reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

jak to dobrze, że nie jestem tu sam :) nic dodać nic ująć...

Pozatym często podróżujemy z mezem - w tygodniu moim,w weekend męża autem,
wiec przydałbysie bardziej mobilny fotelik. taki który bez problemu moznaby przekładać z auta do auta.

w takim razie BeSafe nie jest dla Państwa - ten fotelik Was wykończy :)

reklama
Pana wiedza jest naprawdę imponująca ! :)

chciałbym :)

ale skoro mój mentor "wie prawie wszystko o fotelikach" to w takim razie ja wiem tyle co nic :)))))))

fakt faktem mam fioła na tym punkcie i staram się jak mogę ;)

W odległych planach mam wprowadzenia bezpiecznych patroli fotelikowych bo to co widuje na ulicach przywraca mnie o zawrót głowy - Polacy muszę się jeszcze wiele nauczyć niestety...

W planach mam również wyjazd do ADAC-u na szkolenia ale to jeszcze ze 20 lat muszę na to oszczędzać - instytut bardzo się ceni...

kolega bitabob również nam pomógł domknąć temat - pozdrawiam

dobranoc

Witam,
przebrnęłam przez wszystkie posty w tym wątku i jestem w chwili obecnej bardzo zdezorientowana. Muszę kupić fotelik 15-36kg. Chciałabym kupić najbezpieczniejszy fotelik, ale niestety fundusze mają też niemałe znaczenie. Waham się pomiędzy Solution X (CYBEX) i Monterey Booster (SUNSHINE KIDS). Ale może jakiś inny fotelik w podobnej cenie jak ww. jest godny uwagi? Wyboru nie ułatwia też fakt, iż w przeciągu pół roku będę zmieniała samochód i nie wiem czy będzie wyposażony w system isofix (obecny tego systemu nie posiada) grrr! Proszę pomóc mi w wyborze.
:-)
Pozdrawiam
emka84

Witam,
przebrnęłam przez wszystkie posty w tym wątku i jestem w chwili obecnej bardzo zdezorientowana. Muszę kupić fotelik 15-36kg. Chciałabym kupić najbezpieczniejszy fotelik, ale niestety fundusze mają też niemałe znaczenie. Waham się pomiędzy Solution X (CYBEX) i Monterey Booster (SUNSHINE KIDS). Ale może jakiś inny fotelik w podobnej cenie jak ww. jest godny uwagi? Wyboru nie ułatwia też fakt, iż w przeciągu pół roku będę zmieniała samochód i nie wiem czy będzie wyposażony w system isofix (obecny tego systemu nie posiada) grrr! Proszę pomóc mi w wyborze.
:-)
Pozdrawiam
emka84

Witam - odpowiedź jest prosta :)

Jeżeli jest opcja przymiarki to najlepiej wybrać ten fotelik, który będzie najlepiej pasował do kanapy.

Skoro auto będzie zmienianie to również istnieje ryzyko, że w następnym nie będzie aż tak kompatybilny jak w poprzednim aucie, ale na pocieszenie powiem że z fotelikami 15-36 najrzadziej zdarzają się problemy z niekompatybilnością, więc proszę się zbytnio nie martwić.

Zarówno Cybex jak i Monterey to bardzo dobre fotele - w Cybex jest delikatnie regulowany zagłówek do tyłu, ale np fotel Sunshine jest większy i ma gratisowe dwa uchwyty na kubki - różnią je w sumie detale więc polecam. W tej cenie oferują naprawdę dużo. Dodatkowo wg mnie Sunshine jest bardziej masywny i ma troszkę bardziej rozbudowane powierzchnie chroniące dziecko.

aaaah i właśnie - Sunshine dodatkowo ma opcje mocowania do systemu ISOFIX ( złącze ISOFAST), więc jeżeli fundusze mają znaczenie to chyba Sunshine będzie jak znalazł... ( pod warunkiem iż będzie pasował do auta )

Jest też świetny produkt Cybex Solution X Fix = Zwycięzca roku 2009 w teście niemieckiej organizacji Stiftung Warentest (6/2009), ale jeżeli nie wiadomo czy będzie w przyszłości w aucie system Isofix to Sunshine Kids jest idealny gdyż jest relatywnie tani oraz spełnia Pani oczekiwania.

