być dosłownie wszędzie: na suficie na oparciu, w bagażniku itd...

Jeżeli jest to z reguły przykryty jest zaślepką z takim oznaczeniem:

1.htm36.gif

Wracając do Jane to niestety "system pneumatycznej absorpcji uderzeń" nie jest mi znany, ale skoro nie skoczył o oczko w górę w skali składowej bezpieczeństwo to pewnie jakaś rewolucja to nie jest, ale proszę się tym nie sugerować gdyż to tylko moja subiektywna opinia :) - być może z czasem okaże się, że to świetny patent, ale każdy producent ma jakieś swoje rozwiązania typu - plastry miodu, air protecty itd...

Sam patent widać doskonale na tym rysunku:

EXO%20AND%20PAS.jpg

Wygląda jak by miał ograniczyć przyśpieszenia oraz opóźnienia podczas uderzenia czołowego oraz tylnego - pomysł bardzo ciekawy.

Sam fotelik JANÉ Exo (Isofix) dostał czwórę w teście ADAC 2010 więc bardzo przyzwoicie - jak go Pani przymierzy i będzie dobrze siedział to raczej nie ma się nad czym zastanawiać.

Dziwi mnie waga podana przez Panią - 20kg. Wg danych z testu Sitzgewicht to 12,3 kg

W razie czego oto link do ADACu: Kindersitz-Test: Detailseite

pozdrawiam

Witam, chciałam Was zapytać o pewną sprawę, jak to jest z tym demontażem pasów powyżej 15kg??? nigdzie nie mogę znależć jednoznacznej odpowiedzi. pozdrawiam

Witam, chciałam Was zapytać o pewną sprawę, jak to jest z tym demontażem pasów powyżej 15kg??? nigdzie nie mogę znależć jednoznacznej odpowiedzi. pozdrawiam

Witam - z tego pytania nic nie wynika. Brak informacji o przedziale wagowym, brak informacji o modelu fotelika, brak informacji o tym co mówi instrukcja itd.

Nigdzie nie znajdzie Pani jednoznacznej odpowiedzi dla ogółu. Za każdym razem może być inaczej.

Natomiast odpowiedź odnośnie Pani fotelika znajduje się w instrukcji załączonej do niego.

Generalnie instrukcja to całkowita podstawa bezpiecznego użytkowania fotelika - mam nadzieję, że każdy rodzic ją czyta...

Ogólnie rzecz biorąc z reguły:

w fotelikach 0-13, 9-18 nie demontuje się uprzęży, 15-36 nie ma uprzęży, 9-36 uprząż demontuje się zgodnie z instrukcją ( zaleceniem producenta - z reguły przy osiągnięciu 18kg, ale reguły nie stanowią zasady ).

pozdrawiam

reklama
Cudownie że są takie fora i w dodatku z takimi expertami :)
Przymierzam sie do kupna fotelika z bazą. Mam 4 miesieczne dziecko i samochód audi a4 z 2006. nie wiem czy jest isofix ale wydaje sie ze byc powinnien(sprawdze)
poszukuje fotelika w przedziale 0-18
zastanawiam sie nad beSafe izi combi x3 . Czy to dobry wybór,ktos moze polecic? nie wiem czy ma regulowane oparcie?
Jeśli ktos moze polecic cos w tym przedziale z bazą bede wdzieczna.pozdrawiam

Do góry