reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

To nie do końca sa crash testy tylko autorski ranking i to w dodatku z bykami np Tobi test ADAC.

Osobiście jestem przeciwnikiem tworzenia tego typu rankingów gdyż różne wnioski różne osoby mogą z nich wyciągnąć... Uważam, że lepiej bazować na oryginalnych testach bazując na ocenach składowych.

Wracając do pytania to Safefix Plus oraz Plus TT ma 4 jako wynik ogólny oraz 4 za bezpieczeństwo (komfort, obsługa i pranie też 4) ( w testach ADAC )
Natomiast Duo Plus ma 4 ogólny, 4 bezpieczeństwo (5 komfort, 5 obsługa i pranie 4)

Analizując to widać, że różnicy w bezpieczeństwie nie ma. Analizując daty testów widać, że Duo Plus jest starszą konstrukcja i test również był jakiś czas temu.
Safefix to nowa konstrukcja tak samo jak i jego testy, więc sam fakt odbycia późniejszych testów (coraz to bardziej rygorystycznych) jest na plus dla jego bezpieczeństwa.
Dodatkowo noga stabilizująca lub system TT bardzo dobrze wpływa na stabilność fotela i nienurkowanie podczas zderzenia czego w Duo Plusie brakuje.
W ogóle fakt uzyskania trzeciego punktu praktycznie sztywnego montażu fotela do konstrukcji auta w przypadku Top Tether jest świetną sprawą.

Ostatni detal który je znacząco różni to strefy osłony bocznej okolic głowy - w Safefix jest ona wyraźnie poprawiona.

Realia - jak dużą różnicę dadzą te detale podczas wypadku (oba fotele dobrze zamontowane) ? tego nie wiem i oby nikt tego nie sprawdzał.

W takim razie czy warto dołożyć te ~300,400zł do safefixa skoro oba są bezpieczne ? Nie podam jednej odpowiedzi gdyż każdy może uznać inaczej - wg mnie warto.

pozdrawiam

... zapomniałem dodać, że safefix top tether w porównaniu do duo plusa i safefix plusa ma jeden minus - brak opcji montażu klasycznego pasami.

reklama
Witam.
Mam takie pytanie. Kupiłem fotelik z isofixem, ale w aucie nie mam złacza isofix. Po zamontowaniu tego fotelika w aucie z tym systemem, dziecko zapina sie normalnym pasem 3 punktowym. Sprzedawca twierdzi ze jesli nie mam złącza isofix w samochodzie, to moge postawic fotelik na kanapie i poprostu zapiąc razem z dzieckiem tym pasem 3 punktowym. I teraz pytanie, czy naprawde tak mozna zrobić i czy jest to bezpieczne rozwiazanie.
Dodam ze dziecko ma 1,5 roku, wazy ok 15 kg a fotelik to Concord Tranfsormer XT 2010 ISOFix 15-36 kg

Witam - proszę się nie martwić, foteliki 15-36 te bez isofix tak właśnie się montuje = kładzie się je po prostu na kanapie auta.

Oczywiście system ISOFIX mocno wpływa na stabilność fotelika Pana fotelik można bez problemu zamontować zwyczajnie - pasami.

Z ciekawości spytam czemu wybrał Pan fotelik z systemem ISOFIX do auta, które go nie posiada ? Z myślą o przyszłości ?

Muszę przyznać, że maleństwo jak na swój wiek dosyć szybko uzyskało wagę 15kg - ważnym jest aby mogło samodzielnie siedzieć i utrzymywać główkę w pionie...