pozdrawiam

Mój siostrzeniec (5 lat) jeździ w Sunshine Kids Monterey Boster. Fotel naprawdę sprawia (i taki jest) solidne wrażenie. Dzięki ruchomemu (nazwijmy to zawiasem) połączeniu siedziska z oparciem, łatwo dopasować go do kąta nachylenia kanapy. Dobrym rozwiązaniem jest podgumowany spód fotelika, dzięki temu nie przesówa się na boki. Obrazowo mówiąc, w swoim samochodzie mam dość "śliską" tapicerkę, mimo to fotelik nie ślizga się. Miałem ten problem z Kiddy Comfort Pro 9-36kg gdzie tapicerka zachodzi na spód fotelika, który na domiar zlego wykończony jest twardym plastikiem. Fotel w czasie jazdy nieznacznie się przesuwał w ten sposób luzując pas samochodowy. A z tego co wiem ruchy na boki maja wpływ na bezpieczeństwo w tego typu fotelach, przy zderzeniach bocznych. Zastosowanie isofast jeszcze bardziej niweluje zbędne ruchy. Z użytkowego punktu widzenia to isofast jest nieco kłopotliwy (miękkie paski), ale przy odrobinie cierpliwości łatwo go zapiąć. Tapicerka po 8 miesiącach używania przez rozbrykanego chłopca, wygląda jak nowa. Fotelik użytkujemy w dwóch autach, renault clio i ford focus mkI. Tylko w clio (małe auto, boczne ścianki kabiny zwężające się ku górze) nie można wysunąć zagłówka maksymalnie w górę, brakuje około 5cm. Tak czy inaczej stosunek ceny do jakości i fakt dobrej oceny w teście przemawia na tak. O innych się nie wypowiadam bo nie używam. Ale każdy dobrze dopasowany fotel, z dobrymi notami ADAC będzie odpowiedni.

Witam,

W pierwszej kolejności chciałam pogratulować założenia niesłychanie pomocnego wątku !

Nasz wybór padł na fotelik 9-18 Romer Safefix Plus,lecz zastanwiamy się nad opcją z Top tether , i tu moje pytanie czy jest to możliwe do zastosowania w aucie : Seat Altea 2006? Czy ten fotelik bedzie dobrze kompatybilny z kanapa naszego samochodu? Niestety w promilu 100 km nie mamy mozliwości zobaczenia danego fotelika więc jestem z dana na wasza opinie;-) Zastanawialiśmy sie także nad BebeConfort Iseos ISOFIX, ale po przeczytaniu danego wątku fotelik ten zszedł na dalszc plan.

Dziękuje.
Pozdrawiam.
Monika.

reklama
Witam,

W pierwszej kolejności chciałam pogratulować założenia niesłychanie pomocnego wątku !

Nasz wybór padł na fotelik 9-18 Romer Safefix Plus,lecz zastanwiamy się nad opcją z Top tether , i tu moje pytanie czy jest to możliwe do zastosowania w aucie : Seat Altea 2006? Czy ten fotelik bedzie dobrze kompatybilny z kanapa naszego samochodu? Niestety w promilu 100 km nie mamy mozliwości zobaczenia danego fotelika więc jestem z dana na wasza opinie;-) Zastanawialiśmy sie także nad BebeConfort Iseos ISOFIX, ale po przeczytaniu danego wątku fotelik ten zszedł na dalszc plan.

Dziękuje.
Pozdrawiam.
Monika.

Dzień dobry

Bardzo trafny wybór - jeżeli mają Państwo system ISOFIX oraz TOP TETHER to będzie bunkier. Jeżeli tylko ISOFIX to Safefix Plus z podpórką stabilizującą i też będzie forteca.

Obejrzałem kanapy tego auta w internecie i wyglądają bardzo "kompatybilnie" - są bardzo delikatnie profilowane. Jedynie zamki pasów są trochę wysokie, ale przy fotelu ISOFIX nie ma to najmniejszego znaczenia.

Generalnie uczciwy sprzedawca powinien zgodzić się na ewentualny zwrot towaru w przypadku niekompatybilności lecz proszę się nie martwić - uważam, że na 95% ten fotel będzie idealnie pasował do tych kanap.

Dodatkowo przejrzałem listę kompatybilności Romer Safefix i Seat Altea znajduje się na niej.

Proszę sprawdzić czy mają Państwo system Top Tether - ISOFIX raczej powinien być, ale to również trzeba zweryfikować = sprawdzenie zajmuje dosłownie kilka sekund. Gdyby miała Pani problemy z poszukiwaniami to proszę napisać - podpowiem gdzie i jak szukać.

pozdrawiam

Do góry