e-foteliki
doradca ds bezpieczeństwa
witam,
na dniach chciałabym kupić fotelik dla dziecka 9-18 (wcześniej planowałam 9-36 ale po przeczytaniu paru wątków w tym temacie zdecydowałam z mężem że jednak 9-18) Bardzo zachwala Pan fotel romer king plus (nawet znalazłam go w Poznaniu i muszę jechać przymierzyć do niego Jancia no i też zainstalować w samochodzie żeby się później nie okazało że coś nie pasuje). Dzisiaj polecali mi również fotelik CHICO KEY 1 ISOFIX co o nim sądzicie? podobno też ma dobre wyniki w testach (jednak ten sprzedawca powiedział żeby nie sugerować się testami ADAC gdyż robią testy na zlecenie producentów a tym samym mogą być zakłamane, mówił z kolei o jakiś dwóch innych instytucjach niemieckiej i hiszpańskiej - nazwy nie pamiętam i niby CHICO wypada super?? czy aby na pewno?
widziałam również fotelik JANE EXO ISOFIX z systemem pneumatycznej absorpcji uderzeń ( w adac 4 gwiazdki ) co sądzicie o tym foteliku? powiem szczerze że mam wózek tej marki i pierwszy fotelik 0-13 i jestem zadowolona a zależy mi też na isofixie żeby się z tymi pasami ciągle nie męczyć..... właśnie czy w opel sigum 2006 jest isofix ) ?? ktoś wie??
będę wdzięczna za odpowiedź
pozdrawiam
Justyna - mama Jasia
Witam - 9-18 to słuszny wybór. King Plus w sumie nie potrzebuje mojej reklamy gdyż opinii pozytywnych w internecie nie brakuje, ale tak polecam go z czystym sumieniem.
Chicco nieźle wypadł w testach ale jako marka dali taką plamę, że stracili moje zaufanie. Odnośnie ADAC - sprzedawca chyba przeczytał o tym na pudelku, albo sam wymyślił i nie bardzo bierze odpowiedzialność za swoje słowa - jeżeli mit ten powiela wśród wszystkich klientów to tak właśnie powstają fałszywe stereotypy ( jak np to, że kobiety w ciąży nie powinny zapinać pasów ) Znam dokładnie zasady działania instytutu ADAC i ja im ufam - chyba nikt nie wyobraża sobie sytuacji żeby słynny ogromny, bogaty moloch z ogromną renomą dał się przekupić żeby jakiś fotelik X dostał o jedną gwiazdkę za dużo - ujawnienie takiej sytuacji wiązało by się praktycznie z klęską ADAC-u. Ujawnienie to praktycznie kwestia pierwszego wypadku z udziałem tego fotelika, więc praktycznie moment.
Wracając do tematu - nikt lepiej niż Pani nie odpowie na pytanie: czy w Państwa Insigni jest system ISOFIX - podejrzewam, że jest ale proponuję to sprawdzić ( trwa to 3 sekundy ).
Dodatkowo bardzo ważne jest by sprawdzić czy w aucie jest system 3 punktu mocowania fotelika Top Tether. Nie znam fotelika Jane, nie miałem go w swoich rękach więc nic nie podpowiem, ale skoro ma 4 gwiazdki to znaczy, że jest nieźle.
Oczywiście nie omieszkam wskazać najlepszych produktów ( wg mnie ) Romer Safefix Plus oraz Romer Safefix Plus TT ( top tether ) - cena jest ogromna, ale nie bez przyczyny.
Wystarczy porównać ten fotel i z innymi ( na żywo ) by nie mieć więcej pytań.
Niestety grupa 9-18 jest najdroższą wśród wszystkich a fotele z isofix poniżej tysiąca złotych w tej grupie praktycznie nie istnieją...
pozdrawiam