W opisie fotela stało że można mocować w systemie ISOFIX jak i bez niego, wiec, szczerze mówiąć, nie wnikałem w to czym jest Isofix :). Dopiero jak przywiozłem fotel do domu i zorientowałem sie ze jednym pasem przypiete jest dziecko razem z fotelem, zacząłem sie martwić, a Żona szczególnie ;). Z rozpiski załaczonej do towaru wynika ze moje auto jest o pół roku za stare, bo jest z lutego 99, a we wrześniu 99 zaczeli montować ten system w tym modelu.
A co do mojej dziewczynki, to jest dość wysoka i bardzo samodzielna, z siedzeniem i trzymaniem głowy w pionie nie ma najmniejszego problemu.
Jeszcze raz bardzo dziekuję za uspokojenie mnie i Żony
Pozdrawiam

witam moje dziecko za mesiac bedzie zmnieniać fotelik samochodowy na
CONECO ZENITH od 9 do 25 kg

co sadzicie panstwo o tym foteliku ?
zaznacze ze nie stac mnie na foteliki w wysokosci 1000 zł i wicej :-(
pozdrawiam asia

witam moje dziecko za mesiac bedzie zmnieniać fotelik samochodowy na
CONECO ZENITH od 9 do 25 kg

co sadzicie panstwo o tym foteliku ?
zaznacze ze nie stac mnie na foteliki w wysokosci 1000 zł i wicej :-(
pozdrawiam asia

cześć - brak testów oraz cena mówią same za siebie... miałem w rękach ten fotel i na mnie dobrego wrażenia nie zrobił.

Oczywiście wiadomo, że te najbezpieczniejsze foteliki są drogie, ale spokojnie można kupić niedrogi fotelik który ma już 3 gwiazdki w ADAC.

Jeżeli ma być tanio to polecam kategorię 9-18 a w niej Maxi Cosi Priori lub CHICCO Key 1 X-Plus ( osobiście wybrał bym Priori gdyż firma Chicco zawiodła mnie srodze i straciła moje zaufanie )

Nic nie rób na szybko, poczytaj, pomyśl, pokalkuluj, sprawdź testy i spokojnie wybierz bezpieczny fotelik, który będzie miał chociaż te 3 gwiazdki...

BTW w ogóle kategoria 9-25 jest pomyłką gdyż nie pokrywa do końca reszty wagi więc musimy kupić jeszcze fotelik do 36kg więc kupowanie 9-25 jest nonsensem.

pozdrawiam

Moja znajoma kupiła właśnie Coneco Zenith i też byłam nastawiona na kupno tego fotelika... Wcześniej chciałam Maxi Cosi Priori SPS, ale ten Coneco kusi niższą ceną... Ale chyba jednak dołożę 150 zł i kupię Priori, bo żadnych testów z udziałem Coneco nie znalazłam.

Witam,

Potrzebuję pomocy, w wyborze fotelika. Mam auto Ford Mondeo MK3 2001 Kombi bez IsoFix. Ostatnio przymierzyłem fotelik 9-18kg (takiego potrzebuję) firmy Romer King Plus. Po tym jak sprzedawca mi go przypiął do kanapy, miałem wrażenie że fotelik nie jest do końca stabilnie osadzony, tylne oparcie fotelika nie miało pełnego styku z kanapą, było widać szczelinę (małą, ale była), może z tego powodu ta niestabilność. Sprzedawca wydawał mi się trochę "słaby" w temacie - mówił że tak ma być - widział gorzej zamocowane, więc zrezygnowałem z tego sklepu i tymczasowo wstrzymałem się z zakupem. Moje pytanie czy tak powinno być? Jeśli tak, fotelik polecany przez "guru" z forum :) - kupię. Jeśli tak nie może być może, ktoś jest mi w stanie wprost polecić fotel jaki będzie idealnie "siedział" w moim aucie. Zaznaczę może, że w miejscowości w której w mieszkam jest słaby wybór i idealny zakup to zakup przez Internet.

Bardzo liczę na wypowiedź e-foteliki :)

dziękuję

Witam,

Potrzebuję pomocy, w wyborze fotelika. Mam auto Ford Mondeo MK3 2001 Kombi bez IsoFix. Ostatnio przymierzyłem fotelik 9-18kg (takiego potrzebuję) firmy Romer King Plus. Po tym jak sprzedawca mi go przypiął do kanapy, miałem wrażenie że fotelik nie jest do końca stabilnie osadzony, tylne oparcie fotelika nie miało pełnego styku z kanapą, było widać szczelinę (małą, ale była), może z tego powodu ta niestabilność. Sprzedawca wydawał mi się trochę "słaby" w temacie - mówił że tak ma być - widział gorzej zamocowane, więc zrezygnowałem z tego sklepu i tymczasowo wstrzymałem się z zakupem. Moje pytanie czy tak powinno być? Jeśli tak, fotelik polecany przez "guru" z forum :) - kupię. Jeśli tak nie może być może, ktoś jest mi w stanie wprost polecić fotel jaki będzie idealnie "siedział" w moim aucie. Zaznaczę może, że w miejscowości w której w mieszkam jest słaby wybór i idealny zakup to zakup przez Internet.

dziękuję

Witam,

dziękuję

witam - hmmmm "teoretycznie" King Plus powinien w Mondeo siedzieć jak należy, ale jak to w życiu bywa teoria teorią praktyka praktyką...

Długo szukałem idealnego zdjęcia tylnej kanapy Mondeo Mk3 aby i mam :)

Na pierwszy rzut oka ideał - kanapa i oparcia praktycznie jak ławka, nieprofilowane, zamki pasów nisko osadzone, ALE...

Ale niestety - inżynier pracujący przy kanapie na pewno nie myślał o kompatybilności z fotelikami gdyż stworzył fatalny twór eliminujący stabilność montażu większości fotelików...

Niestety sprzedawca był sprzedawcą, a nie fachowcem - "tak ma być" - brzmi jak - będzie Pan zadowolony... (przecież to w końcu King Plus)
King Plus na 95% nie będzie stabilny na tej kanapie. Niestety taki detal na prawie idealnej kanapie eliminuje stabilność - szkoda.

Po drugie - stabilność końcową mierzy się po całkowitym montażu fotela. Czyli kładziemy fotel na kanapie - wciskamy kolano w fotelik aż kanapa zatrzeszczy i zapinamy pasy ile tylko sił w rękach. Po tych wysiłkach przeprowadzamy próby stabilności pionowe i poziome. Ale oczywiście dobry fachowiec już przed przypięciem fotelika jest w stanie teoretycznie stwierdzić czy dany fotel będzie w tym aucie pasował...

Z autopsji - King Plus pasuje do większości aut, jeżeli jednak jest problem z kompatybilnością to tylko maxi cosi tobi ratuje sytuację gdyż jest on zupełnie inny od większości foteli ( dzięki Bogu ). Inaczej prowadzi się pasy, w innych miejscach fotel spotyka się z oparciem i kanapą.

pozdrawiam

reklama
Witam!

Na dniach musimy kupić synkowi fotelik z przedziału 9-18. Nasz wybór padł na Maxi Cosi Tobi. Z tego co się orientowałam ma wysokie oceny w testach. Nie ukrywam,że oprócz bezpieczeństwa zależy mi na dużym komforcie jazy, ponieważ odbywam z dzieckiem bardzo długie podróże, np. 9 godzin. Bardzo, bardzo zależy mi na tym,aby dziecko nie pociło się bardzo mocno podczas jazdy, bo w poprzednim foteliku to była tragedia przy długiej jeździe. Dzisiaj trafiłam na sporo opinii mówiących o potliwości, o tym,że fotelik jest bardzo wąski i niewygodny do spania. Teraz nie wiem co zrobić,bo fotelik muszę kupić szybko,a nie wiem czy to jest na pewno dobry wybór? Czy prawdą jest,że każdy fotelik powinno się przed zakupem przymocować w samochodzie,bo może on np. chybotać w danym modelu auta?

Bardzo proszę o pomoc.

Do góry